1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Supervulkani pomažu ekspanziju električnih vozila?!
Supervulkani pomažu ekspanziju električnih vozila?!
0

Supervulkani pomažu ekspanziju električnih vozila?!

196
0
Podelite sa prijateljima:

Naučnici su pronašli potpuno neočekivan izvor litijuma, ključne supstance za proizvodnju baterija koje obezbeđuju energiju za električne automobile. Reč je o – supervulkanima!

Većina litijuma koji se koristi u industriji dolazi iz Čilea i Australije, a pronalaženje novih izvora je od ključnog značaja za ispunjavanje sve veće potražnje za „zelene tehnologije“ predviđene za redukciju emisiju ugljen-dioksida u atmosferu.

„Potražnja za litijumom je nadmašila naučno poimanje ovog resursa, tako da je od suštinskog značaja za fundamentalnu nauku da uhvati priključak“, rekao je istraživač iz Stenford univerziteta, Tomas Benson, vodeći autor studije. „Sada imamo način da lako pronađemo više zaliha litijuma.“

Otkriće dolazi u vreme kada sve više kompanija, uključujući i proizvođače automobila, čiji proizvodi generišu velike količine ugljen-dioksida, rade na razvoju tehnologija koje su blagotvornije po životnu sredinu.

Električni automobili, koji koriste litijum-jonske baterije, sve više dobijaju na zamahu kao alternativa konvencionalnim automobilima.

„Mi ćemo morati da koristimo električna vozila i baterije velikog kapaciteta da bi smanjili prisustvo ugljenika“, rekla je Gejl Mahud, profesorka na Stenford univerzitetu, na katedri za geologiju, inače koautorka studije.

Supervulkani su mnogo veći od običnih vulkana i u jednoj erupciji izbacuju 1.000 kubnih kilometara materijala. Naučnici su proučavali sadržaj kratera u Oregonu i Nevadi, koji su stvoreni nakon erupcija supervulkana, kao i u nekim drugim delovima Sjedinjenih Država. Reč je o erupcijama koje su se desile pre više miliona godina.

Uzeti su uzorci iz magme, koja je ostala zarobljena u vidu kristala u kraterima, a zatim su analizirani, ne bi li se u njima pronašli tragovi vrednog srebrno-belog metala.

Volvo, kao što smo već izvestili, obavezao se da će svi njegovi automobili, počev od 2019., biti elektrifikovani, da li u hibridnoj ili čisto električnoj formi.

Drugi proizvođači auotmobila takođe planiraju da povećaju proizvodnju električnih vozila, što će u velikoj meri povećati potražnju za litijumom.

Broj električnih automobila na globalnom planu je porastao na rekordna 2 miliona prošle godine, sudeći po međunarodnoj energetskoj agenciji IEA, što je 0,2 odsto ukupnog broja vozila.

 

(196)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments