1. Home
  2. Vesti
  3. Najpouzdaniji automobili u SAD – dominacija Japanaca
Najpouzdaniji automobili u SAD – dominacija Japanaca
0

Najpouzdaniji automobili u SAD – dominacija Japanaca

725
0
Podelite sa prijateljima:

Liste pouzdanosti su uvek interesantne, mada često i „dosadne“ zbog dominacije japanskih modela. Ovoga puta ih je devet u prvih 13. modela.

Kako vlasnike automobila sve više nerviraju stvari poput neposlušnih info-zabavnih sistema, jogunastih Bluetooth uparivanja i iritirajućih glasovnih komandi, koncept „pouzdanosti“ se poslednjih godina proširio i na navedene stvari. Na probleme s elektronikom se odnosi oko 20 odsto svih prijavljenih problema u JD Powerovoj listi pouzdanosti, a što je takođe nateralo Consumer Reports da loše ocene da vozilima koja se smatraju sasvim solidnim.

Ipak, i dalje su ozbiljni mehanički problemi u centru pažnje, jer su oni ti koji mogu da nepredviđeno zaustave vozilo pored puta ili primoraju vlasnika na česte odlaske u servis.

Iz tog razloga, Motor 1 je dublje proučio rezultate najnovije JD Power studije o pouzdanosti, u koju je uključeno 35.000 vozila od tri godine starosti, da bi se utvrdilo koji modeli bi sa mehaničkog aspekta trebalo da se ističu u odnosu na druge.

Dok JDP svrstava modele u odnosu na ukupnu pouzdanost koja uključuje karoseriju, komponente opreme i probleme sa gedžetima, Motor 1 je isključio sve te stvari i skoncentrisao se na rezultate vezane za pogon. Po JDP-u to su „problemi bazirani na motoru i menjaču, kao i problemi koji utiču na vozačko iskustvo“.

Koristeći ovaj metod, Motor 1 je odredio listu od 13 vozila kod kojih je kriterijum pre svega pouzdanost mehanike, bazirano na modelima iz 2014.

  1. Buick Verano

Buickov kompaktni sedan je dobio najviše ocene za performanse pogona i ukupnu pouzdanost od JD Powera, a takođe je dobio maksimalne ocene od Consumer Reportsa. Nažalost, Verano je prekinuo da se proizvodi u modelnoj 2016. godini.

  1. Chevrolet Camaro

Dok je JD Power Camaru dao savršene ocene kako za ukupnu tako i mehaničku pouzdanost, dobio je samo tri od pet poena za pristupačnost sistemima i slično. Isto tako, i Consumer Reports je „kaznio“ Camaro zbog eletronike, mada je sa mehaničke strane dobio odlične ocene. Camaro je redizajniran za 2016. , a CR je aktuelnu verziju etiketirao kao „preporučivu“.

  1. Chevrolet Sonic

Pored dobrog izdanja pogonskog sistema, Chevyjev predstavnik iz B segmenta je dobio vrhunske ocene od JDP-a za ukupnu pouzdanost i elektronske sisteme, mada je dobio četiri od pet poena za trajnost karoserije i enterijera. CR je modelu iz 2014. dao vrhunske ocene za elektroniku i prosečne ili natprosečne za većinu mehaničkih aspekata.

  1. Honda Civic

JD Powerovi anketirani vlasnici su Civicu dali vrhunske ocene za gotovo sve aspekte pouzdanosti, dok je četiri od pet poena japanski model dobio za performanse info-zabavnog sistema. Dok je Consumer Reports modelu za 2017. dao niske ocene za potencijalnu pouzdanost zbog loše elektronike (Civic je redizajniran 2016.), verzija iz 2014. , na kojoj je bazirano JDP istraživanje, dobila je vrhunske ili natprosečne ocene za mehaniku.

  1. Lexus ES

Mada je više za tihu „easy ride“ vožnju nego sportske egzibicije, ES baziran na Toyoti Camry je dobio maksimalne ocene od JDP-a za pogon, karoseriju, enterijer i ukupnu pouzdanost, mada je dobio samo četvorku elektronske sisteme, za šta je najviše kriv jogunasti info-zabavni sistem. Ipak, Consumer Reports mu je dao maksimalne ocene za elektroniku kao i ukupnu pouzdanost.

  1. Lexus GS

Pored savršenih ocena od JD Powera za pogon, karoseriju, enterijer, elektronske sisteme i ukupnu pouzdanost, Lexusov sedan srednje veličine je dobio maksimalne ocene za pouzdanost i od Consumer Reportsa. On je brža i agilna alternativa gore navedenom ES modelu. Unapređen je 2016. godine a CR preporučuje kako verziju iz 2014., tako i noviju.

  1. Mazda3

Dok je Mazdin popularni model dobio vrhunske ocene za pouzdanost pogonskog sistema od JD Powera, dobio je nešto niže ocene za karoseriju, enterijer i performanse elektronskih sistema. Consumer Reports je takođe „prozvao“ verziju iz 2014. zbog neposlušne elektronike i u manjoj meri zbog kvaliteta farbe i trima.  Što se mehaničke pouzdanosti tiče, Mazda3 je dobila maksimalne ocene.

  1. Mercedes-Benz E klase

Mercedesova luksuzna limuzina je dobila maksimalne ocene od JD Powera za pouzdanost pogonskog sistema, kao i trajnost karoserije i enterijera, mada je nešto slabije ocenjena za kvalitet elektronike i ukupnu pouzdanost. Consumer Reports je bio nešto manje darežnjiv prema štutgartskom pulenu davši mu četiri od pet poena za pouzdanost, dok je elektronika prošla tek osrednje. Treba napomenuti da je E klasa redizajnirana za 2016., kao i da CR preporučuje oba modela.

  1. Nissan Versa

Reč je o jednom od najjeftinijih modela za američko tržište. Nissanov sedan iz B segmenta predstavlja osnovni prevoz, ali bez obzira na to, dobio je vrhunske ocene od JDP-a u smisu trajnosti pogonskog sistema. Doduše, ocene su nešto niže za karoseriju, enterijer, elektronske sisteme, kao i ukupnu pouzdanost. Model iz 2014. još uvek nije došao „pod lupu“ Consumer Reportsa.

  1. Toyota Avalon

Još jedna Toyota bazirana na Camryju. Veliki sedan je prostran i komforan, za lagodno krstarenje po autoputu. Dobio je savršene ocene za pogonski sistem i ukupnu pouzdanost od JD Powera, ali je nešto slabiji na planu karoserije, enterijera i elektronike. Ponovo se mogu za to kriviti atributi info-zabavnog sistema. Consumer Reports je visoko ocenio ovaj model na planu pouzdanosti, ali je dobio minus u vidu elektronike i integriteta karoserije (parazitski zvuci i slično…).

  1. Toyota Camry

Konačno, popularni sedan srednje veličine i veliki tržišni adut japanske marke. Dobio je savršene ocene u svim kategorijama, kao i vrhunske ocene od Consumer Reportsa za pouzdanost, mada je CR spomenuo nesavršenosti kada je u pitanju elektronika. Camry je u potpunosti redizajniran za modelnu 2018. godinu.

  1. Toyota Corolla

Zaista bi bilo neobično da se Corolla nije pojavila na ovoj listi. Kompaktni japanski sedan nije prošao baš tako dobro kao veći „brat“ Camry. Doduše, savršene ocene su dobijene za pouzdanost mehanike, ali nešto niže ocene za karoseriju, enterijer, elektronske sisteme (ponovo jogunasti sistemi prisutni na instrument tabli), kao i ukupnu pouzdanost. Model iz 2014. je dobio vrhunske ocene za pouzdanost od Consumer Reportsa, mada je i tu „kiksao“ na planu elektronike i karoserije.

  1. Toyota Prius V

Ovaj karavan je najpraktičniji model u Prius porodici. Popularni hibrid je dobio vrhunske ocene od JD Powera, sem pogađate – elektronike. Consumer Reports je slično ocenio Prius V povodom pouzdanosti, ali je minus poene dao zbog elektronike, kvaliteta farbe i trima.

Izvor: Motor 1

(725)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments