1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Hyundai očekuje revoluciju u tehnologiji baterija 2025. godine
Hyundai očekuje revoluciju u tehnologiji baterija 2025. godine
0

Hyundai očekuje revoluciju u tehnologiji baterija 2025. godine

181
0
Podelite sa prijateljima:

Po mnogima, Hyundai Motor Group se trenutno ponaša prilično konzervativno kada je u pitanju usvajanje novih tehnologija vezanih za alternativna goriva. Umesto biranja određenog koncepta, kompanija investira u širu strategiju, od hibrida, preko „plug-in“ hibrida, električnih vozila do modela koji koriste vodonične gorivne ćelije. U svemu tome, Hyundai se ne fokusira na bilo koju od tehnologija posebno.

Po Li Ki-sangu, višem potpredsedniku Hyundai Motor grupe, ukoliko dođe do revolucije u tehnologiji baterija, 2025. godinu ćemo dočekati sa 90% električnih automobila na tržištu.

Po mišljenju Hyundaija, konvencionalne litijum-jonske baterije (sa tečnim elektrolitima) navodno polako gube bitku povećavanjem gustine energije.

Jedna od novih tehnologija koje najviše obećavaju po korejskoj kompaniji, su čvrste baterije (litijum-sumporne ili litijum-vazdušne ćelije).

Jedini problem je naravno da li će te baterije moći da se nađu u komercijalno prihvatljivom formatu. Li Ki-sang očekuje tehnološki proboj između 2020. i 2025. godine, koji će dodatno razjasniti da li će evolucija litijumskih baterija značiti budućnost.

„Ukoliko se zaista pojavi nova generacija baterija na neki magičan način oko 2025. godine, onda će tržišni udeo električnih vozila sa 20 do 30 odsto skočiti na 80 do 90 odsto“, rekao je Li. „Današnje litijum-jonske bateije će dostići svoj limit do 2022. ili 2023. godine. Proizvođači baterija već sada ciljaju 2025. kao godinu kada će na scenu stupiti nova generacija.“

Ukoliko ne dođe do pojavljivanja tehnologije naslednice, onda neće biti stopirane investicije u gorivne ćelije, bar ne što se Hyundaija tiče.

U naredne 3 godine, Hyundai grupa će lansirati 10 hibrida, 8 „plug-in“ hibrida, 8 električnih modela i dva modela sa gorivnim ćelijama.

„Svi objavljuju da razvijaju novi tip vozila. Međutim, pripremiti proizvodne linije , učiniti ih funkcionalnim i primeniti ih na ta vozila, to će zahtevati neko vreme.

Vidim neke značajne signale oko 2020. godine, i tu leži moja nada“, rekao je Li. „Bazirano na tome, mi moramo da modifikujemo naše buduće planove. To može da bude tačka preokreta.“

Međutim, što se kupaca tiče, tehnologija uopšte ne mora da ode predaleko u odnosu na ono što postoji danas, bar ne kada je reč o gustini baterija današnjice, jer niko ni ne zahteva gušće ćelije već – jeftinije.

U osnovi, ulazak na (nepoznatu) tehnološku teritoriju nove generacije da bi se uštedeo neznatan prostor u podu ili stotinak kilograma mase, čini se da nije u skladu sa cenom dotičnih paketa (trenutno). Iz tog razloga neko masovno usvajanje dolazi u pitanje.

Korea Herald je nedavno obelodanio da Hyundai razvija sopstvene čvrste baterije, već uspostavivši pilot proizvodna postrojenja

Svakako će biti interesantno videti da li će Hyundai usavršiti tehnologiju čvrstih baterija, odbaciti gorivne ćelije i hibride i na kraju postati konkurent Samsunga ili LG-a.

Izvor: Insideevs.com

(181)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments