1. Home
  2. Life
  3. Turizam
  4. Letnja čarolija na Kopaoniku
Letnja čarolija na Kopaoniku
1

Letnja čarolija na Kopaoniku

447
1
Podelite sa prijateljima:

Planina sa dušom

Planina sa stilom

Planina sa renomeom

Planina sa dugom tradicijom…  Kopaonik… Omiljena destinacija mnogih.

 

Iako se smatra za najveći i najatraktivniji zimski turistički centar kako u Srbiji, tako i u ovom delu Evrope, poslednjih godina, Kopaonik je sve češći izbor onih koji žele da svoj letnji odmor provedu baš na ovoj planini. Popusti od 40-50% na cenu smeštaja u odnosu na zimsku sezonu, prijatna klima, netaknuta priroda i zdrava hrana predstavljaju osnovni razlog zbog čega Kopaonik treba uvstiti u listu prioriteta ovog leta.

 

Prvo što zanima sve nas je gde odsesti  kada se nađete na „sunčanoj planini“, kako još Kopaonik od davnina nazivaju zbog prosečno 200 sunčanih dana godišnje. Ponuda smeštaja je raznovrsna i zavisi kako od „dubine džepa“, tako i od lokacije za koju se opredelite. Najskuplje varijante su luksuzni hoteli sa  4 zvezdice koji se nalaze u strogom centru, u delu koji se još naziva i  ravni Kopaonik. Hotel & Spa „Grand“ sa otvorenim i zatvorenim bazenom, turskim i finskim kupatilom, saunom, renoviranom fitnes salom i teretanom, jedan je od najposećenijih hotela tokom cele godine. Pored njega se još izdvajaju „Family Hotel Angella“, „Kraljevi čardaci“, apartmanski kompleks „Zoned“, „Vile Jaram“ i mnogi drugi. Za one sa nešto plićim džepom u ponudi su mnogobrojne  vile, apartmani, planinski domovi, privatne kuće za izdavanje…

 

Kop kako ga još u žargonu nazivaju, ima dobre pristupne saobraćajnice i udaljen je od Beograda 290 kilometara. Sa zapadne strane vode dva puta za ravni Kopaonik, jedan od Biljanovca uz Jošaničku reku, a drugi od Rudnice. Do ovog najatraktivnijeg dela planine može se doći i istočnim putem od Kruševca i Toplice preko Brzeća, koje iako se nalazi u podnožju,  sa 1000 ležaja predstavlja bitan segment turističke ponude . Jedan deo celukopnog kompleksa je zaštićena zona, i od 1981. godine ima status Nacionalnog parka. Kopaonik je najveći planinski masiv u državi koji se prostire od severozapada ka jugoistoku u ukunoj dužini od 75 kilometara. Najveća širina koju dostiže u nekim delovima svog rasprostiranja je 40 kilometara. Što se klime tiče izuzetno je povoljna, sneg počinje krajem novembra i traje do maja, a prosečna godišnja temperatura iznosi 3,7 stepeni. Najviši vrh planine je na 2017 metara nadmorske visine, koji je naziv dobio po čuvenom prirodnjaku i botaničaru Josifu Pančiću, tzv.Pančićev vrh, na kome se nalazi i njegov mauzolej, oko koga je stacionirana baza vojske Republike Srbije.

Jedinstvena dinamika reljefa, guste šume jele i smreke na većim visinama, bukove i hrastove šume u nižim delovima, endemske biljne vrste poput kopaoničke čuvarkuće i ljubičice, ukus divljih malina, borovnica i kleke učiniće svačiji doživljaj nezaboravnim. I dok šetate šumama i pašnjacima omamljeni nesvakidašnjim ukusom divljeg voća, možete vrlo lako sresti sivog sokola, surog orla, buljinu, divlju mačku pa čak i poneku srnu, kojima je ova planina dom i prirodno stanište. Neverovatno, zar ne?

Šta ne biste smeli propustiti na Kopaoniku u letnjim mesecima?

Osim sjajnog odnosa cene i kvaliteta usluga  u letnjem periodu, ono što upotpunjuje već bogatu ponudu ove planine jesu razni adrenalinski sadržaji.

Za ljubitelje strastvenog planinarenja, postoji mogućnost isprobavanja najekstremnijih koraka iz oblasti alpinizma. Uz sigurnu opremu i stručno obučen kadar koji brine o vašoj bezbednosti i kretanju, isprobajte ovu disciplinu na lokaciji Orlove (Bele) stene. Penjaje i spuštanje niz strmu liticu učiniće svaki vaš korak nezaboravnim.

Foto: HopNaKop

Paraglajding izazov postoji zbog onih koji svoj život i lepote Kopaonika žele da vide sa velike visine i iz drugog ugla.  Ostvarite san o letenju, uživajte u vožnji paraglajdingom, dišite punim plućima i budite deo najlepše turističke priče. Za sve one koji bi takođe da vide čari ove planinske lepotice sa velike visine, a  nemaju dovoljno hrabrosti da se prepuste čarima paraglajdinga, ipak postoji alternativno rešenje – panoramska vožnja žičarom tokom cele letnje sezone. Sve zaljubljenike u prirodu i zainteresovane turiste, žičara „Pančićev vrh“ vozi iz podnožja planine do jednog od najlepših vrhova po simboličnoj ceni. Adrenalinsko uživanje moguće je organizovati i na šinama. Udobno se smestite u bob, i velikom brzinom prođite kroz šume, livade, pored potoka i useka i  doživite nezaboravne trenutke. Dvosedne sanke pričvršćene su za šinski sistem, mogu ih koristiti i odrasli i deca, a kretanje se vrši kružnom stazom usled nagiba terena. E sada, jedna nova disciplina za one „ni na nebu, ni na zemlji“ –  ZIP-LINE, specijalna sajla koja omogućuje „preletanje“ s jednog kraja brda na drugi, sa posebnim panoramskim užitkom, konačno i kod nas. U svetu je zastupljena godinama u nazad, a kod nas prva instalacija ovog vida zabave od skoro je počela sa radom  i to baš na Sunčanoj planini. Jahanje, rafting Ibrom, srteličarstvo, planinski biciklizam, tjubing, safari ture u posebno dizajniranim terenskim vozilima, samo su dodatni razlozi zbog kojih bi svi trebalo da posetimo ovu jedinstvenu riznicu letnjeg provoda.

Foto: Kopaonik leti

Iskoristite lepo letnje vreme, spakujte u svoj kofer osnovne lične stvari, kupite kartu za Kopaonik ili se zavalite u svoj automobil i obojite jednoličnu svakodnevnicu u sve nijanse zelene… Uživajte u nekoj od pomenutih avantura, potrudite se da vam vreme što sporije prolazi i zgrabite od Kopaonika sve što vam nudi.

U priči koja sledi, čitajte o najintesantnijim lokalitetima koje morate posetiti dok ste na Kopaonik.

Nadica Filipović

 

 

(447)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
IMT-539

Da, lep je. Samo, gužva ga zimi često čini poslednjim mestom na planeti na kojem biste želeli biti. Tužno.
P. S. Bravo za tekst.