1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes-AMG GLE43 i GLE43 Coupe idu na ažuriranje softvera
Mercedes-AMG GLE43 i GLE43 Coupe idu na ažuriranje softvera
0

Mercedes-AMG GLE43 i GLE43 Coupe idu na ažuriranje softvera

182
0
Podelite sa prijateljima:

Trolitarski V6 motori u GLE43 AMG i GLE43 AMG Coupe mogu da se neočekivano ugase tokom kočenja.

Mercedes-Benz je izdao nalog za povlačenje izvesnih modela GLE43 AMG u standardnoj i kupe varijante radi ažuriranja softvera. Po izveštaju kompanije, kontrolni softer motora na dotičnim vozilima ne funkcioniše u skladu sa aktuelnim specifikacijama.

U zavisnosti od situacije u saobraćaju, sporni softver može da ugasi 3,0-litarski biturbo V6, neposredno pre zaustavljanja vozila. Pored toga, visok stepen opterećenosti motora u kombinaciji sa nedovoljnim angažmanom pa papučici gasa može da „dovede do gašenja motora nakon ECO starta“.

Mercedes objašnjava da je problem prouzrokovan „konsekutivnim promenima stepena prenosa naniže tokom kočenja“, kada obrtaji motora mogu da padnu ispod zacrtanog praga zbog interacije između kontrolnih jedinica motora i transmisije“.

Navodno, ažuriranje softvera na kontrolnoj jedinici motora ispravlja problem. Ukoliko dođe do gašenja motora, vozač će biti obavešten preko kontrolnih lampica na klasteru instrumentacije da vozilo nije u ECO start-stop režimu i da treba da se restartuje manuelno. U zavisnosti od situacije u saobraćaju „nenamerno gašenje motora može povećati rizik od sudara“, kaže nemački proizvođač, što je razlog za povlačenje i popravku.

Ukupno je pogođeno 12.322 vozila, koja će dobiti ažuriranje softvera ne samo motora već i menjača, naravno besplatno. Vlasnici će biti obavešteni početkom septembra o dolasku na popravku. Mercedes kaže da GLE 43 AMG i 43 AMG Coupe proizvedeni od maja ove godine naovamo, nisu pogođeni problemom jer već poseduju optimizovan softver.

Izvor: NHTSA

 

(182)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments