1. Home
  2. Testovi
  3. Jeep Grand Cherokee Limited – Veliki poglavica
Jeep Grand Cherokee Limited – Veliki poglavica
2

Jeep Grand Cherokee Limited – Veliki poglavica

9.41K
2
Podelite sa prijateljima:

Ovih dana Jeep je u svetskoj javnosti najviše zbog podatka da postoje priče o mogućoj prodaji nekoj kineskoj kompaniji. Po nekim pričama Great Wall je bio zainteresovan za ceo Fiat-Chrysler brend, po drugim pričama samo za Jeep i Ram, ali na kraju dana, nas najviše interesuju sami proizvodi kompanije.

Jeep se kompletno preporodio od kada je njegov vlasnik postao Fiat i trenutno posluje bolje nego ikada pre u svojoj istoriji. Dok je Wrangler možda najpoznatiji civilni model kompanije, Grand Cherokee je apsolutni prodajni lider i terenac od koga zavisi cela firma. Testirali smo model iz 2017. godine da se uverimo da li je Grand Cherokee zaista toliko dobar i kako se bori sa pritiskom.

Jeep u 2016. godini

U poslednjoj godini za koju su dostupne finansijske brojke, Jeep je u svetu prodao oko 1,4 miliona vozila, što je apsolutni rekord. Od spomenute cifre 929.446  primeraka je završilo na domaćem tržištu, a velika popularnost je stečena i u Evropi i Aziji. Na američkom tržištu Jeep je zabeležio rast prodaje sedmu godinu zaredom, a trenutno kontroliše 5,3% tržišta, ili dvostruko više u poređenju sa pre samo desetak godina. Grand Cherokee je ostao lider sa 212.704 isporučenih jedinica (najveća cifra još od 2002. godine), a sledili su ga Cherokee (201.420), Wrangler (191.788), Patriot (125.397) i Renegade (106.605).

Jeep ne pokazuje znake slabosti i sprema se za još veću ofanzivu sa ciljem da poveća godišnju isporuku na dva miliona vozila do 2020. godine.

Kako će uspeti u tom pokušaju? Velike nade se ulažu u novu generaciju Patriota koja je nedavno debitovala i koja bi mogla da postane najprodavaniji model kompanije, a ponuda će kasnije biti proširena i sa Grand Wagoneerom, najvećim i najskupljim modelom kompanije, koji će popuniti poziciju iznad Grand Cherokeeja. U takvim uslovima nema sumnje da bi Jeep privukao veliki broj potencijalnih kupaca koji bi bili spremni prihvatiti i ostatak Fiat-Chrysler korporacije samo da se dokopaju ovog legendarnog terenca.

Grand Cherokee istorija

Tokom svoje četiri generacije, Grand Cherokee je imao uspone i padove, ali je uvek ostao veran svojoj tradiciji. Kao jedan od onih vozila koji su stigli na tržište u pravo vreme, Grand Cherokee je debitovao 1993. godine sa ciljem da preuzme višu poziciju od Cherokeeja, tada najprodavanijeg vozila kompanije. Međutim, njegova istorija se vukla barem desetak godina ranije i gotovo ceo proces je uradio Jeepov prethodni vlasnik American Motors Corporation (AMC).

AMC nije želeo da koristi sopstvene dizajnere jer je raspisao konkurs na koga su se javila nekoliko poznatih imena kao što su Larry Shinoda (dizajner Chevrolet Corvette iz ranih 1960-ih godina) i legendarni Italijan, Giorgetto Giugiaro.

Za razliku od većine konkurenata koji su se držali teorije “školjka na šasiji“, Grand Cherokee je imao takozvanu “unibody“ konstrukciju, a prodaja je započeta veoma obećavajuće. U vreme kada je vladala “terenska revolucija“, Grand Cherokee je na godišnjem nivou privlačio do 300.000 kupaca i uglavnom zauzimao drugo mesto u kategoriji iza lidera, Ford Explorera.

Grand Cherokee takođe nije izgubio svoje terenske mogućnosti čak ni u periodu od 2008. do 2011. godine kada je vladala velika recesija. Prodaja je u jednom momentu pala na veoma niskih 50.000 vozila, ali od tada se samo oporavljala i dozvolila ovom terencu da proživi drugu mladost.

Testirani model

Na našem testu se našao Grand Cherokee iz 2017. godine u Limited paketu opreme. Ovo je ujedno najpopularniji paket među kupcima, a u samoj ponudu zauzima drugu stepenicu, pa je tako Laredo ispod, a Trailhawk, Overland, Summit i SRT iznad. On se može dobiti sa nekoliko motora i dugačkom listom standardne i opcione opreme pa samo zato što je među jeftinijim Grand Cherokeejima u ponudi ne znači da je i među lošijim.

Dizajn

Trenutna četvrta generacija je debitovala 2011. godine i uz minimalno osveženje tri godine kasnije nije se promenila u većoj meri. Sam dizajn je kombinacija evolucije i revolucije, zavisno iz kog ugla gledate, pa samim tim kombinuje najbolje karakteristike iz oba sveta. Maska hladnjaka je ostala gotovo identična i inspirisana je legendarnim Willys Jeep terencem iz Drugog svetskog rata, ali su prednji farovi manji nego ikada pre, dok su zadnji najveći u istoriji ovog vozila. Grand Cherokee možda ne deluje previše agresivno čak ni u moćnoj SRT formi već baca sve karte na pristupačnu eleganciju, a za one koji žele izraženije sportske linije tu je “blizanac“ Dodge Durango.

Enterijer

Američki automobili se nikada nisu mogli pohvaliti vrhunskim enterijerima, posebno oni kod Fiat-Chrysler grupe, ali testirani Grand Cherokee je izuzetak navedene tvrdnje.

Većina materijala je izuzetno visokog kvaliteta i mekana je na dodir, a čak ni sivi detalji u stilu hroma, koji su nešto jeftiniji, ne mogu da pokvare utisak.

Gotovo sve komande su pregledne i lagane za korišćenje. Sat za brzinu je digitalni, a on se može podesiti da ne bude vidljiv uopšte i da umesto njega kompjuter pokazuje pritisak u gumama ili nivo goriva.

Centralna tabla donosi poveći 8,4-inčni monitor sa velikim brojem komandi i to uglavnom na dugme.

Iako je tek drugi najosnovniji model u ponudi, Limited se može pohvaliti opremom u koju se ubrajaju kompoente poput satelitskog radija, navigacije, podešavanja klime na nekoliko različitih načina, povezivanja vašeg mobilnog telefona preko Apple CarPlay ili Android Auto i još mnogo toga. Ispod monitora se nalaze komande za klimu i radio, a ispod njih i komande za podešavanje kompjutera za omiljeni stil vožnje, kao što su Eco (ekonomičnost) i Sport (agresivnija vožnja).

Grand Cherokee donosi i solidan prostor u oba reda sedišta. Vozačevo sedište je prostrano i komotno čak i ako uđete u krivinu većom brzinom. Slična situacija je i na zadnjim sedištima, a postavlja se pitanje zašto Jeep nije ponudio i treći red sedišta sa opcijom da se spušta u pod. Za tako nešto postoje uslovi, ali razlog verovatno leži u spomenutom “blizancu“ Durango koji već nudi takvu opciju. Kao rezultat, gepek je jedan od najvećih sa kojim sam se sreo na vozilu sličnih dimenzija. Za sve one kojima je to premalo, sledeći model u ponudi Trailhawk neće biti dovoljan (pošto su njegove promene uglavnom mehaničke i koncentrišu se na terensku vožnju), ali model iznad njega, Overland svakako hoće.

Kupci Overlanda dobijaju opremu kao što su grejači i klima u kožnim sedištima, 20-inčne felne, navigacioni sistem i stakleni krov. Vrh luksuzne ponude čini Sumitt, model koji dolazi sa još kvalitetnijom kožom, 19 zvučnika, zvučnicima od 825 vati i još gomilom elektronike sa kojom Grand Cherokee može da parira najluksuznijim automobilima na svetu.

Mehanika

Jedna od kategorija u kojoj Grand Cherokee nikada nije zaostajao je njegova fantastična platforma, koju je i Mercedes koristio tokom Daimler-Chrysler dana. Očekivanja su da bi ovakvog terenca pokretao motor od osam cilindara, ali gotovo sve verzije, osim Trackhawk i SRT, pružaju moderni Pentastar motor od šest cilindara zapremine 3,6 litara. Njegova snaga iznosi 290 ks i 353 Nm obrtnog momenta, a tokom vožnje nećete ni primetiti da se ispod haube ne nalazi V8.

Ubrzanje do 100 km/h iznosi sasvim solidnih sedam sekundi dok je maksimalna brzina limitirana na 189 km/h. Za one koji žele nešto više tu su čak tri fenomenalna Hemi motora od osam cilindara.

Najmanji od njih, zapremine 5,7 litara, razvija 360 ks i 529 Nm obrtnog momenta, a sa njim smo imali prilike da se sretnetmo tokom test vožnji Dodge Chargera i Chryslera 300. Reč je o jednom od najpopularnijih motora današnjice koji kombinuje visoke performanse i kvalitet, uz pristupačne troškove modifikacija.

Na bazi istog motora Jeep je predstavio i njegovu veću 6,4-litarsku opciju sa 475 ks i 637 Nm obrtnog momenta, čime ubrzanje do 100 km/h pada na samo 4,6 sekundi. Ipak, ako želite ultimativni terenac, onda je za vas Trackhawk, sa 6,2-litarskim motorom i kompresorom, čime snaga skače na čak 707 ks. Reč je o najmoćnijem serijskom „teretnjaku“ na svetu, sa ubrzanjem do 100 km/h za 3,5 sekundi i maksimalnom brzinom od približno 300 km/h. Tu je i dizel zapremine tri litre i 240 ks, ali je retka kupovina među mušterijama.

Sve američke verzije se isporučuju sa isključivo osmostepenim automatskim menjačem, koji prenosi snagu na standardne zadnje i opciona sva četiri točka. Jeep ne bi bio Jeep da nema i odličan pogon na sva četiri točka. Tokom standardne vožnje vozač može da se odluči na pogon na zadnje točkove, ali ako uslovi zahtevaju tu je i nekoliko podešavanja ogibljenja za vožnju u težim uslovima.

Spomenućemo da Grand Cherokee može da se podesi i na sporiju terensku vožnju, ali i za vožnju po snegu, pesku, blatu i kamenju, čime je idealan za sve vremenske uslove. Naš test je doneo vožnju po neasfaltiranom putu tokom kišnog dana, gde se Grand Cherokee pokazao kao i na asfaltu, a ostaje žal što nismo imali prilike da ga isprobamo i na snežnim putevima – nešto sa čime će se vozači sigurno često sretati u ovom delu Amerike za nekoliko meseci.

Potrošnja

Prema fabričkim brojkama, naš Grand Cherokee bi trebalo da troši 13 litara na 100 kilometara u gradu, odnosno četiri litra manje na autoputu. Navedene vrednosti su lako ostvarive pošto je Pentastar motor izuzetno fleksibilan i nisu mu potrebni veći napori da dostigne željenu brzinu. Tu je i odličan automatski menjač koji kontroliše potrošnju u normalnim uslovima, ali ćemo spomenuti da tokom agresivnije vožnje spomenuti brojevi mogu biti i duplirani.

Utisak u vožnji

Sadašnja generacija bi ujedno mogla biti poslednja kao tradicionalni terenac pošto je početkom godine predsednik kompanije, Sergio Marchionne, najavio da će sledeća generacija pozajmiti platformu od Alfe Romeo i modela Giulia i Stelvio. Ali do tada, Grand Cherokee je dovoljno fleksibilan da bude dovoljno upotrebljiv i u gradskoj vožnji. Sedišta su komotna i preglednost je visoka. Možda jedina mana enterijera leži u podatku da su tu samo dva držača za čaše između sedišta, ali tu su još nekoliko njih u vratima. Udobnost je zavidna, a buka minimalna. Moja najveća kritika ide na račun stop-start sistema. On funkcioniše baš onako kako je namenjen, ali u isto vreme ume da iritira što gasi automobil na svakom semaforu i/ili zaustavljanju na „stop“. U vrelim letnjim danima to ume da bude problem pošto gašenjem motora prestaje i klima da radi pa čekanje na semaforu da se upali zeleno svetlo može da bude frustirajuće.

Zaključak

Jeep Grand Cherokee je impresivan terenac, ali koliko para toliko i muzike i za testirani model je potrebno izdvojiti 42.385 dolara u Americi. Na sreću, Jeep trenutno nudi popust od 4.800 dolara, ali čak i sa takvim ciframa Grand Cherokee ulazi u teritoriju mnogih premijum rivala.

Za one koji žele nešto jeftinije, tu je i dalje osnovni Laredo sa cenom od 30.395 dolara. Stara izreka kaže da čak i ćorava koka nekada ume da pronađe zrno, pa bi možda takav opis bio najbolji da završimo priču o ovom terencu. Kada se pogleda kroz koliko problema se Fiat-Chrysler suočava u prethodnih nekoliko godina, Grand Cherokee dolazi kao pravo osveženje i jedan od lidera u klasi. On možda neće trajati dugo koliko Toyota 4Runner niti će privlačiti porodične kupce kao Ford Explorer, ali na kraju dana, Grand Cherokee je ostao ikona u automobilskoj industriji isto kao i pre skoro 25 godina kada je predstavljen. Teško je naći neki drugi proizvod koji je toliko civilizovan u gradu, a u isto vreme pokazuje svoje pravo lice na terenima. Na kraju ćemo reći – zašto Fiat-Chrysler ne može da proizvodi sve svoje proizvode na isti način? Kada bi primenio identičnu strategiju, kompaniju bi sigurno dočekali svetliji dani.

Tekst i fotografije: Zoran Tomasović

Jeep Grand Cherokee Limited (2017.)

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.821 mm x 1.938 mm x 1.760 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.915 mm
Zapremina prtljažnika: 594 l
Masa praznog vozila: 2.191 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: V6/benzinski atmosferski
Zapremina: 3.604 cm³
Snaga: 290 ks pri 6.400 o/min
Maks. obrtni moment: 353 Nm pri 4.000 o/min

Pogon

Tip: 4×4
Menjač: A/8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 265/60 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 7,5 s
Maks. brzina: 189 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: 93 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 11,5-11,8 l
Emisija CO2: n/a

Cena

Od: 42.385 dolara (u SAD)

Dobre strane:

Civilizovanost na asfaltu, kvalitet enterijera, funkcionalnost mehanike

Loše strane:

Iritantni stop-start sistem, visoka cena, kvalitet FCA mehanike i elektronike na duži period
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8,5
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Komfor
Napred: 9 Ukupno 9
Pozadi: 9
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 7,5
Performanse: 7
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7
Potrošnja: 7
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 6
Ocena: 8,00

(9414)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Stari Dejan

Ovaj test je urađen pre neke dve godine, da li od tad pa do danas postoje neke informacije o pouzdanosti ove generacije G.C.? U svojoj klasi, po meni, nema bolje kupovine samo je pitanje koliko glavobolje nosi sa sobom

moron

Nisam „kupac“ ovoga, ali, pošto su kod nas u istim salonima izloženi razni FCA brendovi, „sedeo“ sam u nekoj besnoj verziji ovog čuda.
Ono što mi se nikako nije dopalo, bilo je „crno nebo“.
A mislim da to „vuče“ najviši paket GC-a i da tu nema mogućnosti izbora.
„Crno nebo“ je postalo neka moda i mnogi guraju tu boju.
Inače, jedan poznanik, kao „prvi vlasnik“, ima neki malo stariji GC SRT, V8 Hemi. Kako lep zvuk ono ima …