1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Ništa od partnerstva TATA Motors – Škoda
Ništa od partnerstva TATA Motors – Škoda
0

Ništa od partnerstva TATA Motors – Škoda

267
0
Podelite sa prijateljima:

Indijski Tata Motors i Škoda su priveli opšežne razgovore o potencijalnom partnerstvu, pred sam kraj. Prema ovim idejama, ukoliko bi do realizacije došlo, Tata Motors i Volkswagen grupa bi delili platfome, pogonske sklopove, pa čak i proizvodne pogone.

Međutim, početni entuzijazam, koji je bio jasan sa obe strane, je u velikoj meri splasnuo. To se desilo kao rezultat, analiziranih izazova, šansi i pretnji, kao i zaključaka iznetih u Studiji o izvodljivosti. Naime, navedena istraživanja su pokazala da dobrobiti po obe strane, a kao ishod planirane saradnje, ne bi opravdala uložena sredstva i napore. Početna očekivanja obe strane su se odnosila na uštede koje bi u partnerstvu mogle da se ostvare, a što Studija o izvodljivosti nije pokazala. Dodatno, kroz analizu su isplivali i značajni izazovi najavljenom partnerstvu, a koji se pre svega odnose na strukturiranje potencijalne transakcije i organizaciju zajedničke proizvodnje (kroz davanje VW licence potencijalnom partneru ili zajedničku proizvodnju).

Poslovanje kompanije Tata Motors se nalazi pred velikim iskušenjima, a što je posebno jasno postalo svima koji su analizirali konsolidovane finansijske izveštaje ovog proizvođača za prvi kvartal 2017. godine. Sa druge strane, ni VW grupi ne cvetaju ruže a perspektiva razvoja poslovanja je neizvesna, što je uslovljeno aferom sa izduvnim gasovima, ali i najavom ubrzane elektrifikacije vozila, za šta nemački gigant još uvek nema adekvatno razvijenu tehnologiju. Iz tih razloga, VW grupa je prinuđena da iz osnova menja i prilagođava svoju strategiju nastupa na ključnim tržištima, pa su i ovi razgovori o partnerstvu deo odgovora uprave VW grupe na novonastalu tržišnu situaciju.

Za sada, oba proizvođača su ostavila otvorena vrata za dalje analize i razgovore, koji se neće desiti tako brzo, navode izvori upućeni u tok pregovora.
Generalni direktor kompanije Tata Motors, Ginter Buček, je izjavio da su koristi od potencijalne saradnje “ispod nužnog minimuma”, kao i da “ostajemo otvoreni za dalja istraživanja u pogledu organizacije saradnje sa nemačkim gigantom, posebno ohrabreni načinom dosada vođenih razgovora i visokim nivoom razumevanja i međusobnog poštovanja”.

I iz Škode stižu slični tonovi:  „Želimo da naglasimo da ishod ovih razgovora, ni na koji način ne umanjuje našu želju i otvorenost za saradnju sa drugom stranom“.

Za Tata Motors, ovaj ishod znači da će u sopstvenoj režiji morati da se nose sa tehnološkim unapređenjima AMP X4 modularne platforme, a koja sada donosi samo gubitke. S druge strane, ukoliko želi da ostane relevantan tržišni učesnik na indijskom tržištu, Volkswagen će hitno morati da se posveti razvoju platforme koja bi mogla da donese uspeh na ovom važnom, ali specifičnom tržištu..

(267)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments