1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Delphi nudi validnu alternativu dizel tehnologiji
Delphi nudi validnu alternativu dizel tehnologiji
0

Delphi nudi validnu alternativu dizel tehnologiji

3.65K
0
Podelite sa prijateljima:

Delphi proizvođačima automobila nudi tehnologiju štednje goriva za koju smatra da će rešiti krizu sa kojom su se suočile marke kojima su dizel motori glavni aduti.

Snabdevački gigant veruje da kombinovanje dve tehnologije u povoju može da poveća efikasnost tradicionalnih benzinskih motora za do 19 odsto.

Ukoliko se ideja ostvari, to bi moglo proizvođačima automobila da pomogne da se izbave od zavisnosti od dizel motora.

Neki evropski proizvođači su se oslonili upravo na dizel tehnologiju da bi bili u skladu sa ekološkim standardima, iz prostog razloga što su ovi motori gorivno efikasniji od benzinaca. Međutim, „naftaši“ emituju visoke nivoe azotnih oksida, a i globalni standardni što se emisije ugljen-dioksida tiče, sve su strožiji.

Delphijevi zvaničnici kažu da mogu da učine da benzinski motori poseduju sličnu efikasnost, kao i dostupnost visokog obrtnog momenta na niskim obrtajima, na šta su se vozači dizel modela navikli, i u čemu, na kraju krajeva uživaju.

Delphijev  predlog kombinuje „meki“ hibridni sistem od 48 V sa novim tipom deaktivacije cilindara, koji naziva Dynamic Skip Fire. Kada se upare, ove tehnologije poboljšavaju ekonomičnost za do 19 odsto po EPA standardima ciklusa gradske vožnje i 14 odsto na autoputu, rekao je Heri Hasted, Delphijev direktor sektora za pogonski inženjering.

Oba sistema su spremna za proizvodnju, javljaju iz Delphija, mada je malo verovatno da će stići na tržište pre 2020.

Sistem od 48 V i Dynamic Skip Fire mogu da se koriste i odvojeno, ali su komplementarni pri poboljšavaju efikasnosti motora, kako pri niskim tako i visokim brzinama.

Analitičar iz AutoPacifica, Dejv Saliven, kaže da bi ova kombinacija mogla da ponudi kredibilnu alternativu dizel motorima.

„Hibridni sistem od 48 V ne donosi velike beneficije po EPA testnom ciklusu“, kaže Saliven, „ali kombinacija ove dve tehnologije zvuči kao metadon neophodan Evropi da se reši zavisnosti od dizela.“

General Motors će verovatno usvojiti jedan od ova dva sistema u novoj generaciji Chevrolet Silverada i GMC Sierre krajem sledeće godine, i to Dynamic Skip Fire, prognozira Saliven.

On bi zamenio aktuelni GM-ov sistem deaktivacije cilindara, koji poboljšava efikasnost deaktiviranjem četiri cilindra u V8 motorima i dva cilindra u V6 jedinicama, po potrebi.

GM i Delphi su investirali sredstva u Tula Technology, firmu iz Silikonske doline, koja je razvila softver koji upravlja Dynamic Skip Fire sistemom. Delphi proizvodi hardver za ovaj sistem.

Međutim, dotična tehnologija je zanimljivija za Evropu i Kinu, gde se Delphi fokusirao na tržišni plasman. Naime, u mnogim evropskim zemljama dizeli čine gotovo polovinu prodaje novih automobila. Ipak, budućnost dizela je dovedena u pitanje zbog sve strožijih ekoloških normi, skupih sistema tretmana izduvnih gasova, kao i čuvenog „Dizelgejta“. Kina takođe pooštrava svoje standarde u vezi sa emisijom izduvnih gasova.

Dok proizvođači automobila pojačavaju razvoj električnih vozila, Delphi, citirajući konsultantsku firmu IHS Markit, smatra da će se ovaj tip automobila da se ubacuje u tržište tokom dugog vremenskog perioda, te da neće u kratkom roku zameniti motore s unutrašnjim sagorevanjem.

Odluke u vezi sa izborom kupovine zavise i od razmatranja troškova, kaže Meri Gastanski, potpredsednica Delphija za inženjering.

„Možete da potrošite 2.000 dolara na dizel sistem sa odgovarajućim tretmanom izduvnih gasova ili možete da potrošite 1.500 dolara i da imate „meki“ hibridni sistem od 48 V i Dynamic Skip Fire“, rekla je ona. „Kada tako postupite, emisija ugljen-dioksida je otprilike jednaka, ali dobijate bolje performanse“, rekla je ona poredeći dve novu pogonsku tehnologiju sa dizelom.

Delphi kaže da će instalacija Dynamic Skip Fire koštati proizvođače automobila oko 350 dolara po vozilu.

Međutim, oni će morati dodatno da modifikuju tok ulja da bi koristili sistem, kao i da naprave prostor za solenoide za svaki cilindar. To bi moglo da zahteva kompletan redizajn glave motora.

 

 

 

(3650)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments