1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes-AMG GT4 – lepota (brzog) pokreta (galerija)
Mercedes-AMG GT4 – lepota (brzog) pokreta (galerija)
0

Mercedes-AMG GT4 – lepota (brzog) pokreta (galerija)

177
0
Podelite sa prijateljima:

Po mnogima jedan od najlepših trkačkih automobila ikada, može da se naruči sa klima uređajem.

Baziran na serijskom Mercedes-AMG GT R modelu, novi GT4 trkač je proslavio svoju onlajn premijeru pred javno prikazivanje ovog vikenda na 24 časa Spa. Etiketiran je kao „koncept baziran na serijskom modelu“, i prati smernice ostalih rasnih „grla“ iz „ergele“ u Afalterbahu, kao štu su SLS AMG GT3 i Mercedes-AMG GT3. Kao što ime novog kandidata sugeriše, razvijen je u skladu sa međunarodnim GT4 pravilnikom.

Trkački GT R na steroidima, novi GT4, morao je da prođe temeljan testni program, pokrivši više od 30.000 kilometara na stazi. Takođe je prošao „surovi“ tretman tridesetočasovne vožnje na Lauzicring stazi, da bi se utvrdilo da li je na visini zadatka za takmičenje. Pored toga, Mercedes-AMG će izanalizirati tri prototipa u mesecima koji slede na odabranim testnim trkama.

Slično kao serijski GT R, novi GT4 trkač je pogonjen 4,0-litarskim V8 biturbo motorom, adaptiranim za takmičenje. Isporučuje 510 ks i 600 Nm, koji se na zadnje točkove šalju preko šestostepenog, pneumatski operativnog, sekvencijalnog menjača, u istom maniru kao spomenuti Mercedes-AMG GT3. Krasi ga i diferencijal koji može eksterno da se konfiguriše u cilju optimizacije automobila za svrhu kojoj pripada.

Naravno, brojke koje opisuju performanse su uvek zanimljive kada su ovakvi modeli u pitanju. Novi GT4 obavlja sprint do „stotke“ za manje od četiri sekunde, i može da pojuri preko 250 km/h.  S obzirom na to da se radi o trkačkom automobilu, atributi koji se tiču komfora su ovde manje bitni. Mnoge komponente su uklonjene da bi se smanjila masa vozila, koji iznosi oko 1.390 kilograma (R model je oko 240 kilograma teži). Ono što je interesantno je da će kupcima biti data mogućnost da odaberu i klima uređaj kao opciju (što će naravno dodati koji kilogram).

Mercedes kaže da će isporuke privatnim timovima započeti pre kraja godine sa startnom cenom od 198.850 evra (bez poreza). U Nemačkoj GT R košta od 165.410 evra (sa PDV-om).

Najnoviji trkač sa trokrakom zvezdom i Panamericana maskom hladnjaka će kao protivnika imati (jeftiniji) BMW M4 GT4 (169.000 evra).

 

(177)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments