1. Home
  2. Vesti
  3. Volvo ostvario rekordnu polugodišnju prodaju
Volvo ostvario rekordnu polugodišnju prodaju
0

Volvo ostvario rekordnu polugodišnju prodaju

174
0
Podelite sa prijateljima:

Volvo Car grupa je objavila najveću polugodišnju dobit i maržu iz poslovanja u poslednjih šest godina, nastavljajući stabilan napredak od kada je Geely Holding otkupio švedskog proizvođača od Ford Motora, 2010. godine.

Volvoov profit se povećao za 21 odsto na 6,8 milijardi kruna (oko 700 miliona evra) u prvoj polovini godine, dok se marža povećala sa 6,6 na 6,8 odsto. To u najvećoj meri može da se zahvali S90 i XC60, koji su izneli najveći teret četvorogodišnjeg uzastopnog napretka u prodaji.

Polugodišnja dobiti se povećala za 18 odsto, na 99,1 milijardu kruna na konto povećanja globalne prodaje za 8 odsto, na 277.641 jedinicu.

Finansijski uspeh kompanije je došao uprkos velikim tekućim investicijama u nove modele, kao što je XC40, koji treba da debituje u toku ove godine. Takođe, sledeće godine sa radom startuje nova fabrika u Južnoj Karolini u SAD.

„Veoma sam zadovoljan rezultatima, posebno uzimajući u obzir izuzetne troškove koje imamo“, rekao je šef Volvoa, Hakan Samuelson. „Mnogo brže rastemo na planu prihoda i profitabilnosti nego u prodaji automobila, što po meni pokazuje da se pomeramo ka izraženijem premijum nivou.“

Samuelson je imao još jedan osvrt na Volvoove polugodišnje rezultate: „Možemo reći da su prodaja od 800.000 vozila i profitabilnost od 8 odsto dostižni.“

Volvo cilja da poveća globalnu prodaju na 800.000 vozila do 2020. godine. Rekord iz 2016. iznosi 534.332  prodate jedinice. Kompanija takođe želi da postigne profitnu maržu od 8 odsto.

Uspesi u Evropi i Kini

Doprinos uspešnom polugodištu može u najvećoj meri da  se zahvali velikoj potražnji u Evropi i Kini.

U Evropi, Volvo je povećao prodaju za 7,4 odsto, na 160.836 primeraka, sudeći po podacima ACEA-e. Taj rezultat je bolji od ukupnog proseka evropskog tržišta, koje je napredovalo 4,6 odsto. U Kini, prodaja je skočila za 28 odsto, na 51.914 vozila. Evropska i kineska prodaja je kompenzovala pad u SAD od 7 odsto, na 34.102 automobila.

 

(174)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments