1. Home
  2. Prezentacije
  3. Rolls-Royce Phantom (2018.)
Rolls-Royce Phantom (2018.)
0

Rolls-Royce Phantom (2018.)

1.27K
0
Podelite sa prijateljima:

„Uber Luksuz“

U svetu skupocenih ekskluzivnih limuzina teško da postoji veće ime nego Rolls-Royce. Ovaj slavni britanski proizvođač je kroz svoju istoriju stekao kultni status ne samo sa automobilima već i sa proizvodnjom čuvenih Merlin motora za avione tokom Drugog svetskog rata, iako je imao onoliko padova koliko i uspona. Još od sredine 1920-ih godina vrh ponude čini legendarni Phantom, koji je do sada opstao u sedam generacija, a svetlost dana je upravo ugledala i nova osma generacija nekoliko meseci pred zvaničnu premijeru na salonu automobila u Parizu.

Rolls-Royce

Charles Rolls i Frederick Royce su osnovali Rolls-Royce 1906. godine i već u ranim godina stekli reputaciju visokog kvaliteta i još bolje završne izrade. Rani modeli kompanije su uglavnom nosili ime po konjskoj snazi koju su razvijali i bili su namenjeni za kupce sa dubokih džepom. Primera radi, model kao što je 30 hp je koštao 890 funti ili oko 90.000 funti u današnjoj valuti. Iako izuzetno cenjen proizvođač kroz celu svoju istoriju, Rolls-Royce je često upadao i u finansijske probleme i bio primoran da promeni vlasnika. Tako nešto se desilo po prvi put 1971. godine kada je avionska divizija odvojena od automobilske, pošto je ona poslovala sa velikim gubicima nakon što projekat mlaznog motora za američkog proizvođača Lockheed nije doneo željene rezultate. Rolls-Royce će opstati pod kontrolom političara sve do 1980. godine, kada će ga preuzeti Vickers, a onda je došlo do „rata“ između dva nemačka giganta.

Volkswagen ili BMW

Tokom 1998. godine Rolls-Royce, i njegova poddivizija Bentley, su bili na pragu na dobiju novog vlasnika. BMW se pokazao kao glavni favorit nakon ponude od 340 miliona evra, ali je Volkswagen izašao kao pobednik nakon ponude od 90 miliona evra više. Tada na scenu stupa nekadašnji ugovor kada su automobilska i avio kompanije podeljene, pa je avio kompanija i dalje posedovala pravo na ime dok je automobilska divizija zadržala pravo na dizajn i fabriku. Dva nemačka proizvođača vozila sklapaju ugovor po kojem bi BMW dozvolio korišćenje imena do 2002. godine, da bi Volkswagen zatim predao celu Rolls-Royce diviziju firmi iz Minhena. Volkswagen je najviše bio zainteresovan za Bentley (koji se nalazio u vlasništvu Rolls-Roycea) i nije se bunio.

Phantom

Još od 1925. godine, Phantom je predstavljao vrh ponude britanskog proizvođača vozila. U početku namenjen kao tipičan luksuzni automobil, Phantom je vremenom postajao sve ređi i skuplji, a posebnu pažnju je privukao Phantom IV koji je proizveden u samo 18 primeraka. Phantom ime je originalno nestalo posle 1991. godine, sa ciljem da se kompanije koncentriše na neka druga imena kao što su Silver Spur i Silver Seraph. Dolaskom BMW-a, Phantom ime se ponovo našlo u prodaji za 2003. godinu i ova sedma generacija je opstala u prodaji čak 13 godina. Spomenućmo da je prodaja po prvi put prešla cifru od 1.000 vozila na godišnjem nivou, a pored standardanog sedana u ponudi su bili i kupe i kabriolet. Phantom se pokazao toliko uspešnim da je nadmašio najbližeg rivala Maybach dvostruko po prodaji, pa nema sumnje da je na novoj osmoj generaciji veliki pritisak.

Dizajn

Kao i što se očekivalo od kompanije koja je u vlasništvu Nemaca, dizajn nikako ne donosi revoluciju već samo evoluciju. Teško da neko može kriviti BMW za ovakav potez nakon uspeha prethodnika pa samim tim dizajnerske promene su minimalne. Jedan detalj koji se nikako nije promenio (i ne treba očekivati da će se ikada promeniti) je maska hladnjaka, koja je zaštitni znak Rolls-Roycea još od 1920-ih godina. Ona je sada nešto veća i viša, ali bez većih dizajnerskih promena. Najveća promena u prednjom delu su svakako farovi, sličnog izgleda, ali većih dimenzija. Iz profila Phantom takođe dosta liči na prethodnika. Krov je nešto niži pa se stiče utisak da ovaj automobil pruža stil kupea sa četvoro vrata, pa se BMW verovatno nada „ubiti dve ptice sa jednim kamenom“ – posebno zato što kupe više neće biti u ponudi (kao ni kabriolet). Slična situacija je i u zadnjem delu, pa su tako svetla veća, ali osim tog detalja Phantom i dalje veoma liči na svog prethodnika.

Enterijer

BMW je posvetio mnoge pažnje enterijeru i to je uočljivo na prvi pogled. Ceo enterijer deluje značajno modernije i možemo zaključiti da su Nemci odlučili da penzionišu mnoge klasične detalje. Velika doza kvalitetnog drveta je zamenjena hromom, a posebne pohvale idu na račun same organizacije. Naime, u prošlosti činilo se da su sve komande previše razbacane i nepregledne, dok su kod osme generacije dugmići u donjem delu enterijera, a sve grafike (monitor i slično) u gornjem. Kontrolna tabla raspolaže staklenim delom u koji vlasnik može da postavi sliku po želji. Za sam dizajn se ponovo postarao Giles Taylor. On je izjavio da je ceo tim podelio u šest ekipa i zatim im zadao zadatak da koriste grad London kao inspiraciju sa mnogo stila.

Novi Phantom je za 8 milimetara viši nego pre (ukupno 1.646 milimetara), 29 milimetara širi (ukupno 2.018 milimetara) i 77 milimetara kraći (ukupno 5.762 milimetra). Rolls-Royce je smanjio međuosovinsko rastojanje za 19 milimetara (ukupno 3.552 milimetra), mada će kasnije debitovati i produžena verzija sa 200 milimetara dužim međuosovinskim rastojanjem. Kompanija obećava da i pored manjih dimenzija prostor enterijera nije ugrožen. Ako je to uopšte moguće, iz Rolls-Roycea kažu da je novi model još tiši i da je korišćeno čak 130 kilograma materijala da se ubije buka. To je rezultiralo i u većoj težini (sa 2.550 kilograma na 2.625 kilograma), ali kupac to ne bi trebalo ni da primeti zahvaljujući moćnijem motoru. Udobnost je takođe pozavidna zahvaljujući vazdušnom ogibljenju, ali i novoj vrsti Continental guma sa 21-inčnim i 22-inčnim felnama. Lista standardne i opcione opreme ze ponovo zavidna sa kombinacijom od 44.000 boja i materijala, 26 zvučnika, pomeranjem prednjih sedišta na 18 načina, navigacionim sistemom i najkvalitetnijem kožnim, drvenim i hromiranim materijalima ikada dostupnim u nekom automobilu.

 

Mehanika

Phantom je prvi Rolls-Royce na novoj „Architecture of Luxury“ platformi na kojoj će biti urađena većina novih modela kompanije. Šasija je razvijena specifično od aluminijuma i za 30% je čvršća i lakša, pa je dozvolila inženjerima da balansiraju težinu sa nekim drugim karakteristikama. U ponudi je samo jedan motor i to 6,75-litarski benzinac od 12 cilindara koji razvija 563 ks i 900 Nm obrtnog momenta, od čega je većina dostupna na svega 1.800 obrtaja, a snaga se prenosi na zadnje točkove preko osmostepenog automatskog menjača. Ubrzanje do 100 km/h iznosi 5,3 sekunde dok je maksimalna brzina limitirana na 250 km/h. Iz kompanije kažu da je brzina mogla da bude i veća, ali da je cilj bio stabilnost pri brzinama preko 160 km/h.

 

Zaključak

Novi Rolls-Royce Phantom stiže u salone do kraja godine po početkoj ceni od 400.000 funti (oko 442.000 evra) na domaćem tržištu, a na identičnoj platformi će kasnije da usledi i prvi terenac kompanije koji je trenutno poznat kao Project Cullinan. Dok su mnogi pre 20 godina bili skeptični da bi Nemci mogli da upropaste kultni brend kao što je Rolls-Royce, za sada razloga za brigu i nema. BMW je shvatio da je najbolja strategija prepustiti Britancima da razviju automobil, a svojim ljudima da odražavaju finansije. I takav potez se pokazao punim pogotkom, pa nema sumnje da će i 2018 Phantom nastaviti sa uspesima…

 

Zoran Tomasović

 

 

 

 

(1271)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments