1. Home
  2. Vesti
  3. Škoda započinje električnu ofanzivu serijskom verzijom Vision E koncepta
Škoda započinje električnu ofanzivu serijskom verzijom Vision E koncepta
0

Škoda započinje električnu ofanzivu serijskom verzijom Vision E koncepta

189
0
Podelite sa prijateljima:

Priča započinje serijskom verzijom Vision E koncepta.

Škoda planira ozbiljno da uđe u elektrifikaciju početkom naredne dekade, i to sa serijom čisto električnih modela. Pre toga, češki proizvođač će lansirati „plug-in“ hibrid verziju aktuelne generacije Superba (2019.).

Samo godinu dana kasnije, serijska verzija Vision E koncepta će doživeti premijeru. Ovo će biti treći model iz Volkswagen grupe baziran na MEB platformi, nakon Volkswagena I.D. i Audija EV. Ono što je interesantno je da će Škoda imati isti priroritet kao i sestrinske nemačke kompanije.

Ubrzo nakon toga, marka iz Mlade Boleslave će lansirati nešto za šta se veruje da će biti najskuplji model marke ikada – kupe SUV, pozicioniran (po dužini) između Karoqa i Kodiaqa. Zahvaljujući MEB modularnoj arhitekturi, vozilo će ponudi dovoljno prostora za pet osoba, dok će visokoefikasni elektromotor obezbediti snagu od najmanje 300 konja (224 kW). Najavljuje se cena od oko 45.000 evra.

Što se naziva novog modela tiče, spominju se imena poput „Amiq“, „Eliaq“ i „Anuq“. S druge strane električnog spektra, Škoda će lansirati jeftiniji EV hedžbek, za koji se spekuliše da bi mogao da oživi naziv „Felicia“. Zapravo je reč o Škodinoj verziji Volkswagena I.D., odnosno modelu veličine aktuelnog Rapid Spacebacka, neznatno manjeg od Octavije. Po izveštaju, električni hedžbek će koštati kao bolje opremljen Golf (oko 28.000 – 30.000 evra).

Do 2025., električni portfolio marke će porasti za dva dodatna modela, od kojih je jedan krosover a drugi potpuno električni sportski kupe. Za potonjeg se „šuška“ da bi mogao biti duhovni naslednik klasične Škode 110R u elektro izvedbi, što je Kristijan Štrube, prvi čovek Škodinog istraživanja i razvoja, potvrdio.

 

(189)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments