1. Home
  2. Vesti
  3. Honda NSX – vizualizovana impresivna aerodinamika (video)
Honda NSX – vizualizovana impresivna aerodinamika (video)
0

Honda NSX – vizualizovana impresivna aerodinamika (video)

359
0
Podelite sa prijateljima:

Honda NSX je jedan od najaerodinamičnijih i najnaprednijih superautomobila današnjice. Pogoni je 3,5-litarski V6 sa hibridnom asistencijom. Ukupna isporuka snage iznosi 580 konja. Sprint do „stotke“ obavlja za 3,2 sekunde, dok je maksimalna brzina 307 km/h. Međutim, ono što kod ovog automobila igra glavnu ulogu je fantastična aerodinamika.

Dizajn je delo Mišel Kristensen, prve žene dizajnerke u Hondi. Glavni inženjer je Ted Klaus, ali se aerodinamikom pozabavio Tomas Remzi. On je sproveo rigorozne testove u vazdušnom tunelu, koristeći koncept koje japanski proizvođač naziva „Totalan menadžment strujanja vazduha“.

Dotični aerodinamički atributi su objašnjeni do detalja u priloženom video klipu kojeg je napravio Engineering Explained. Crveni dim i digitalna asistencijja su iskorišćeni da bi se vizuelizovao tok vazduha dok se automobil kreće stazom.

NSX krasi izrazit vertikalni aerodinamički pritisak, koji pomaže vozilu kako u saobraćaju tako i na stazi. Komponente poput zadnjeg difuzora, zadnih ventilacionih otvora i opcionog prednjeg spojlera od ugljeničnih vlakana pripomažu što boljem downforceu, dok različiti dizajnerski elementi prednjeg dela obezbeđuju bolje hlađenje motora i kočnica.

Čak i sa svim ovim impresivnim aerodinamičkim osobinama, NSX može da bude još „agresivniji“. U videu se pojavljuje misteriozni, „naoštreni“ NSX, verovatno prethodnica Type R modela, koji će preuzeti neke detalje sa GT3 trkača.

Izvor: Engineering Explained

 

(359)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments