1. Home
  2. Testovi
  3. Isuzu D-Max 1.9 Ddi CREW 4×4 Planet Expedition – „Katica za sve“ teške kategorije
Isuzu D-Max 1.9 Ddi CREW 4×4 Planet Expedition – „Katica za sve“ teške kategorije
3

Isuzu D-Max 1.9 Ddi CREW 4×4 Planet Expedition – „Katica za sve“ teške kategorije

4.95K
3
Podelite sa prijateljima:

Nakon što je moja malenkost pre tri godine testirala Isuzu D-Max druge generacije, opremljen 2,5-litarskim turbo dizelom, sada je u redakciju AutoRepublike stigla restilizovana verzija sa novim, 1,9-litarskim agregatom.

Na prvi „dodir“ i „osećaj“, D-Max je uglađeniji i za korak bliže atributima putničkog vozila, ali je zadržao snagu i robusnost, neophodnu za obavljanje teških poslova. Ono što je bitno, on i dalje može da povuče prikolicu od 3,5 tona.

Aktuelno unapređenje je bilo neophodno da bi se držao korak sa jakom konkurencijom, i možemo reći da su Japanci svoj posao odradili bez greške. Bez obzira na smanjenje zapremine motora, snaga je ostala praktično ista – 164 ks i 360 Nm (verzija sa 2,5-litarskim motorom je raspolagala sa 400 Nm).

Šta to izdvaja D-Max od konkurencije oličene u zvučnim imenima poput Nissan Navare, Toyote Hilux, Mitsubishija L200, Ford Rangera, a uskoro i Renault Alaskana i Mercedesa X klase? To je na prvom mestu cena, jer je Isuzuov model značajno jeftiniji, a za razliku u novcu može da se „napuca“ izuzetno atraktivnom opremom.

Što se samih redovnih vizuelnih izmena tiče, „anfas“ izgleda za nijansu agresivnije u odnosu na ranije.

 

Motor, menjač i ogibljenje

Generalno, najveća nepoznanica nam je na početku testa bio motor. U odnosu na stari 2,5-litraš poseduje 1 konjsku snagu više i 40 Nm manje (što je kompenzovano skraćenim prenosnim odnosima, tako da se razlika praktično ne primeti). U našem slučaju, automobil je opremljen šestostepenim manuelnim menjačem, gde je prvi stepen toliko skraćenog prenosnog odnosa da se praktično koristi samo pri kretanju prilikom povlačenja ozbiljnijeg tereta. Komotno se kreće iz druge „brzine“.

Što se potencijala agregata tiče, on je sve zahteve koje smo postavili pred njega obavio bez problema. Na otvorenom putu uglađeno pokreće vozilo, kada koristimo standardan pogon na zadnje točkove. Na rotacionom biraču se može odabrati i pogon na sve točkove, uz posedovanje elektronskog TCS sistema koji simulira blokadu diferencijala.  Za teške terene tu je redukcija, označena sa 4L (koja se koristi isključivo u ekstremnim uslovima). Kada je reč o prosečnoj potrošnji, ona se svela na nekih 9-10 litara evro dizela, s tim što bi sigurno bila niža da je naš D-Max opremljen standardnim gumama a ne masivnim jedinicama dimenzija 265/75 R16. Ipak, mora se priznati da sa ovim naplacima naš kamionet izgleda sjajno. Sve u svemu, novi agregat je daleko tiši i uglađeniji od starog, uz jednako dobre potencijale. Uz to, Isuzu kaže da je i 20% lakši. Ono što je takođe interesanto vezano za ovaj motor je da je on jedini u klasi koji je u skladu sa Evro 6 standardima a da ne koristi AdBlue tečnost.

Na prednjoj osovini je dvostruko viljuškasto ogibljenje, koje obezbeđuje neophodan komfor i bolju upravljivost. Mnogi su bili skeptični pri uvođenju ovog „sportskog“ sistema oslanjanja u smislu da će ugroziti terenske sposobnosti automobila, međutim, to ipak nije slučaj. Dobijeno je na udobnosti, a u saradnji sa lisnatim oprugama pozadi, osigurana je sveopšta upotrebljivost D-Maxa, kao i njegova svrsishodnost.

Menjački šestostepeni dvojac je takođe nov, a automatsku jedinicu ćemo imati prilike da testiramo sledećom prilikom. Što se manuelne transmisije tiče, ona nije više „traktorski“ gruba kao ranije, preciznija je, uglađenija, ali i dalje osetno „radna“.

Radne brojke

Za Isuzu možemo reći da je specijalizovan za ovakvu vrstu vozila. U ponudi su sve kabinske konfiguracije, što nije slučaj sa konkurencijom. Pored toga, D-Max je dostupan sa pogonom na zadnje i sve točkove, kao i menjačem specijalizovanim za terenske potrebe.

Što se dimenzija tiče, restilizacija nije donela mnogo promena. Naš model, koji je u „double cab“ varijanti, poseduje tovarni prostor od 1.552 x 1.530 milimetara. Zapreminski atributi naravno zavise od samog modela, a maksimalna nosivost iznosi 1.126 kilograma. Naš model, uzevši u obzir da je sa 4×4 pogonom, može da povuče, kao što smo već naveli – 3.500 kilograma (model s pogonom na zadnje točkove 2.500 kilograma).

Dakle, D-Max ima veći utovarni prostor od odgovarajuće Navare i Mitsubishija L200, kao i nešto veću nosivost. Isuzu ipak akcenat stavlja na radne karakteristike.

Vožnja

Isuzu je restilizovani D-Max za korak približio konkurenciji što se tiče onih atributa vezanih za komfor i „osećaj“ putničkog automobila. Međutim, on je i dalje „najgrublji“ igrač u segmentu. Motor, mada znatno uglađeniji nego raniji, ipak je među bučnijima. Manuelni menjač je odličan u skladu sa namenom vozila.

Vozačka pozicija je visoka i donosi preko potrebnu preglednost. Naravno, odziv na volanu za nijansu kasni, što nije osobenost samo D-Maxa, već generalno ovog tipa vozila. Isuzuov pulen se sasvim solidno vozi na asfaltu i odaje utisak manjeg automobila, što je krajnje pozitivno, mada po voznim osobinama nešto zaostaje za jednom Nissan Navarom, koju ćemo uskoro imati prilike da testiramo.

Naš D-Max smo stavili pred malo zahtevnije terenske zadatke, koje je on obavio bez po muke. Visok klirens i reduktor anuliraju sve moguće prepreke koje se potencijalno mogu naći na putu, a bez problema može da se zagazi u vodu dubine 60 centimetara (u našem slučaju mnogo dublju s obzirom na prisustvo takozvanog „snorkela“).

Što se komfora tiče, on je podignut na viši nivo. Pored toga što su vozačka i suvozačka pozicija i ranije bile više nego prihvatljivo udobne, komfor zadnje klupe je osetno popravljen.

Eh, da… rupe na putu… Šta je to? Za Isuzu D-Max ta konstanta srpskih puteva jednostavno ne postoji.

Oprema

Ono što je bitno kod našeg test modela je njegova opremljenost. On poseduje brojne komponente koje vožnju kroz bespuća prirode čine lakšom.

Naš test automobil je u Planet paketu opreme sa bogatom nadogradnjom.  U standardu, tu su između ostalog projektor farovi, LED zadnja svetla, ABS, EBD, ESC, TSC, HSA i HDC sistemi, kao i šest vazdušnih jastuka.

Ono što suštinski stavlja sve na svoje mesto je dodatna oprema. Mada donekle podiže osnovnu cenu vozila od 24.800 evra (sajamska), odnosno 26.500 evra (bez popusta), imperativ je da se razmotre dodatne komponente, koje u zavisnosti od buduće namene vozila, mogu biti i te kako korisne.

 

Zaključak

Ista meta, isto odstojanje, rekli bismo. Isuzu D-Max i dalje predstavlja najracionalniju ponudu u segmentu. U odnosu na Toyotine i Nissanove pandane, značajno je jeftiniji, što ga čini idealnom ponudom za flotnu prodaju firmama, preduzećima i organizacijama, kojima država Srbija omogućava povraćaj PDV-a na kupovinu vozila, goriva, dodatne opreme i servisa.

Da podsetimo, prototipovi aktuelne generacije D-Maxa su prešli preko 4 miliona kilometara na testovima, tako da su neprijatna iznenađenja što se pouzdanosti tiče isključena. Ovaj automobil je bio i ostao najbolja kupovina u klasi.

Naš primerak u Planet paketu košta (sa popustom, bez PDV-a) 24.800 evra. Sa svom dodatnom opremom koju poseduje, dobija se praktično bogato „napakovana“ Adventure verzija, a cena se podiže za dodatnih 11.690 evra.

Treba naglasiti da se na D-Max dobija petogodišnja garancija, odnosno 100.000 pređenih kilometara.

Tekst i fotografije: Pavle Barta

Isuzu D-Max 1.9 Ddi CREW 4×4 Planet Expedition

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Kamionet
Vrata/Sedišta: 4/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 5.315 mm x 1.860 mm x 1.785 mm
Međuosovinsko rastojanje: 3.095 mm
Tovarni prostor/nosivost: 1.552 x 1.530 mm/1.126 kg
Masa praznog vozila: 1.940 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 1.898 cm³
Snaga: 120 kW/164 ks pri 3.600 o/min
Maks. obrtni moment: 360 Nm pri 2.000 – 2.500 o/min

Pogon

Tip: 4WD
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena/lisnate opruge
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući iskovi/doboši
Pneumatici napred/nazad: 265/75 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 12,8 s
Maks. brzina: 180 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 76 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 7,8/9,0-10,0 l
Emisija CO2: 157-210 g/km

Cena

Od 24.800 evra

Dobre strane:

Funkcionalnost, praktičnost, oprema, robusnost, terenske mogućnosti, cena

Loše strane:

U odnosu na konkurenciju nedostaje rafiniranosti, dizajn enterijera
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,5
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 8,5
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 10 Ukupno 9,5
Kabina: 9
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 8,5
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8,5
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 10
Ocena: 8,50

 

(4948)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Ovo volim da vidim. Terenac u svom pravom prirodnom okruzenju a ne ispred kafica .
Mada,mozda je u mogla jedna takva slika da padne cisto da se vidi gde mu je mesto :p Ono vitlo je stvarno preko potrebno da se covek izvuce iz kafane 😉
PS: Kako ste uspeli tako cistog da ga sacuvate s obzirom gde ste ga vozili 🙂

Zvezdan

Cao druže. Bili smo u zavičaju mom:) Fotografije su sa Južne Morave i okolnih brda. Toliko smo se vozali po brdima i poljima, da za kafane snage nismo imali 🙂 Pozz

Veljko

Planiram da kupim ovaj Isuzu D-Max model i sve je super ali me brine jedna cinjenica a to je 1.9 motor da li je dovoljno izdrziv da li moze da podnese velike kilometraze i malo teze terene (Šumadijska brda) jer imam u planu da ga vozim duze vreme pa zelim da cujem neko vase misljenje.
Hvala unapred:)