1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW M5 (2018.)
BMW M5 (2018.)
0

BMW M5 (2018.)

1.58K
0
Podelite sa prijateljima:

„Supersedan“

Od samog nastanka automobila je postojalo nepisano pravilo da sportski automobil mora da ima pogon na zadnje točkove, manuelni menjač i posebno dvoje vrata. Bez obzira koliko su neki veći proizvodi bili brzi, na njih niko nije obraćao pažnju sve do 1985. godine kada je debitovao BMW M5.

Brži nego većina Ferrarija ili Corvettea, ali opet dovoljno civilizovan za svakodnevnu porodičnu upotrebu, M5 je osnovao kategoriju koju su kasnije pratili Mercedes E63 AMG, Audi RS6, Cadillac CTS-V, Porsche Panamera Turbo i Dodge Charger Hellcat. Ispred nas je sada potpuno nova šesta generacija za koju nemački proizvošač vozila kaže da je najbolja ikada. Takođe je i potpuno drugačija nego ikada.

M5 istorija

Početkom 1980-ih godina nova generacija kupaca je zahtevala proizvode koje njihovi roditelji nisu vozili. Oni su bili mladi, pametni i veoma uspešni, pa samim tim u garaži nisu želeli da vide tromi Cadillac ili Mercedes. BMW je reagovao veoma brzo i preko noći stekao kultni status proizvođača premijum vozila sa sportskim duhom.

Prvi „M“ automobil je bio M6 i na tržište je stigao 1983. godine, a posle njegovog uspeha nemački gigant je bio spreman da proširi ponudu. Za 1985. godinu su debitovali M3 i M5 i još jednom oduševili kupce. M3 je postao jedan od omiljenih uličnih trkača, dok je M5 sa maksimalnom brzinom od 245 km/h postao najbrži sedan na svetu.

Od tada mnogo toga se promenilo. M5 je nastavio da dobija na dimenzijama, ali i na snazi, pa je tako 1999. godine stigao V8 motor. šest godina kasnije i V10, a 2011. godine i prvi automatski menjač. Neki rivali su uspeli da nadmaše nemačkog predstavnika po snazi (posebno Amerikanci), ali nijedan od njih nije uspeo da spoji jednako dobar paket opreme kao M5. Danas je konkurencija jača i veća nego ikada pre, pa se firma iz Minhena morala dobro potruditi da unapredi svog prethodnika.

Dizajn

M5 je i dalje zasnovan na seriji 5 G30 sedanu i većih dizajnerskih promena između dva modela i nema. LED farovi i prepoznatljiva maska hladnjaka u stilu „bubrega“ je nešto što su svi očekivali pa je tako namera očigledno bila da se primeni takozvani „sleeper“ dizajn, gde automobil ne deluje toliko agresivno koliko bi mogao na osnovu performansi.

Najveća promena je u vidu sportskih branika, 19-inčnih felni (20-inčne jedinice su opcija) i četiri završetka izduvnih cevi, a ako publika iz nekog čuda ne prepozna o čemu je reč, tu je uvek veliki određeni broj oznaka.

M5 je značajno dobio na dimenzijama, pa je za 55 milimetara duži (ukupno 4.965 milimetara), za 12 milimetara širi (ukupno 1.903 milimetra) i za 16 milimetara viši (ukupno 1.473 milimetra). Međutim, i pored toga BMW je uspeo da smanji težinu za 25 kilograma i ona sada iznosi 1.855 kilograma, a Nemci su uspeli su uspeli u takvom pokušaju zahvaljujući haubi od aluminijuma, krovu od ugljeničnih vlakana i lakšeg akumulatora i izduvnog sistema.

Enterijer

Pored performansi jedan od ključnih detalja zbog kojih je M5 godinama izuzetno popularan među kupcima je njegov praktičan i prostran enterijer. Novi model nastavlja u istom stilu sa dovoljno prostora za pet odraslih osoba i 530 litara prostora u gepeku.

Sam enterijer je 90% identičan onom iz standardne serije 5, a jedna od većih promena su nova sedišta sa nekoliko „M5“ oznaka, zatim lakši volan i nekoliko novih boja. BMW je uvek imao enterijere među najboljim u automobilskoj industriji, pa samim tim i nije bilo potrebe za većim promenama. Na pitanje da li će ponuditi i karavan kao nekoliko puta u prošlosti, iz BMW-a kažu da trenutno razmatraju sve opcije, ali još uvek nisu doneli konačnu odluku, pa je samim sigurno da barem u samom početku sedan će biti jedini izbor.

Mehanika

M5 leži na potpuno novoj mehaničkoj platformi, koja je čvršća, ali u isto vreme i lakša, što i jeste jedan od razloga manje mase noviteta. Ipak, možda najveća promena je xDrive pogon na sva četiri točka, koji je zamenio dosadašnji pogon na zadnje točkove. Prvi čovek „M“ divizije Frank van Meel je izjavio da takav potez leži u boljoj stabilnosti ne samo na asfaltu već i tokom težih vremenskih uslova kao što su kiša i sneg.

Ljubitelje sigurno najviše interesuje sam motor, a M5 ponovo pokreće 4,4-litarski turbo benzinac od osam cilindara iz prethodnika. BMW dodaje da je uradio veće izmene za bolje performanse i veći kvalitet. Snaga je povećana za 40 konja na visokih 600 ks, a ona se postiže za 400 obrtaja ranije ( 5.600 obrtaja o/min). To znači da M5 razvija impresivnih 319 ks po toni, a obrtni moment je takođe dobio rast od 69 Nm na maksimalnih 750 Nm. Vlasnik može da podesi tri stila vožnje i to Efficient (Efikasnost), Sport i Sport Plus.

Sa takvim povećanjem snage, M5 sada može da parira specijalnom modelu predstavljenim pre tri godine na 30-godišnjicu, ali i dalje zaostaje za dva ključna rivala. Mercedes-AMG E63 stiže sa 612 ks dok i Audi RS6 Plus se može naručiti u verziji sa 606 ks. Jedini menjač kao opcija je osmostepeni automatik, što znači da prvi put u istoriji M5 neće biti dostupan sa manuelnim menjačem, ali vozač može da ručno menja brzine preko menjača na volana.

U takvim uslovima, M5 je za punu sekundu brži do 100 km/h u poređenju sa prethodnikom i ubrzava za samo 3,4 sekunde. To je identično vreme kao i rival iz Mercedesa i za pola sekunde brže nego Audi. BMW obećava i ubrzanje do 200 km/h za 11,1 sekundu, dok je maksimalna brzina limitirana na 250 km/h. Kupci koji izaberu opcioni Driver paket opreme dobijaju i povećanje maksimalna brzine na 300 km/h. Kao što se očekivalo od automobila sa „M“ oznakom, tu je i sportsko ogibljenje, veće kočnice i bogat izbor elektronskih pomagala u vožnji.

Zaključak

M5 već sada prima narudžbe, a serija od prvih 400 primeraka nosi „First Edition“ oznaku i odlukuje je specijalne boje, 20-inčne felne i više opreme, dok će ostali modeli stići nešto kasnije.

Ono šta je interesantno je podatak da će zvanična premijera uslediti u Minhenu tokom promocije najnovije „Need For Speed“ igrice da bi zatim automobil bio izložen na salonu automobila u Frankfurtu. Barem na papiru M5 nema mnogo razloga za brigu, pa tako i pored nedostatka snage u poređenju sa rivalima on ipak ima jednake ili bolje performanse. M5 je već nekoliko puta napisao istoriju, od same svoje pojave, pa do moćnih V8 i V10 motora. Nema razloga da sumnjamo da će i pogon na sva četiri točka otići u istom pravcu …

Zoran Tomasović 

(1579)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments