1. Home
  2. Vesti
  3. Lista automobila sa najvećim padom vrednosti – tri godine kasnije
Lista automobila sa najvećim padom vrednosti – tri godine kasnije
6

Lista automobila sa najvećim padom vrednosti – tri godine kasnije

60.78K
6
Podelite sa prijateljima:

Američko istraživanje sa puno modela dostupnih u Evropi

U Evropi su ovakva istraživanja ili nepostojeća ili veoma retka. S obzirom da je tržište u velikoj meri globalizovano, i kao jasan indikator dešavanja i na Starom kontinentu, predstavljamo vam ovu analizu. iSeeCars.com je kompanija i portal koji se bavi istraživanjem automobilskog tržišta u SAD, a na osnovu bogatog iskusktva i uvida koje imaju u 15,7 miliona transakcija kupoprodaje polovnih vozila u četvorogodišnjem periodu koji se završava na dan 31. decembar 2016. godine. Osnovan je od strane jednog od utemeljivača Trip Advisor.

Za mnoge vozače, osnovno pitanje u pogledu kupovine automobile je: lizing ili klasična kupoprodaja. S jedne strane, lizing olakšava život: limitira troškove, lišava vas prodajnih muka i ostavlja vlasniku sve obaveze vezane za vlasništvo nad vozilom. Ipak, na kraju perioda korišćenja, vozilo nije vaše, već ostaje lizing kompaniji. Bio to finansijski ili operativni lizing, kupac u svakom slučaju može da reši da vozilo na kraju ugovorenog perioda ne otkupi, čime se ovaj aranžman, u osnovi, svodi na zakup vozila.

Ukoliko je vaša želja da izvučete maksimum za vaš novac, put je jasan. Prema julskom istraživanju koje je objavio navedeni portal, za svoj novac, najveću vrednost dobijaju kupci skoro novih automobila. Mnogi modeli, od kojih navodimo 10, teško zadržavaju 55% vrednosti koje su imali kao novi. Drugim rečima, oni koji su kupili korišćeni, i vraćen lizing kompaniji, automobil koji je kao nov. tri godine ranije koštao 50.000 evra, mogu da uštede i preko 22.000 evra. Ovo zvuči veoma primamljivo, posebno imajući u vidu da lizing ugovori ograničavaju broj kilometara koje lizing korisnik može da prevali “svojim” autom.

Plasman nemačkih luksuznih sedana, na ovoj rang listi (sačinjenoj na bazi stvarnih transakcija na tržištu) ostaviće vas u čudu.

10. Ford Fusion

Aktuelna generacija modela Ford Fusion trpi pad od 45,1% nakon 3 godine upotrebe.

Ford Focus je samo za mrvicu bolji i beleži pad vrednosti od okruglo 45% u datom periodu. Ove cifre su prilično indikativne za sve Ford modele na tržištu i približne našem tržištu.

9. Volkswagen Jetta

Volkswagen Jetta je izgubila na vrednosti celih 46%

Iako na američkom tržištu Volkswagen za ovaj model daje trogodišnju garanciju, za pogonske sklopove važi garantni period od pet godina. Znači, u te dve dodatne godine, mirni ste što se tiče eventualnih kvarova na agregatu i transmisiji. Čak i za ovaj model, koji se pokazao loše u nekim drugim istraživanjima (na temu pouzdanosti), kupovina ne deluje kao promašaj.

8. Infiniti Q50

2014 Infiniti Q50 Hybrid sedan | Infiniti

Ovaj model trpi depresijaciju na nivou od 46,9% na period od tri godine. To znači da ćete tri godine star automobil, u najvišem paketu opreme i sa najsnažnijim agregatom, kao i skromnom pređenom kilometražom, moći da kupite za manje novca od cene potpuno novog ulaznog modela.

7. BMW serije 3

BMW serije 3 | BMW

OPA, KAKVO IZNENAĐENJE. Sa identičnim padom vrednosti kao gore navedeni Infiniti model, predstavlja fenomenalnu priliku. Za tako kratko vreme, kvalitetan auto je veoma očuvan i spreman da vam ponudi isto ono što je i vlasniku davao prethodne tri godine. Za delić upotrebne vrednosti, koji je utrošen, dobijate kompenzaciju u vidu skoro prepolovljene cene.

6. Nissan Maxima

2014 Nissan Maxima | Nissan

U slučaju 2014 Nissan Maxime, kupci se suočavaju sa činjenicom da je njihov ljubimac, tehnološki značajno prevaziđen. Kako je redizajnirani model lansiran tokom 2016. godine, sa izvanrednim ocenama koje je dobio na testovima, ovo ne čudi. Zato je i pad vrednosti prethodne generacije od 47,9% potpuno razumljiv.

5. BMW serije 5

2014 BMW 5

BMW serije 5, tri godine star, i sa manje od 50.000 na kilometar satu, može da se pazari sa cenom koja je za čak 48% niže od one po kojoj je kupljen. Naravno da je F10 u odnosu na novu generaciju tehnološki hendikepiran, ali to je i dalje pravi i očuvani premijum luksuzan sedan.

4. Mercedes-Benz C klasa

Pravi Mercedes-Benz, znači ne precenjen i loše ocenjen model CLA, to je C klasa. Nakon samo jedne godine, gubi na vrednosti čak petinu, dok nakon tri godine, amortizacija iznosi čak 48,3%. Finansijski racionalni kupci, sačekaće te tri godine koje prolete i kupiće izvanredan automobil, veoma umereno korišćen, za razumnu svotu novca.

3. Mercedes-Benz E klasa

2014 Mercedes-Benz E klasa sedan | Mercedes-Benz

Što je skuplji luksuzni sedan kao nov, to više novca štedite kupovinom istog, tri godine nakon izlaska iz salona. Sa stopom pada vrednosti u datom period, od 48,3%, ovaj automobil predstavlja najosetljiviji nemački luksuzni sedan, kada govorimo o amortizaciji. Ovde posebno treba imati na umu da je ovo, takođe, najbolje ocenjen luksuzni nemački automobil po Consumer Reports za 2014. godinu.

2. Cadillac ATS

2014 Cadillac ATS | General Motors

Šampioni gubitka vrednosti, dva Cadillac modela. Stopa: preko 50% za ATS a za CTS čak 51,4%. Kupovinom jednog od ova dva Cadillac modela, bićete u prilici da gledate kako vam se kapital topi, onoliko brzo koliko sladoled na julskom suncu.

  1. Cadillac CTS

 

 

(60781)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Boban

Samo je nelokiko brendova, pa od tih nekoliko brendova, samo nekoliko modela, cijom kupovinom automobil postaje „kapital“…tekst je koristan, ali zakljucak je pogresan.

Влад

Што се баби снило..илити супер је текст само још када би купац оваквог новог аута био папан, па хтео да га прода за Џ након само 3 године.. А то што се нуди је или растурено или хаварсано па крпљено у шупи.. Навали народе бмв и мерцедес за џабеее! Верујете у деда мраза рајо наивна !?

Papane citaj tekst a ne naslov

Hahaha nisi ti ni procitao tekst, naime, u tekstu lepo pise da je primer uzet iz drzava eu a ne u srbiji, i ako ne verujes u eu drasticno pada cena primer mercedesa ako izadje noviji model, vec prethodni pada kako je i napisano i do 46% od kupljene cene posle svega 3 godine

Yankee

Na zapadu vecina luksuznih auta uopste nisu kupovina vec „lease“. Tako da ih vlasnici prakticno voze 2-3 godine i onda vracaju i uzimaju druge.

Don

De mi objasni taj lizing? Jel to ono dje uzmeš auto na 3 godine, platiš učešće od nekih 8000€ i onda mjesečno plaćaš 200€ (200×36=7200€), i nakon spiskanih 15200€ vratiš auto?

Yankee

Taj princip, samo sto nisu cene bas toliko. Ucesce je uglavnom tu do $3.000-3.500 max. I dobijes „besplatno“ odrzavanje tokom te 3 godine, ali si limitiran na godisnju miljazu (obicno oko 12.000 milja).