1. Home
  2. Testovi
  3. Mazda CX-5 CD175 AWD AT – Premijum predstava II čin
Mazda CX-5 CD175 AWD AT – Premijum predstava II čin
2

Mazda CX-5 CD175 AWD AT – Premijum predstava II čin

3.28K
2
Podelite sa prijateljima:

Mazda je uspela da uradi jednu neverovatnu stvar – novi CX-5 u osnovi nije odstupio mnogo u odnosu na prethodni model u generalnom dizajnerskom smislu, međutim, neuporedivo je atraktivniji. Naravno, stajling nije jedina stvar koja je podignuta na viši nivo. Praktično su iskorišćene postojeće proporcije, koje su inače bile primamljive oku, ali su sada dovedene gotovo do savršenstva, uz nove, atraktivne detalje poput „zjapeće“ maske hladnjaka u 3D maniru.

Japanska marka je definitivno zauzela pravi kurs. To pokazuju i prodajne brojke, a bez sumnje, novi CX-5 će ih samo poboljšati, jer ne zaboravimo, ovaj model je u prethodnoj generaciji prvi sjedinio KODO dizajnerski jezik sa tada novom Skyactiv tehnologijom, čija evolucija i sada izaziva veliku pažnju automobilske javnosti.

Novi model je neznatno veći po dimenzijama od prethodnog (10 centimetara je duži), ali je mnogo karakternijeg izraza. Dobili smo vozilo koje nije klasifikovano kao premijum, ali jednim „točkom“ definitivno jeste u toj prestižnijoj klasi. Kao i uvek kada je u pitanju nova generacija, Mazda voli da se pohvali poboljšanjem krutosti karoserije, koje u ovom slučaju iznosi 15%.

Zajedno sa porastom prodaje u segmentu krosovera, i Mazda CX-5 je popravila svoju popularnost i jedan je od najvažnijih modela marke. Zapravo, govorimo o bestseleru, na koji se odnosi čak četvrtina prodaje, što pretvoreno u brojke iznosi 1,5 miliona (od lansiranja 2012. godine).

Samim tim, logično je da se prilikom razvoja nove generacije temeljno vodilo računa o svakom detalju. Pored kvalitetnije karoserije, uveden je i novi sistem vektorisanja obrtnog momenta. Trag točkova je nešto proširen, a novi CX-5 je 35 milimetara niži u odnosu na prethodnika, što mu daruje mnogo atraktivniju i aerodinamičniju siluetu. S druge strane, reč je o identičnoj platformi, pa je samim tim i međuosovinsko rastojanje ostalo identično.

Ulazak u kabinu

Enterijer našeg test automobila sa perforiranom svetlom kožom u kontrastu sa crnom armaturnom tablom je pravi praznik za oči. I ranije je tu bilo dovoljno prostora, materijali nisu bili loši, ali je sada bez ikakve dileme napravljen ogroman napredak. Sam dizajn je atraktivniji, eliminisavši notu konzervativnosti koja je ranije vladala, dok su materijali i završna obrada na vidno višem nivou.

Takođe je potpuno jasno da je vozač taj koji je u centru zbivanja. Sve je podređeno njemu i njegovom uživanju. Raniji „head-up“ displej koji se reflektovao u malom staklenom ekranu je ustupio mesto pravom rešenju, tako da se sada informacije mogu očitavati u vetrobranu, u kristalno jasnom odrazu.

Moja malenkost je svojevremeno, testirajući prethodni model, imala zamerku na volan, koji nekako nije bio u skladu sa vozilom, posebno što se tiče obima obruča i samog taktilnog osećaja. Međutim, to je stvar prošlosti. Upravljač je sada na premijum nivou.

Ergonomija je takođe odlična, prostora ima u „izobilju“, a postavka armaturne table sa visoko postavljenim ekranom info-zabavnog sistema od 7 inča i atraktivnim ventilacionim otvorima deluje prilično modernije nego ranije. Baratanje instrumentacijom i info-zabavnim sistemom je lako i intuitivno.

Prostora na zadnjoj klupi takođe ima dovoljno za dvoje odraslih putnika, a osvetljeni prtljažnik (sa elektropokretanim zadnjim vratima) zapremine 506 litara zadovoljiće sve zahteve koje pred porodice postavlja odlazak na godišnji odmor. Takođe, odeljaka za odlaganje razno-raznih stvarčica ima na pretek.

Pritisak tastera za startovanje motora donosi još jedno prijatno iznenađenje: već na prvi „ton“ je jasno da je izolacija kod novog modela značajno poboljšana, što je vožnja koja je usledila samo potvrdila.

„Zoom-Zoom“

Sa pogonom na sve točkove i turbo dizel agregatom zapremine 2,2 litra sa 175 ks i 420 Nm (pri 2.000 o/min), stvoreni su svi uslovi za zabavnu vožnju.

Na ovom planu je CX-5 ubedljivo među vodećim modelima u segmentu i bez problema može da se nosi čak i sa jednim X3. I ovaj model, kao i Mazda6 koju smo testirali nedavno, poseduje takozvani G-Vectoring Control sistem, koji ne vektoriše obrtni moment po osovinama, već neznatno oduzima obrtni moment prednjim točkovima prilikom dinamičnog prolaska kroz krivine. Rezultat se očitava u prebacivanju težišta preko prednje osovine. Pri izlasku iz krivine, raspodela obrtnog momenta se vraća na svoje, premeštajući težište pozadi što doprinosi boljoj stabilnosti i dinamičnijoj vožnji.

Da se radi o sofisticiranom sistemu najbolje govori podatak da i-ACTIV pogonski sistem uz pomoć 27 senzora prepoznaje kada postoji potreba za aktiviranje sistema  uz podešavanje snage 200 puta u sekundi, sve u cilju idealnog prijanjanja vozila. Trim ogibljenja je nešto tvrđi što oduzima na komforu, ali zato doprinosi dobrim voznim osobinama.

Japanska marka je bez dileme akcenat stavila na voznu dinamiku, jer koliko god da se prošli model dobro vozio, a jeste, novi je osetno bolji na ovom planu.

Treba imati u vidu da Mazda CX-5 nema izražen klirens (193 milimetra), što je svakako dobra stvar za sve one koji vole ponekad da „stisnu“ papučicu gasa i uživaju u dinamičnoj vožnji, jer naginjanje karoserije Mazde CX-5 nije izraženo, što je čini pravim vozačkim krosoverom.

Odziv na volanu je odličan, preciznost, mada ne idealna, više je nego solidna za ovaj tip vozila, a još kada se tome doda pogon na sve točkove – eto zagarantovane zabave. Doduše, dizel motor odnosi svoj danak u vidu nešto težeg „nosa“, ali ništa nije tako drastično da bi pokvarilo žurku.

Dakle, s obzirom na kategorijsku pripadnost, CX-5 je natprosečno upravljiv automobil. Na volanu je siguran, sa dobro odmerenom težinom a kontrola karoserije je takođe vrlo dobra. Mehaničko prijanjanje je odlično, tako da teško koji model u ovom segmentu na planu kvaliteta vožnje može da se nosi sa Mazdom CX-5.

Iz stanja mirovanja do 100 km/h naš pulen ubrzava za 9,5 sekundi (menjač je šestostepeni automatski, koji sasvim solidno odrađuje posao), dok maksimalno može da pojuri do 206 km/h (model sa šestostepenim manuelnim menjačem – 208 km/h).

 

Što se ekonomičnosti tiče, fabrika navodi nominalnu vrednost od 5,8 litara evro dizela na pređenih 100 kilometara. To je ruku na srce malo teže ostvarivo, jer CX-5 sa 2,2-litarskim dizelom, automatskim menjačem i pogonom na sve točkove, realno troši nekih 7,5 litara goriva na pređenih 100 kilometara (i to ako se pazi).

Zaključak

Mazda je u velikoj meri unapredila svoj tržišno izuzetno važan model. Čvršća „kičma“ donosi bolju dinamiku i bezbednost, a kvalitet vožnje je ostao imperativ. Pored toga, ambijent prostora u kojem obitavaju vozač i putnici je u kvalitativnom smislu podignut za čitavo koplje gore. Japanci su uspeli da dvostruko profitiraju na odličnoj bazi, najpre sa modelom prve generacije koji je napravio proboj, a zatim sa aktuelnim, kojem nije promenjena suština, ali je sve što je moglo da se uradi boljim tako i urađeno. Racionalno, ubedljivo i na kraju krajeva uspešno. Nema šta, „Đinba itai“ (jedinstvo jahača i konja) ideja je i dalje aktuelna. Mazda je sa novim CX-5 definitivno stavila prst na čelo konkurenciji, posebno onom koja se pozicionirala (pomalo neosnovano) u isti cenovni razred.

 

Bogato opremljena, estetski dopadljiva i kvalitetna, Mazda CX-5 poseduje jake tržišne adute. Na sve to treba dodati i onaj neizbežni emocionalni aspekt. Da, ovo je automobil koji budi emocije, i da upotrebimo čuvenu frazu – automobil koji će svom vlasniku staviti osmeh na lice svaki put kada se nađe u njemu.

Ipak, treba imati da takve stvari poput svetle, perforirane kože vrhunskog kvaliteta (verujte, bolja je nego u nekim premijum modelima), bogate opreme, atraktivne boje i dizel motora, dodatno koštaju. Mada cena od 37.590 evra nije niska, ona u potpunosti reflektuje vrednost automobila u vrhunskom Revolution Top paketu opreme i ono što se za tu sumu dobija. Treba napomenuti da se za svetlu kožu u enterijeru doplaćuje 200 evra, kao i 790 evra za „Soul Crystal“ superatraktivnu metalik boju. Kada se pogleda cena nekih kudikamo lošije „pedigriranih“ modela iz konkurencije, dolazi se do jasnog zaključka da je cena Mazde CX-5 zapravo realna.

Kome je Mazda CX-5 namenjena? Ovaj automobil je idealan za mlade porodice, i to one u kojima tate silom prilika moraju da se odreknu nekog „GTI“, „RS“, „Type R“ ili „ST“ modela. Kada već moraju da kažu zbogom nepraktičnom „hot heču“, u momentima kada se voze sami u CX-5, mogu sebi dati na volju, stisnuti papučicu gasa i setiti se „magije“ iz mladosti.

Tekst i fotografije: Pavle Barta

Mazda CX-5 CD175 AWD AT Revolution Top

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.550 mm x 1.840 mm x 1.680 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2700 mm
Zapremina prtljažnika: 506 l
Masa praznog vozila: 1.535 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 2.191 cm³
Snaga: 129 kW/175 ks pri 4.500 o/min
Maks. obrtni moment: 420 Nm pri 2.000 o/min

Pogon

Tip: AWD
Menjač: A/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/55 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,5 s
Maks. brzina: 206 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: evro dizel
Zapremina rezervoara: 58 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,8-7,5 l
Emisija CO2: 152 g/km

Cena

Od 23.290 evra Testirani primerak – 37.590 evra (+ doplate)

Dobre strane:

Celokupni dizajn, vozne osobine, oprema, kvalitetna završna obrada na premijum nivou

Loše strane:

Prtljažnik bi mogao da bude veći, za nijansu tvrđi trim
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 10 Ukupno 10
Enterijer: 10
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 9,5
Kabina: 10
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8,5
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 9 Ukupno 8,5
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,5
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8,5
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 8,5
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 8,78

(3279)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Zaista izvanredan automobil. Ne zaboravimo da je u cenu uključena i carina. Ekvivalentno opremljeni modeli konkurentskih proizvođača su skuplji, a malo, ili mnogo lošiji od CX-5. Nisam ga puno vozio, ali ono što jesam, vozio sam srcem. Pozz

Japanautofan

Mazda je mnogo napredovala u dizajnu jos od zadnje šestice. Svaki sledeci model im je sve lepši.
Jedino „nisu fer“ je to što ne prate nase zakone i ne skinu tih 200cc viška sa tog dizelasa. 😉 :p