1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. BMW serije 5 doprineo podizanju profita kompanije u drugom kvartalu
BMW serije 5 doprineo podizanju profita kompanije u drugom kvartalu
0

BMW serije 5 doprineo podizanju profita kompanije u drugom kvartalu

357
0
Podelite sa prijateljima:

BMW je izvestio o porastu zarade u drugom kvartalu od 7,5 odsto, prvenstveno zahvaljujući dobroj prodaji nove serije 5, što je u suprotnosti sa slabijom potražnjom za luksuznim automobilima u SAD.

Zarada pre obračunatih kamata i poreza je porasla na 2,93 milijarde evra, sa 2,73 milijarde godinu dana ranije.

BMW je potvrdio godišnji porast profita,  kao i marže iz poslovanja sa 8 na 10 odsto u okviru automobilskog biznisa, koji je postavio bolje rezultate i u drugom kvartalu, gde je marža iz poslovanja porasla sa 9,5 na 9,7 odsto.

Isporuke BMW, Mini i Rolls-Royce modela je porasla za 4,6 odsto na 633.582 jedinice u drugom kvartalu.

BMW prognozira „solidan“ porast zarade u automobilskom segmentu kada je reč o čitavoj godini, predviđajući „dodatni zamah“ prodaje u drugoj polovini godine, kada nova serija 5 bude lansirana u Kini.

Analitičari su sa pozitivnim stavom dočekali revidirani BMW-ov izveštaj o prodaji, uz činjenicu da Bavarci ostaju jedina nemačka premijum marka koja nije pod bilo kakvom istragom u vezi sa spornim softverima, korišćenim pri manipulacijama na testiranjima na izduvne gasove.

„Mi potvrđujemo naše pozitivno gledište na BMW, posebno iz razloga što on nije uključen u aktuelne diskusije oko emisije dizel motora“, rekao je analitičar iz DZ Bank, Mihael Puncet.

„Solidni rezultati pokazuju da je BMW, uprkos diskusijama u vezi sa dizel tehnologijom, na pravom putu u operativnom smislu“, rekao je Mark-Rene Ton, analitičar iz Hamburga pri Warburg Researchu. „Oni dobro rade svoj domaći zadatak i izlaze sa konkurentnim modelima.“

Povećanje izdataka

Šef BMW-a, Harald Kriger, najavio je povećane troškove do kraja godine, a razlog su investicije u nove modele i derivate, kao i u tehnologije elektropogona i autonomne vožnje.

Investicije će nastaviti da rastu u vezi sa „ključnim tehnološkim i strateškim projektima s jedne strane i pokretanjem najveće modelne ofanzive u istoriji BMW grupe, s druge“, rekao je Kriger.

Kompanija planira da lansira 40 novih ili revidiranih modela zaključno sa 2020. godinom, fokusirajući se na vodeće modele, poput serije 8 i X7.

Trenutno su Daimler, Audi, Porsche i Volkswagen „pod lupom“ nemačkih istražitelja u vezi sa utvrđivanjem da li su dotične kompanije koristile nedozvoljen softver. BMW je saopštio da koristi različitu tehnologiju tretmana izduvnih gasova u odnosu na ostale proizvođače.

Izvor: Reuters i Bloomberg

 

(357)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments