1. Home
  2. Vesti
  3. Rekordna autonomija električnog vozila: preko 1.000 kilometara bez punjenja
Rekordna autonomija električnog vozila: preko 1.000 kilometara bez punjenja
0

Rekordna autonomija električnog vozila: preko 1.000 kilometara bez punjenja

2.28K
0
Podelite sa prijateljima:

Pa naravno: Tesla Model S P100D. Italijanski klub vlasnika vozila Tesla je organizovao ispit za navedeni model, i sa samo jednim punjenjem baterija, uspeo da pređe distancu od ukupno 1.078 kilometara. Ovo ujedno predstavlja i najduže rastojanje koje je jedan elektropokretani automobil uspeo da savlada bez punjenja baterija.

Oglasivši se preko Twittera i Ilon Musk, lično je čestitao ponosnim vlasnicima Tesla vozila, kao i celom italijanskom klubu, na postavljenom rekordu: “Evo i zvanične potvrde da električna vozila mogu da premaše granicu snova, odnosno preko 1.000 kilometara autonomije. Bravo majstori!”. Prethodni rekord je iznosio oko 900 kilometara sa jednim punjenjem baterija. Čisto poređenja radi, BMW X5 25d xDrive, sa jednim punjenjem rezervoara, i pažljivom vožnjom, može da prevali, otprilike isti broj kilometara.

Doduše, nije sve baš tako ružičasto: za ovu distancu, trebalo je oko 29 časova kretnje, prosečnom brzinom od oko 40 km/h, a ruta je bila planirana sa najvećom pažnjom. Naime, optimizovana je sa aspekta utroška energije i uglavnom je vodila lokalnim putevima kao i predgrađima gradova južne Italije. Pored toga, vozači su se svim silama trudili da stil vožnje i njihovo ponašanje ni na koji način ne doprinesu eventualnom smanjenju autonomije. To između ostalog uključuje i odricanje od korišćenja klima uređaja. S druge strane, veoma bitno je istaći da je automobil koji je postavio rekord, potpuno serijski, uz montirane pneumatike sa poboljšanim performansama na temu otpora kotrljanju.

Velike zasluge za ovakav rezulta pripadaju i Teslinom poluatonomnom sistemu vožnje, koji je bio zadužen za planiranje optimalne rute. U zavisnosti od gustine saobraćaja na određenim deonicama, i mogućnost održavanja konstantne brzine je od ogromnog uticaja na utrošak energije. Na ovom polju, doprinos navigacionih i ostalih sistema u vozilu su od velike pomoći, i mogu doprineti smanjenju utroška energije za pogon.

Iz kluba Tesla vlasnika iz Italije, navode da su ukupno utrošili 98,4 kW/h električne energije, što je kada se prevede na ekvivalentni trošak za benzin, recipročno količini od 8 litara benzina. Drugim rečima, utrošak energije u ovom poduhvatu je bio približan potrošnji od 0,7 litara benzina na 100 kilometara.

Predsednik kluba je izrazio duboko uverenje da je, postavljajući ovaj istorijski rezultat, umnogome doprineo popularizaciji električne energije kao pogonske, kao i promociji čistih energija uopšte.

Izvor: Digital Trends

 

(2283)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments