1. Home
  2. Izdvojeno
  3. Volvo & Geely – priča o uspehu
Volvo & Geely – priča o uspehu
0

Volvo & Geely – priča o uspehu

444
0
Podelite sa prijateljima:

Konačno, Tesla Motors u Indiji, a verovatno i globalno, dobija ozbiljnu konkurenciju. Pored domaće kompanije Mahindra & Mahindra koja je već krenula sa proizvodnjom električnih vozila, svetom je odjeknula najava švedskog proizvođača  Volvo Cars da će sve svoje modele elektrifikovati do 2019. godine.


Prvi čovek Volvo Cars, Hakan Samuelson, smatra da bi na tržištu trebalo da bude mesta i za njegovu kompaniju, pored Tesle, koja je napravila toliki tržišni uspeh da kupci prosto čekaju u redu kako bi kupili neki njihov automobil. Mnogi analitičari ovakve najave smatraju pozivom za buđenje upućenim direktno Ilonu Masku, osnivaču kompanije čija se vrednosti, prema tržišnoj kapitalizaciji kreće oko 50 milijardi dolara. Jasan indikator zvona za uzbunu u Tesli predstavlja i pad vrednosti njihovih akcija, neposredno nakon najava iz Volvo Cars.

Ambicije Volvoa su poznate: postati ravnopravan premijum proizvođača sa velikom nemačkom trojkom koju predstavljaju: Mercedes-Benz, BMW i Audi. Računica je, da ako Volvo preuzme lidersku poziciju u proizvodnji električnih vozila, lakše će postići jedinstvenu prepoznatljivost među ovim brendovima.

Iako Volvo ima švedske korene, njegovo tržišno ponašanje sve više otkriva genetski kod kineskog shvatanja poslovanja. Opšte poznato je da je za iznos od 1,8 milijardi dolara kompanija Geely Holding Group, pre sedam godina kupila akcije u Volvo Cars. Podsetićemo da je Geely Holding Group matična kompanija u odnosu na Geely Automobile. Švedski proizvođač je stekao reputaciju konzervativnog i bezbednošću opsednutog brenda. Međutim, jasno je da se percepcija važnosti i sami pojmovi bezbednosti pomeraju na tržištu, odnosno da praktično svi brendovi poklanjaju posebnu pažnju ovom segmentu.

Stoga, elektrifikacija ponude može da donese željenu promenu za Volvo. Kao ključno tržište u ovom domenu, nameće se indijsko. Peto najveće svetsko tržište (Indija), bi prema očekivanjima, u naredne tri godine, trebalo da dobije na značaju za dve oktave. Tom von Bonsdorf, najviši rukovodilac Volvo Cars India: „Evropa stagnira, dok je Kina naše najveće tržište na kom smo plasirali million vozila prethodne godine. Najveći potencijal za tržišni rast, svakako ima Indija“.

Bonsdorf je takođe oduševljen entuzijazmom indijskog tržišta za električnim vozilima. Indijske vlasti nameravaju da do 2030. godine kompletno tržište preusmere na elektropokretana vozila. Sledstveno, Volvo smatra da je buduće ključno globalno tržište upravo indijsko, i prilagođava svoj poslovni koncept ovoj percepciji.

S druge strane, Tesli se žuri da što pre i što dublje penetrira indijsko tržište. Tokom maja, u direktnoj komunikaciji sa vlastima, Mask je dobio podršku za eventualne direktne investicije, time što se indijska vlada odrekla uslova da proizvodni inputi moraju da budu lokalnog porekla. U prilog ovoj saradnji u najavi govori i činjenica o poseti Teslinim pogonima u SAD od strane indijskog ministra saobraćaja Nitina Gadkarija.

U međuvremenu, daleko od pompe i svetski medijskih vesti, Volvo je, za kraj 2017. godine, pripremio svoj proizvodni pogon u Bengaloru. Na ovaj način, planovi Volvoa o udvostručenju tržišnog učešća na 10%, postaju prilično realni. U liniji sa ovim najznačajnijim ciljem je i plan za ojačanje distributivne mreže, sa 19 na 25 ovlašćenih dilera, i to sve do kraja ove godine.

Planovi Volvoa za Indiju, su posebno važni i sa aspekta „kineskog faktora“. Otkako je 2010. godine, do tada poznat po copy/paste pristupu, kineski Geely, preuzeo kontrolu nad Volvoom, stvari su krenule za švedski brend drastično nabolje.

Geely se nije zaustavio samo na akviziji Volvoa. Tokom 2013. godine, ušli su u kapital London Taxi Company, kao i britanskog proizvođača sportskih automobila Lotus, i to kupovinom akcija od dotadašnjeg malezijskog vlasnika, kompanije PROTON (49% akcija). Pored toga, od američke firme angažovane u proizvodnji letećih automobila Terrafugia, kupili su akcije, tokom ove godine. Sve ovo, bi prema očekivanju rukovodstva Geelyja, trebalo da ishoduje skokom u prodaji putničkih vozila na 1,1 milion u ovoj godini, što je skoro tri puta više od prodaje iz 2011. godine. I ne samo to, plan Geelyja je da u naredne dve godine, tu prodajnu brojku podigne na 2 miliona.

Danas se biznis koncept koji je Geely primenio u akviziciji i razvoju Volvo Carsa izučava u načnim i drugim edukativnim ustanovama. Posebno interesantan je način na koji je rukovodstvo Geelyja uspelo da iskoristi tada postojeću ekspertizu Volvoa, unapredi je, prevaziđe kulturološke švedsko/kineske razlike, i napravi zaokret Volvo brenda ka elektrifikaciji.

Zahvaljujući inženjeringu koji je Geely stekao akvizicijom Volvoa, i sama matična kompanija je u tehničkom smislu doživela kvantni skok. Geely je iskoristio i mogućnosti koje je Volvo imao u oblasti istraživanja i razvoja, pa je na taj način profit Geelyja postao rekordan u 2016. godini.

Ova poslovna saradnja se pokazala kao dobitna i za sam Volvo Cars. „Naši novi vlasnici (Geely) imaju značajnu finansijsku moć. A to zaista čini veliku razliku u odnosu na poziciju koju je Volvo Cars imao do trenutka akvizicije. Obim realizacije, kao ni prodaja, nikada nisu bili na ovako visokom nivou.,“ navodi Bonsdorf. Nakon kupovine akcija Volvo Carsa, Geely je u tu kompaniju dodtano investirao 11 milijardi dolara sa namenom daljeg proboja u novim tehnologijama i kao dodatni stimulans odeljenju istraživanja i razvoja. I deluje da ova strategije funkcioniše savršeno. Volvo XC90 se okitio nagradom za najbolji severnoamerički SUV za 2016. godinu, ispred BMW-a, Audija, Mercedesa i Land Rovera. „Pod Geelyjem, Volvo je napravio dramatičan pomak nabolje“, navodi Dan, rukovodilac za SAD tržište.

Kako je ovo Geelyju pošlo za rukom? Pa, jednostavno. Nakon preuzimanja kontrole u Volvo Cars, novi vlasnik nije menjao rukovodstvo i ostavio mu je svu slobodu i nezavisnost u stvaranju automobila za evropsko tržište. Ovaj potez je potpuno ekvivalentan s onim što je Tata Motors učinila nakon preuzimanja kontrole nad JLR, još 2008. godine.

„Geely jednostavno nije imao dovoljne potencijale kako bi Volvo Cars podredio svojoj organizacionoj strukturi. Potez u kome je autonomija u tom poslovnom smislu, ostavljena dotadašnjem rukovodstvu, bila je vrlo mudra odluka“, kaže Ruso. Rukovodstvo Volvo Carsa i Geelyja, je shvatilo svu međusobnu komplementarnost i jedni za druge su učinili maksimum. Na redovnim sednicama Upravnog odbora, radi se na prevazilaženju kulturoloških razlika, kao i na usaglašenju globalnih strategija. Geely je kritično doprineo uspostavljanju dominantne pozicije Volvoa na kineskom tržištu.

Zauzvrat, Volvo je pomogao Geelyju ustupljivanjem svoje tehnologije, inženjering ekspertize kao i pristupa globalnom tržištu. Međutim, nije to uvek išlo tako glatko  Vesti o neslaganju unutar Geely/Volvo grupe su napunile svetske vesti, tokom 2014. godine. Naime, vlasnik Geelyja, kineski milijarder Šufu, vršio je veliki pritisak na Upravni odbor ka strategiji u kojoj bi proizvođač odstupio od svojih dugoročnih planova i počeo da proizvodi automobile po ukusu kineskog tržišta: skupe, ogromne i blještave.

„Danas, sa ove distance gledano, Volvo nije učinio niti jedan jedini pogrešan korak.“, tvrdi Ruso.

Sada, na čvrstim temeljima postavljen, Geely ima veoma snažnu poziciju za dalji rast. Tokom juna, Volvo je lansirao novi, zaseban brend Polestar, koji će biti usredsređen na proizvodnju električnih performantnih vozila, sa jasnim ciljem preuzimanja liderske pozicije od Tesle. Pored toga, Volvo i Geely su lansirali još jedan novi brend Lynk & Co sa ciljem razvoja nove generacije vozila koja će biti po ukusu nove generacije vozača, takozvanih milenijalaca (rođenih s početkom novog milenijuma).

Nova modularna kompaktna platforma, koju već neko vreme razvija Volvo, debitovaće u oktobru ove godine. Revolucionarna je ideja da se ona ponudi kupcima uz doživotnu garanciju. Za sada, u Indiji, Geely se trudi da uspostavi lidersku poziciju za Volvo, što može da bude opet, pun pogodak, s obzirom na to da kupci na ovom tržištu nisu navikli na visok kvalitet, kakav Volvo može da Im pruži.

Izvor: Economic Times

(444)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments