1. Home
  2. Prezentacije
  3. Maserati Ghibli (2018.)
Maserati Ghibli (2018.)
2

Maserati Ghibli (2018.)

672
2
Podelite sa prijateljima:

„Spasilac“

Pre samo desetak godina, činilo se da je Maserati pred gašenjem i da neće uspeti da preživi ekonomsku krizu. Iako izuzetno poznat, italijanski proizvođač vozila je prolazio kroz najveću krizu u svojoj istoriji i vlasnik kompanije, Fiat, je bio spreman da digne ruke. Međutim, danas je Maserati jedna od retkih Fiat-Chrysler divizija koje donose profit, a mnogi kažu da je model Ghibli najbitniji za tako nešto. Prošle su četiri godine od kada je debitovala njegova poslednja verzija, što nam govori da je vreme za prve promene.

Maserati u 2016. godini

Italijanski gigant je imao relativno dobru godinu iza sebe. Kompanija je ostvarila profit od 339 miliona evra, ili tri puta više u poređenju sa 2015. godinom, a prodaja je skočila za 30% na 42.100 vozila. Na svim svetskim najbitnijim tržištima je zabeležen rast prodaje, a najviše u Kini (za 91%), Evropi (37%) i Severnoj Americi (14%). Maserati se nada privući oko 55.000 kupaca u 2017. godini, što bi bio apsolutni rekord u dugogodišnjoj istoriji kompanije, a posebne zasluge za tako nešto idu prvom terencu za Maserati – Levanteu. Iako se pojavio u prodaji tek krajem prošle godine, Levante je u tako kratkom periodu privukao 1.917 kupaca u Americi, 2.443 u Evropi, a od Kine se očekuje da čini oko polovinu svih prodatih primeraka.

Ghibli

Maserati je nekoliko puta kroz istoriju koristio Ghibli ime, a sve je počelo 1967. godine. Tada je debitovala prva generacija pod kodnom oznakom AM115, a prelepi 2+2 grand turismo automobil je dizajnirao tada mladi Giorgetto Giugiaro, u to vreme zaposlen u Ghia. Ghibli je imao imao maksimalnu brzinu od 280 km/h, a posle 1973. godine ga je zamenio Khamsin. Maserati se ponovo oprobao istom oznakom 1992. godine, kada je na bazi modela Biturbo stigao kupe sa dvoje vrata i četvoro sedišta. Ova generacija je donela legendarni Ghibli Cup, performantnu verziju koja se proizvodila samo 1996. i 1997. godine, a sa 325 ks iz dvolitarskog turbo motora je imao najveću snagu za zapreminu u svoje vreme. U tu čast Maserati je organizovao i posebno takmičenje pod Ghibli Cup oznakom, a ukupno je korišćeno 25 primeraka. Sadašnji model je stigao 2013. godine i trebalo je da igra ključnu ulogu u planu Maseratija da poveća godišnju prodaju na 50.000 vozila do 2015. godine. Kompanija nije uspela u tom planu, ali je ipak zabeležila veći rast prodaje na nekoliko tržišta. U Severnoj Americi, recimo, Maseratijeva prodaja se uvek merila u stotinama, ali je prošle godine prodato impresivnih 12.534 vozila od čega je Ghibli igrao najveću ulogu (7.100). Slična situacija je i u Evropi, gde je prošle godine prodato rekordnih 7.904 vozila, a Ghibli je ponovo predvodio napad (4.124). Kako Italijanski proizvođač vozila planira da prati formulu za 2018. godinu?

Šta je novo za 2018. godinu?

Ghibli se nije mnogo promenio za sledeću godinu, ali je dobio dovoljno velike promene da se primeti razlika. Najveća modifikacija se odnosi na potpuno nove branike, novu masku hladnjaka i nešto izmenjene LED farove sa boljim osvetljenjem.

Ghibli možda i dalje ne prati popularni stil kupea sa četvoro vrata, ali po nekim linijama čak liči na rivale kao što su Mercedes CLS i Audi A7. To se posebno odnosi na rivala iz Audija za koga će mnogi reći da je služio kao inspiracija za zadnji deo. Jednako male promene su i u vidu enterijera, a razlog za tako nešto leži u podatku da je Maserati još prošle godine promenio stil kontrolne table i dodao bolji sistem za komande, sličan onom iz većeg i skupljeg Quattroportea. Poveći 8.4-inčni monitor je veći nego ikada pre i iako on nije moderan ili bogato opremljen kao onaj kod Mercedesa, BMW-a ili Audija, za jedan Italijanski automobil je nešto najbolje ikada viđeno.

Tu su i dva nova nivoa opreme, GranLusso i GranSport, koji zamenjuju dosadašnje Luxury i Sport, a kao što im imena kažu – oni predstavljaju luksuz i sportski imidž, zavisno koju verziju kupac izabere. Maserati kaže da njegov predstavnik i dalje pruža najviše prostora za noge na zadnjim sedištima i da na taj način nadmašuje nemačke konkurente kao što su Mercedes E klase, BMW serije 5 i Audi A6.

Mehanika

Po pitanju mehanike, Maserati nije pravio promene, što znači da kupac i dalje može da bira po dva benzinca i dizela. Ponuda startuje sa osnovnim trolitarskim benzincem od šest cilindara koji razvija 345 ks, a identičan motor je dostupan i sa 404 ks u S i S Q4 modelima. Oba dizela su identične zapremine, sa 247 ks i 271 ks, s tim što je ova prva dostupna samo na domaćem tržištu. Pogon na zadnje točkove je standardan na svim modelima osim Q4, gde je dostupan pogon na sva četiri točka. Jedini menjač kao opcija je osmostepeni automatik, a najbrži model iz grupe može da ubrza do 100 km/h za manje od pet sekundi.

Zaključak

Ghibli nikada neće imati visoku prodaju kao nemačka trojka, ali italijanski gigant je u redu sa tim. On ipak nema ponudu manjih motora pa samim tim i ne može očekivati veći uspeh. Ali Ghibli je uspeo u nečemu što nijedan drugi Maserati ranije nije, a Fiat-Chrysler svakako može biti zadovoljan jer, uz Jeep i Ram, ovaj italijanski brend je jedini koji kompaniji donosi profit. Šta to znači za Maserati? Pa u vreme pisanja ove priče najnovija priča kaže da će Maserati i Alfa Romeo biti spojeni u jednu diviziju, a zatim prodati onome ko ponudi najviše novca …

Zoran Tomasović

(672)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Don

Aj Peki, testiraj ovo, mani se Dacija.

BB

Vjerovatno hoće ali novu verziju sa 1.2 Pure Tech 🤣😂🤣…
Ako bih ikada bio u prilici i potrebi za luksuzno sportskim vozilom, onda bi to bio Maserati, ima neki šmek koji se meni dopada.
Naravno da od mene para neće nikad vidjeti ali simpatije da…