1. Home
  2. Vesti
  3. Vozila koja prvi vlasnici najduže koriste pre prodaje
Vozila koja prvi vlasnici najduže koriste pre prodaje
6

Vozila koja prvi vlasnici najduže koriste pre prodaje

27.12K
6
Podelite sa prijateljima:

Sportski automobili i SUV vozila dominiraju na listi novih vozila koje vlasnici najduže zadržavaju pre nego što ih otuđe, a prema istraživanju sprovedenom od strane iSeeCars.com. Čak 4 od 10 modela sa liste se odnose na Toyota vozila. Bravo za Japance.

„Prosečna starost automobila na američkim putevima je porasla na znatno iznad deset godina, a prosečna starost automobila koji su vlasnici kupili kao novog je 7,3 godine, odnosno jednu do dve godine nakon što su ih otplatili (ako su kupljena putem kreditiranja a to je najčešči vid)” navodi izvršni direktor iSeeCars.com CEO Phong Ly.

Top 10 automobila koje vlasnici drže najduže

Redni broj Model Godine vlasništva
1 Toyota Land Cruiser 10,6
2 Porsche Boxster 9,9
3 Ford Expedition 9,0
4 Mercedes-Benz SLK 9,0
5 Ford Explorer 8,9
6 Toyota Sequoia 8,9
7 Chevrolet Corvette 8,8
8 Toyota Avalon 8,8
9 Toyota 4Runner 8,8
10 Audi TT 8,8
Prosek za sve automobile 7,3

 

Čak polovina listiranih vozila se odnosi na SUV, što bi moglo da dovede do zaključka da je i prosečni vek, proveden u posedu prvog vlasnika, ovog tipa automobila duži u odnosu na ostale automobilske segmente. Naprotiv, kraći je za 0,1 godinu.

Da probamo malo da analiziramo predstavljene podatke. Dominaciju Toyote možemo da objasnimo samo veoma dobrim imidžom koji ovaj proizvođač ima svuda u svetu, kao i velikim poverenjem kupaca u trajnost i pouzdanost vozila. Ne verujemo da je Toyota dizajn centar zaslužan. Ali zašto baš ovi modeli Toyote, i uopšte, otkuda ovoliko SUV i sportskih automobila na listi?

Šampionski model (koji smo obradili u rubrici Testovi) ima za konkurenciju Land Rover Range Rover SUV gamu, kao i Mercedes-Benz G-Class. U poređenju sa ovim modelima, neuporedivo je jeftiniji, a ipak dovoljno reprezentativan. Pored Land Cruisera na listi su i tri modela sa mogućnošću prevoza sedam putnika; Toyota 4Runner, Toyota Sequoia i Ford Expedition (o kome smo pisali u rubrici Prezentacije). Ovakva vozila obično koriste velike porodice, i veoma su izdržljiva, odnosno predviđena za teže uslove eksploatacije. Ne verujemo da je ovde finansijski momenat, odnosno odlaganje kupovine iz tog razloga, važan. Pre će biti da roditelji ne žele da kupe noviji automobil dok im deca malo ne porastu, i nauče da čuvaju imovinu.

Porsche Boxster, Mercedes-Benz SLK, Chevrolet Corvette i Audi TT su sportski automobili, vanvremenskog dizajna i samim tim zauvek posebni. I sami proizvođači kod lansiranja novijih generacija ovih kultnih modela, kao i ostalih sportskih legendi, se trude da izvršene izmene ne degradiraju izgled i celokupni stajling prethodnih modela. Evo primera sa Corvetteom, u sedmoj generaciji izgleda veoma slično, sa svim svojim klasičnim linijama, kao prapredak, odnosno model iz 1953. godine.

Najpopularnija vozila u SAD i njihova pozicija u ovoj analizi?

Od dvadeset najpopularnijih vozila u SAD, polovina ostaje u vlasništvu prvog vlasnika duže od proseka celog automobilskog segmenta. Jedino se Ford Explorer nalazi na oba listinga. Moguće da je iznenađenje što se na obe liste ne nalaze i tradicionalno veoma popularni i cenjeni Honda Accord i Toyota Camry, ali ako imamo na umu prodajne rezultate D segmenta koji trpe silno posrnuće još od 2008. godine, ovo i ne čudi. U kombinaciji sa niskom cenom benzina, ova činjenica postaje čak i logičan sled događaja.

Evo i liste:

Redni broj Model Prosek godina
1 Ford Explorer 8,9
2 Honda Accord 8,4
3 Toyota Camry 8,0
4 Honda Civic 7,9
5 Jeep Grand Cherokee 7,8
6 Toyota Corolla 7,7
7 Honda CR-V 7,6
8 Dodge/Ram Ram Pickup 1500 7,5
9 Chevrolet Silverado 1500 7,4
10 Ford F-150 7,4
11 GMC Sierra 1500 7,3
Prosek 7,3
12 Nissan Altima 7,2
13 Hyundai Elantra 7,2
14 Nissan Sentra 7,1
15 Toyota RAV4 7,1
16 Ford Escape 6,9
17 Chevrolet Malibu 6,6
18 Chevrolet Equinox 6,0
19 Ford Fusion 5,7
20 Nissan Rogue 5,3

 

Ove rezultate svakako treba tumačiti sa dozom rezerve. Iako su neki modeli ispodprosečnog rezultata, imali periode istorije sa lošijim refencama u odnosu na pouzdanost, generalno, najveći deo njih se nalazi u rent a car i sličnim servisima, pa je njihovo brzo otuđenje potpuno logično.

Evo i liste koja isključuje SUV vozila

Ovde se srećemo po prvi put u analizi sa Passatom i Mazda6. Na meti su kupaca koji traže notu individualnosti, jer je tržište preplavljeno konkurencijom iz Toyote, Honde pa i Nissana. Prve petoplasirane smo već sretali u ovim analizama. Najčešći izbor za flotno vozilo u ovom pregledu ima Ford Taurus. Prosečna starost ovog segmenta ponude, u smislu otuđenja od strane prvog vlasnika je 7,2 godine.

Pregled bez SUV modela

Redni broj Model Prosečna starost
1 Porsche Boxster 9,9
2 Mercedes-Benz SLK 9,0
3 Chevrolet Corvette 8,8
4 Toyota Avalon 8,8
5 Audi TT 8,8
6 Mercedes-Benz SL-Class 8,7
7 Volkswagen Passat 8,7
8 Mazda Mazda6 8,6
9 Ford Taurus 8,6
10 Honda Accord 8,4
Prosečan broj godina 7,2

 

Kamioneti i pikap vozila, njihovi prvi vlasnici, u proseku, čuvaju u posedu najduži period vremena: 7,5 godina.

Zaključak

Sve u svemu, ukoliko kupac izdvoji dovoljno vremena da upozna sve modele za koje je zainteresovan, pa i da ih testira, svakog ponaosob, velike su šanse da će izabrati automobil koji će na najverodostojniji način odslikati njegovu ličnost i jedinstvenost. U tom slučaju, razviće se simpatija, dovoljno velika da vlasnika spreči da proda automobil dug vremenski period.

 

(27116)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
dovla

Zaključak, lada 2101 prosek korišćenja 27 godina. ?

IMT-539

Šteta što ne postoji neka analiza koja bi obuhvatala i automobile koji se sreću i na našem tržištu.

Nikola

Да је Србија била укључена у ову анкету, било би Застава 101 – 20,3 године, 128-мица 21 година, Југо 19 година, Лада 2101 18 година, Москвич 13 година, Опел Кадет Суза 20 година, итд 🙂

Vladimir

Divno je znati šta se vozi u SAD!

mms auto

kod nas je prosek vozila stariji, ali ne toliko koliko se tvrdi u komentarima. Vecina rent a car agencija i taksisti imaju vozila koja nisu starija od 4-5 godina u proseku

UniRent

Ako je prosecna starost automobila u americi iznad deset godina sa tako jakom ekonomijom mi smo jos i dobri.