1. Home
  2. Prezentacije
  3. Ford F-150 (2018.)
Ford F-150 (2018.)
0

Ford F-150 (2018.)

767
0
Podelite sa prijateljima:

„Najbolji i kada ima loš dan“

Svet voli pobednike i Ford F-150 je jedan od modela koji dugi niz godina ne zna za neuspeh. Još od kada je predstavljen davne 1948. godine, ovaj pikap je nekoliko puta promenio način na koji je publika gledala na radnička vozila i postavljao standarde koje je konkurencije morala da prati. Za 2018. godinu F-150 je dobio prva osveženja od kada je 13. generacija debitovala pre svega tri godine. Neko će reći ludost, drugi hrabrost, ali nema sumnje da Ford sme da napravi veće promene i uvek zadrži svoju lidersku poziciju.

Kratka istorija

F-150 nije bio prvi Fordov pikap, ali je sigurno bio najbitniji. Kompanija je proizvodila pikape i ostala komercijalna vozila na bazi Modela T još od samog nastanka automobila, a 1948. godine svetlost dana je ugledao F-Series. Bio je to prvi Fordov pravi pikap sa školjkom na šasiji i u nekoliko razuličitih verzija (od F1 do F8). Ime je kasnije promenuto u F-100 do F-850, zavisno od kategorije kojoj je pripadao. Sve do F-450 su bili tradicionalni pikapi dok su veći modeli prodavani samo sa kabinom i vlasnik bi mogao da postavi prikolicu po sopstvenoj vožnji. F-150 je debitovao krajem 1970-ih godina između modela F-100 i većih SuperDuty (F-250, F-350 i F-450) i ubrzo je stekao veliku popularnost. Iste godine (1977.) F-Series postaje najprodavaniji pikap u Americi, a četiri godine kasnije i najprodavanije vozilo – titule koje je zadržao do današnjeg dana. Do sada, američki proizvođač vozila je publici isporučio približno 40 miliona primeraka, što je impresivan broj kada se zna da se ovaj pikap, pored Sjedinjenih Američkih Država, prodaje još samo u Kanadi, Meksiku i par država Bliskog Istoka.

Rizici

Svaki uspešni biznismen će vam reći da imperija ne može da se napravi bez da se, sa vremena na vreme, preuzmu veći rizici. Ako pogledamo najprodavanije automobile u Evropi i Aziji, kao što su Volkswagen Golf i Toyota Corolla, oni su kroz svoju istoriju prolazili kroz relativno male rizike i uglavnom su išli na evoluciju nego revoluciju. Poruka je bila jasna – ono šta nije pokvareno ne treba popravljati i Volkswagen i Toyota su se uglavnom koncentrisali da poprave sitne mane umesto kompletno novog proizvoda. To je jedna od kategorija po kojoj se F-150 definitivno razlikuje i u poslednjih dvadesetak kompanija je definitivno preuzela nekoliko riskantnih poteza.

Prvi od njih je usledio na salonu automobila u Detroitu 1996. godine kada je svetlost dana ugledao prvi potpuno novi F-150 u 16 godina. Poznate kockaste linije su zamenile aerodinamične, a iako je prodaja sporo započela, do 1998. godine F-Series je prešao cofru od 836.000 vozila na godišnjem nivou. Slična situacija se desila 2004. godine kada je Ford nadmašio sva očekivanja i prodao čak 939.000 primeraka u jednoj godini – rekord koji još uvek stoji. Čak ni tada kompanija se nije zadovoljila evolucijom već je, 2011. godine, zamenila atmosferske V8 motore sa turbom od šest cilindara, a 2015. godine je stigla i aluminijumska školjka – prva takva u klasi. Sve navedene promene su rezultirale u rastu prodaje, pa je prošle godine 820,799 kupaca izabralo F-Series. To nije bila rekordna godina, ali je bila najbolja u poslednjih 11 godina. Kako Ford planira da prati takav uspeh? Sa osveženim modelom.

Dizajn

Kada se zna da je potpuno novi F-150 debitovao pre svega tri godine, niko nije ni očekivao veće dizajnerske promene. Ford je tada debitovao sa vertikalnim farovima po prvi put od 1980-1986. modela, a oni su ujedno jedina veća dizajnerska promena za 2018. godinu. U prošlosti maska hladnjaka se manje prostirala u farove dok sada dugačka lajsna na sredini se prostire u većoj meri. To znači da su farovi takođe veći, a iako ove promene nisu velike one su svakako uočljive na prvi pogled. Ostalih većih promena nije bilo, pa tako kupac i dalje može da dobije tri različite kabine – onu standardnu sa dvoje vrata, zatim takozvani „SuperCab“ sa četvoro vrata gde su zadnja vrata „poluvrata“ i „CrewCab“ sa punim zadnjim vratima. Ford će takođe nastaviti da pruža za svakoga po malo. Dno ponude čine radničke XL i XLT verzije, a za one koji žele više opreme i luksuznost tu su čak četiri ponude – Lariat, King Ranch, Platinum i Limited. Ford nudi i nešto za ljubitelje sportskih modela i vidu popularnog Raptora, a takođe postoje i priče da bi i ulični trkač Lightning mogao ponovo da se nađe u ponudi.

Enterijer

Ni enterijer nije dobio mnogo promena, a pošto je ovo kategorija u kojoj Ford redovno dobija sve pohvale za nešto većim potezima i nije bilo promena. Ceo enterijer je pregledan i izuzetno jednostavan za korišćenje. Kao što smo spomenuli, Ford pruža nekoliko različitih verzija pa samim tim i oprema enterijera zavisi od modela kojeg izaberete. Spomenućemo da najskuplje verzije, kao što su Platinum i Limited, mogu da se dobiju i sa opremom najluksuznijih Lincolna. MyFord Touch je ponovo dostupan u većini modela i izuzetno popularan među kupcima, a ovaj put Ford nije kupio već gotov proizvod Microsofta već je razvio sopstveni sistem. To se odrazilo i na zadovoljstvo kupaca – dok je raniji sistem funkcionisao izuzetno slabo, nova generacija je donela mnogo bolje ocene. Za 2018. godinu MyFord stiže i sa 4G LTE bežičnim internetom, a to se takođe može povezati i na besplatne bežične internete gde je dostupan. Popularni King Ranch model donosi i nekoliko novih boja i novi „Kingsville“ paket opreme sa više hroma u enterijeru.

Mehanika

Ford je posvetio mnogo pažnje mehanici i u ponudi se i dalje nalaze nekoliko motora od šest cilindara i jedan V8. Standardan motor je potpuno novi V6 zapremine 3,3 litra, koji je zasnovan na prethodniku zapremine 3,5 litara, ali stiže sa novim direktnim ubrizgavanjem goriva i poprilično visokom kompresijom od 12.0:1 (pre 10.8:1). Taj motor je izgubio 8 ks u poređenju sa prethodnikom, ali je povećao obrtni moment i sada razvija 290 ks i 259 Nm obrtnog momenta. Spomenućemo da je ovaj motor dostupan samo u osnovnim XL i XLT modelima.

Za samo 995 dolara više kupac može da dobije novu generaciju popularnog EcoBoost motora šest cilindara i zapremine 2,7 litara. Ovo je jedan od motora sa kojim je Ford preuzeo veliki rizik kada je debitovao 2015. godine, iz razloga što su ga mnogi smatrali za previše mali za poveći pikap, ali su iskustva kupaca bila toliko pozitivna da je on danas najpopularnija verzija. Snaga od 325 ks je ostala identična, ali je obrtni moment povećan za 34 Nm i sada iznosi 542 Nm.

Iznad njih se nalazi još jedan EcoBoost motor od šest cilindara, ovaj put zapremine 3,5 litara. On je započeo celu revoluciju sa turbo motorima u F-150 i dan danas je izuzetno popularan među kupcima. On je opcija od samo 600 dolara u poređenju sa 2,7-litarskim motorom dok je potrebno doplatiti 2.895 dolara u poređenju sa osnovnim 3,3-litarskim motorom. Njegova snaga je ostala identičnih 375 ks i 637 Nm obrtnog momenta u standardnom F-150, odnosno 450 ks i 690 Nm obrtnog momenta u Raptoru.

Ford nije zaboravio ni sve one kupce koji žele tradicionalni V8, pa se tako u ponudi našao i 5,0-litarski motor sa 395 ks i 540 nm obrtnog momenta, što je rast od 10 ks i 15 Nm obrtnog momenta u poređenju sa modelom koji zamenjuje. Tokom sledeće godine ponuda će biti proširena i sa dizelom od šest cilindara, koji će da postane prvi takav motor u F-150.

Ovaj potez stiže nekoliko godina nakon što je rival Ram 1500 debitovao sa svojim dizel motorom, a potez se isplatio pošto oko 15% svih prodatih Ramova danas imaju dizel motor. Ford o njemu nije otkrio previše detalja, a po nekim pričama on će biti zapremine 3,0 litra i biti će zasnovan na ranijim motorima koje je kompanija razvija za Land Rover. Snaga takođe nije poznata, ali po najavama trebala bi da iznosi 254 ks i 600 Nm obrtnog momenta.

Šestostepeni automatski menjač je standardan na 3,3-litarskom motoru, ali sve ostale verzije donose potpuno novi desetostepeni automatski menjač koji je razvijen u zajedničkoj saradnji sa General Motorsom. Pogon na zadnje točkove je standardan uz opcioni pogon na sva četiri točka. F-150 pruža i pozavidne performanse za svoju težinu, pa je tako najbržem modelu potrebno 5,8 sekundi do 100 km/h (Raptor je za pola sekunde brži), ali Ford nije zaboravio ni na ekonomičnost. Zahvaljujući kombinaciji aluminijske školjke, manjih turbo motora, novog menjača i stop-star sistema one osnovne verzije donose gradsku potrošnju od 12,4 litra na 100 km u gradu, odnosno devet litara na autoputu.

Kompanija kaže da ne preporučuje vuču veću od šest tona, iako je F-150 više nego sposoban za tako nešto, a za sve one koji se brinu kako će se aluminijum pokazati u sudarima spomenućemo da je F-150 jedini pikap u svojoj klasi sa maksimalnim ocenama u svim testovima sudara.

 

Zaključak

Osveženi F-150 trenutno stiže u salone, a početna cena od 28.675 dolara se nije promenila u većoj meri. Najpopularniji model, Lariat, košta 41.980 dolara, dok je za najskuplji Limited potrebno izdvojiti 61.815 dolara. Spomenućemo da Ford standardno nudi poveće popuste pa tako nije retkost ni da on iznosi do 8.000 dolara. Kada se zna koju popularnost F-150 ima među američkim kupcima, šanse za nastavljenom dominacijom su izuzetno velike. Dodavanje dizela bi takođe trebalo da privuče dodatne kupce, ali Ford mora da bude izuzetno oprezan pošto je manji Ranger najavio povratak na tržište do 2020. godine i on će gotovo sigurno ukrasti određeni broj kupaca. Ali do tada, a verovatno i posle toga, kao što smo rekli u naslovu – F-150 je najbolji čak i kada ima loš dan.

Zoran Tomasović

(767)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments