1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Mekša karoserija u slučaju neizbežnog sudara sa pešakom
Mekša karoserija u slučaju neizbežnog sudara sa pešakom
0

Mekša karoserija u slučaju neizbežnog sudara sa pešakom

219
0
Podelite sa prijateljima:

Waymo, kompanija koja se bavi tehnologijama autonomne vožnje i u vlasnišvu je firme Alphabet, registrovala je najnoviji patent koji bi trebao da omogući dodatnu zaštitu pešaka u saobraćaju. Prema ovom rešenju, karoserija automobila, odnosno delovi karoserije, za koje senzori i radari procene da će neminovno doći u kontakt sa pešakom, čine ove površine, izložene dodiru, mekšim, pri samom udaru. Promena čvrstine karoserije (u prvom redu branika, blatobrana i haube) je omogućena sistemom kablova, poluga i opruga.

Rešenje je dato na patentiranje još 2015. godine, ali do eventualne primene u praksi proći će još vremena. Naime, potrebno je izvršiti dodatna ispitivanja i upotrebljivost u realnom životu. Na primer: kako bi se ovi materijali ponašali u slučaju sudara sa drugim vozilom ili bilo kojim drugim čvrstim predmetom; za koliko bi ovaj sistem uvećao cenu i težinu automobila; kako bi se instalacija ovog sistema eventualno odrazila na bezbednost putnika u vozilu.

Čak i u slučaju da ovakvo rešenje ne doživi primenu u realnom saobraćaju, njegov značaj je ogroman i daje platformu za dalja unapređenja koja bi verovatno mogla da se pokažu upotrebljivim.

Setimo se samo pokušaja u ovoj oblasti, koji je Google patentirao. Prema toj zamisli, u slučaju neminovnog sudara sa pešakom, lepljivi sloj na haubi, blatobranima i braniku automobila bi isplivao na površinu i jednostavno vezao za sebe nesretnog šetača, sprečavajući time njegove fatalne povrede.

Ma koliko ovo ludo izgledalo, nije bez smisla. Kao prvo, izbegava se rizik koji nastaje odbacivanjem pešaka ispred vozila, u nepoznato. Zatim, najčešće su fatalni takozvani sekundarni udarci, odnosno oni koji nastaju nakon inicijalnog kontakta sa pešakom.

Svi ovi patenti, i ostali pokušaji doprinose povećanju poverenja javnosti u sisteme autonomne vožnje, prema kojima vlada opšte nepoverenje, pre svega zbog urođenog ljudskog straha od nepoznatog. Ovo nepoverenje posebno raspiruje svaka nezgoda u kojoj učestvuje samovozeći automobil, pa su ovakva rešenja i sama težnja ka njima, melem na ranu nepoverenja.

 

(219)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments