1. Home
  2. Prezentacije
  3. Jaguar E-Pace (2018.)
Jaguar E-Pace (2018.)
1

Jaguar E-Pace (2018.)

747
1
Podelite sa prijateljima:

Nova pravila

Jaguar sa ponosom kaže da je najbrže rastući premijum brend na svetu. U 2016. godini, kompanija je zabeležila rast prodaje od čak 77% na globalnom nivou zahvaljujući veoma popularnom F-Pace krosoveru, ali Britanci se ne zadovoljavaju sa postignutim. Novi manji krosover, E-Pace, ulazi u kategorijU čija je prodaja skočila za 26% u prvih šest meseci ove godine i treba da predstavlja alternativu onima koji ne žele tradicionalni Nemački proizvod. Da li E-Pace može da promeni pravila igre?

Jaguar i krosoveri

Jaguar je dugo bio proizvođač isključivo sportskih proizvoda i nikada nije morao da brine o visokoj prodaji. Njegovi kupci su bili drugačiji od onih koji su vozili Mercedes ili BMW i ekskluzivnost i završna izrada su bili mnogo bitniji od kvarova i snage. Takav sistem nije mogao večno da funkcioniše i Jaguar se našao u teškoj finansijskoj krizi tokom 1980-ih godina. Njegov novi vlasnik postaje Ford i menja strategiju gde su prodajni brojevi ipak izuzetno bitni, a kao rezultat počinju da niču novi modeli. Takav plan nije doneo rezultate, ali novi vlasnik Tata je nastavio istim tempom. Međutim, Indijci su uradili neke stvari drugačijim od Amerikanaca. Za početak, Jaguar više nije bio zasnovan na daleko jeftinijim modelima, a usledila je i velika povezanost sa jednim drugim britanskim brendom čiji je Tata takođe bio vlasnik – Land Rover.

Jedan od najvećih uspeha za Jaguar je postao model F-Pace, koji je ujedno bio prvi krosover kompanije. Iako se pojavio u prodaji tek sredinom prošle godine, F-Pace je u svojoj prvoj godini u Evropi privukao preko 20.000 kupaca, što je bilo dovoljno da se nadmaše neki cenjeni rivali kao što je Porsche Macan, a ni BMW X3 nije bio previše daleko. U Americi je prodato oko 10.000 vozila najviše zahvaljujući podatku da je F-Pace debitovao tek krajem godine.

 

Dizajn

Za razliku od Nemaca, koji uglavnom rade copy-paste između svih krosovera, Jaguar je odlučio da uradi nešto suprotno. Doduše, i britanski proizvođač vozila je uradio sličnu stvar, ali nije kopirao veći krosover F-Pace već sportski F-Type. To se pre svega odnosi na ovalnu masku hladnjaka, farove i posebno na dizajn krova u kupe stilu. Glavni dizajner Ian Callum je izjavio da se odlučio na takav potez iz razloga što Jaguar još uvek mora da se dokazuje, pa samim tim on je morao da uradi nešto čime bi se E-Pace razlikovao od konkurencije. One sportske verzije, kao što je R-Dynamic, donose još veću masku hladnjaka i sportske branike već viđene na nekim drugim modelima kompanije kao što su XF S i F-Pace S. Tokom prve godine Jaguar će da ponudi i posebnu First Edition verziju sa specifičnom bojom i 20-inčnim felnama koja neće biti dostupna ostatak vremena.

Zanimljivo je da E-Pace deli platformu sa Land Rover Discovery Sportom, ali za razliku od rođaka, on se neće proizvoditi u Velikoj Britaniji. Naime, za njegovu proizvodnju je zadužena austrijska firma Magna Steyr pošto Jaguar-Land Rover nije imao prostora za još jedan dodatni model čija će godišnja proizvodnja verovatno preći cifru od 100.000. Spomenućemo da je E-Pace dugačak 4.345 mmilimetara, širok 1.984 i visok 1,649 milimetara, dok je međuosovinsko rastojanje 2.681 milimetar. To ga čini jednim od najkraćih malih krosovera, a primera radi BMW X1 je dugačak 4.439, a Audi Q3 4.388 milimetara. Gepek je nešto veći od proseka sa zapreminom od 480 litara, što je za 25 litara manje nego X1, ali 60 litara više nego Q3. Težina vozila iznosi 1,7 tona, što je značajno veći broj u poređenju sa većinom rivala, ali iz Jaguara kažu da njegova D8 platforma ima velike terenske mogućnosti, pa samim tim je urađena od čvršćih materijala. Jaguar je zadržao težinu podnošljivom zahvaljujući laganim materijalima, koje je primenio na komponentama kao što su hauba, vrata gepeka i prednja krila od aluminijuma.

 

Enterijer

Sportski stil je prisutan i u enterijeru i nema sumnje da je F-Type služio kao inspiracija i po ovom pitanju. Materijali su veoma visokog kvaliteta, dok je ceo enterijer veoma pregledan i lagan za korišćenje. Dok se od Jaguara očekivalo obilno korišćenje drveta, ono je izostavljeno u ovom automobilu i zamenjeno je hromom. Po nekim pričama, kompanija se odlučila za takav potez iz razloga što ne želi od publike da pomisli da je E-Pace tipičan britanski automobil razvijen za starije ljude i da stiže sa modernim imidžom sa ciljem da privuče mlađe kupce. Naime, Jaguar očekuje da čak 80% kupaca ovog krosovera nikada pre nije posedovalo njihov proizvod.

Svi modeli dolaze sa desetoinčnim monitorom povezanim sa poznatim InControl Touch Pro sistemom. On je dostupan sa 4G internet konekcijom, četiri priključka od 12 volti i dva USB priključka. Ono što iznenađuje je nedostatak Apple CarPlay i Android Auto funkcija, dva sistema koje mlađi kupci generalno žele, pa ostaje da vidimo da li će takav potez odvratiti neke od kupovine. Opcioni 12,3-inčni monitor je potpuno nov i uskoro se može očekivati i u ostalim modelima kompanije. Kada već spominjemo nove verzije da kažemo da je Jaguar demantovao planove za verzijom sa troje vrata. Veoma sličan proizvod, Range Rover Evoque, pruža takvu opciju pored standardne verzije sa petoro vrata, ali je prodaja izuzetno mala i sudeći po Jaguaru nije vredna investiranja.

 

Mehanika

Jedna velika zanimljivost leži u podatku da, za razliku od F-Pacea koji pruža pogon na zadnje točkove, E-Pace u stvari poseduje pogon na prednje točkove. On je, doduše, dostupan samo sa dizel motorom zapremine dve litre sa 148 ks i šestostepenim manuelnim menjačem, dok sve ostale verzije imaju pogon na sva četiri točka i devetostepeni automatski menjač. Tu su još dve dizel opcije identične zapremine u verzijama sa 177 ks i 236 ks. Za ljubitelje benzinaca tu su dva turbo motora zapremine dva litra, sa 245 ks i 295 ks. Ova poslednja verzija je dostupna R-Dynamic modelu i pomaže ovom krosoveru da ubrza do 100 km/h za 6,4 sekunde i dostigne maksimalnu brzinu od elektronski ograničenih 250 km/h.

Zaključak

E-Pace pruža početnu cenu od 28.000 funti (oko 34.000 evra) na domaćem tržištu, što je identična cifra kao i X1, dok Amerikanci moraju da izdvoje 40.000 dolara (treba spomenuti da je u SAD osnovna verzija benzinac sa 245 ks). Ako pogledamo koju popularnost kompaktni krosoveri imaju ovih dana, šanse za uspehom su daleko veće. Jaguaru u korist ide i podatak da je F-Pace već otvorio put i da je E-Pace dovoljno nov, mada nedostatak elektronskog povezivanja sa mobilnim telefonom bi mogao da igra ključnu ulogu zašto bi neki mlađi kupci mogli zaobiđu ovaj krosover. A sada je red da se Jaguar koncentriše na dugo obećivani I-Pace električni krosover na bazi E-Pace kao konurent Tesli Model X …

 

Zoran Tomasović

(747)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
AutoConsult Srbija

Ispravite samo da „ubrza do 100 km/h za 5,9 sekundi i dostigne maksimalnu brzinu od 150 km/h“ jer ispada da je to maksimalna brzina, a maksimalna je dakako preko 220 km/h. Dovoljno je da piše: „ubrza do 100 km/h za 5,9 sekundi i dostigne brzinu od 150 km/h“ i biće jasno da se radi o tome da za 5,9 s stiže iz mesta do 150 km/h, čime ste razjasnili da je reč o ubrzanju do 150 km/h, što je respektabilno ubrzanje. Pozdrav redakciji!