1. Home
  2. Sport
  3. F1
  4. Hamilton pobedio u Belgiji, Ferrari ubedljiv
Hamilton pobedio u Belgiji, Ferrari ubedljiv
0

Hamilton pobedio u Belgiji, Ferrari ubedljiv

189
0
Podelite sa prijateljima:

Trka za VN Belgije je protekla bez previše uzbuđenja, uz suverenu vožnju pobednika, Luisa Hamiltona (Mercedes), koji je trijumfom na stazi Spa smanjio razliku u odnosu na Sebastijana Fetela iz Ferrarija na sedam poena.

Pobeda Britanca je bila čista i zaslužena. Kontrolisao je trku tokom čitavog toka, započevši je odličnim startom sa pol pozicije.

Doduše, Hamiltonovo bezbrižno „krstarenje“ do pobede je bilo narušeno izlaskom bezbednosnog automobila na stazu, 14 krugova pre kraja, nakon što su se „ljuti“ rivali iz Force Indije, Esteban Okon i Serhio Perez, ponovo sudarili na stazi, uz salvu optužbi i „čašćenja“ preko radio veze. Jedno je sigurno, a to je da Force India nije ni najmanje srećna zbog načina na koji njihovi vozači rešavaju stvari na stazi, oduzimajući značajne poene timu.

Obustava trke je omogućila Fetelu da pokuša sa ultramekim gumama, što je trebalo da mu donese više brzine u odnosu na Hamiltona, koji je vozio na mekoj smeši. Ispostavilo se da je to bila samo teorija, jer sem početnog pokušaja Fetela neposredno nakon restarta, kada je napao Britanca, nije se ništa značajnije desilo.

Hamilton je znao da mu ne odgovara dug ostanak bezbednosnog automobila na stazi pa se par puta požalio da nema krhotina na stazi i da bi trka trebalo da se nastavi. Činilo se da je sve išlo Fetelu na ruku, imao je brže gume kraćeg veka, koje nije trošio zbog sporih krugova pod bezbednosnim vozilom.

Ipak, „trka ubrzanja“ između dva vodeća vozača nakon restarta pri preko 300 km/h, nije donela prednost Fetelu, mada se u jednom trenutku činilo da će se Ferrari naći ispred Mercedesa.

Na kraju, Hamilton je trijumfovao sa prednošću od 2,3 sekunde. Fetel je bio drugi a podijum je kompletirao Danijel Rikijardo iz Red Bulla.

 

Što se tiče momaka iz Force Indije, Okon je zamenio prednje krilo, dok je Perez ostao bez zadnjeg pneumatika. Pored njih dvojice, zanimljiva je bila komunikacija Fernanda Alonsa i McLarenovog tima, zanimljiva ali ne i smešna, jer, čini se da je strpljenju Španca nakon novog odustajanja, došao kraj.

U jednom trenutku, Alonso je poručio svom inženjeru, Marku Templu da mu više ne šalju poruke preko radio veze. Nakon toga je, očigledno frustriran, nazvao Hondin motor sramotnim.

Alonso je u jednom momentu upitao da li postoji šansa da pada kiša. Nakon negativnog odgovora, gotovo istovremeno je prijavio „probleme na motoru“ i odustao.

Četvrti je bio Kimi Raikonen (Ferrari), koji je dobio stani-kreni kaznu od deset sekundi jer je vozio prebrzo pri žutim zastavama, ali ga je izlazak bezbednosnog automobila vratio u trku. Iza njega se našao sunarodnik, Valteri Botas (Mercedes).

Niko Hulkenberg je odradio odličan posao za Renault sa šestim mestom, ispred Romana Grožana (Haas) i Felipea Mase (Williams), koji su profitirali na bizarnom incidentu vozača Force Indije, kojima je tim od sada zabranio međusobno trkanje. Ipak, Esteban Okon je došao do poena, a prvih deset je zaokružio Karlos Sainc junior (Toro Rosso).

Jedanaesti je bio Lens Strol (Williams) a dvanaesti Danil Kvjat (Toro Rosso), dok je Džolion Palmer (Renault) uspeo tek do trineste pozicije. Stofel Vandorn (McLaren) je na domaćem terenu dobacio tek do četrnaestog mesta.

Kevin Magnusen (Haas) nije uspeo da dođe do poena, dok je poslednji koji je završio trku bio Markus Erikson (Sauber). Paskal Verlajn je odustao u ranoj fazi trke.

VN Belgije 2017. Spa Francorchamps

1 Lewis Hamilton MERCEDES 1:24:42

2 Sebastian Vettel FERRARI +2.358

3 Daniel Ricciardo RED BULL +10.791

4 Kimi Räikkönen FERRARI +14.471

5 Valtteri Bottas MERCEDES +16.456

6 Nico Hulkenberg RENAULT +28.087

7 Romain Grosjean HAAS +31.553

8 Felipe Massa WILLIAMS +36.649

9 Esteban Ocon FORCE INDIA +38.154

10 Carlos Sainz TORO ROSSO +39.447

11 Lance Stroll WILLIAMS +48.999

12 Daniil Kvyat TORO ROSSO +49.940

13 Jolyon Palmer RENAULT +53.239

14 Stoffel Vandoorne MCLAREN +57.078

15 Kevin Magnussen HAAS +67.262

16 Marcus Ericsson SAUBER +69.711

Odustali: Sergio Perez FORCE INDIA (krug 42); Fernando Alonso MCLAREN (krug 25); Max Verstappen RED BULL (krug 7); Pascal Wehrlein SAUBER (krug 2)

Generalni poredak vozača

Poz Vozač Nacionalnost Automobil Poeni
1 Sebastian Vettel GER FERRARI 220
2 Lewis Hamilton GBR MERCEDES 213
3 Valtteri Bottas FIN MERCEDES 179
4 Daniel Ricciardo AUS RED BULL RACING TAG HEUER 132
5 Kimi Räikkönen FIN FERRARI 128
6 Max Verstappen NED RED BULL RACING TAG HEUER 67
7 Sergio Perez MEX FORCE INDIA MERCEDES 56
8 Esteban Ocon FRA FORCE INDIA MERCEDES 47
9 Carlos Sainz ESP TORO ROSSO 36
10 Nico Hulkenberg GER RENAULT 34
11 Felipe Massa BRA WILLIAMS MERCEDES 27
12 Romain Grosjean FRA HAAS FERRARI 24
13 Lance Stroll CAN WILLIAMS MERCEDES 18
14 Kevin Magnussen DEN HAAS FERRARI 11
15 Fernando Alonso ESP MCLAREN HONDA 10
16 Pascal Wehrlein GER SAUBER FERRARI 5
17 Daniil Kvyat RUS TORO ROSSO 4
18 Stoffel Vandoorne BEL MCLAREN HONDA 1
19 Jolyon Palmer GBR RENAULT 0
20 Marcus Ericsson SWE SAUBER FERRARI 0
21 Antonio Giovinazzi ITA SAUBER FERRARI 0

Generalni poredak konstruktora

Poz Tim Poeni
1 MERCEDES 392
2 FERRARI 348
3 RED BULL RACING TAG HEUER 199
4 FORCE INDIA MERCEDES 103
5 WILLIAMS MERCEDES 45
6 TORO ROSSO 40
7 HAAS FERRARI 35
8 RENAULT 34
9 MCLAREN HONDA 11
10 SAUBER FERRARI 5

 

(189)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments