1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hyundai i30 Fastback & N (2018.)
Hyundai i30 Fastback & N (2018.)
1

Hyundai i30 Fastback & N (2018.)

1.13K
1
Podelite sa prijateljima:

Prvi korejski hot heč

 

Hyundai je nedavno otkrio veoma ambiciozan plan za evropsko tržište, a to je biti najprodavanija automobilska marka iz Azije. Da bi uspeo u tako nečemu, potrebno je mnogo ulaganja, novih proizvoda i menjanja reputacije da bi se privukli novi kupci. U trenutnoj situaciji najpopularnija kategorija automobila su manji krosoveri, ali kompanije nikako ne zaboravljaju da njihova snaga ipak leži u manjim proizvodima. Očekivanja su da cene goriva neće uvek biti niske i da će kupci morati da se vrate onome šta je kroz istoriju bilo najprodavanije. Hyundaijev model i30 se već neko vreme prodaje u Evropi i jedan je od retkih predstavnika kategorije koji je dostupan kao heč i kupe, a korejski proizvođač vozila je nedavno proširio ponudu i sa takozvanim „Fastbackom“ i sportskim N modelom.

Hyundai u Evropi

Iako je Hyundai prisutan u Evropi još od ranih 1980-ih godina, kompanija je tek prethodnih godina uspela da napravi značajniju razliku. Dugo godina Hyundai je mogao da se bori samo na osnovu cene i publika je uglavnom ignorisala njegove proizvode, ali su Korejci dočekali svojih pet minuta baš kada su se nadali najmanje – tokom ekonomske krize. Naime, u periodu od 2008. do 2012. godine, kada su Volkswagen, Ford, Opel i slični beležili rekordne gubitke, Hyundai je dostigao godišnju prodaju od 430.000 vozila i kontrolisao maksimalnih 3,4% tržišta. A onda prodaja je iznenada počela da pada pre nego što se oporavila u poslednje dve godine u kojima je prodato preko 500.000 vozila po prvi put. Najprodavaniji model kompanije je ix35 krosover, ali i maleni i20 je uspeo da ukrade svoj deo kolača od poznatijih rivala.

 

i30

Mnogi će reći da je i30 bio automobil koji je naterao evropske kupce da obrate pažnju na Hyundai i sigurno neće pogrešiti. Predstavljen 2007. godine, i30 je preko noći stekao imidž „mnogo muzike za ne baš mnogo novca“ i prodaja nije mogla da izostane. Prodaja je kasnije proširena i na Severnu Ameriku kao Elantra GT, ali na ovom tržištu sedani su tradicionalno bolje prodavani tako da i30 nije uspeo da zabeleži uspeh. Međutim, slično kao i većinu kompaktnih automobila, i30 je pogodila prodaja krosovera. U 2016. godini je prodato tek 77.011 vozila, što je najmanji broj još od 2008. godine, i takođe tek deveti najbolji rezultat u klasi. Korejskom gigantu je očajnički potreban i30 koji će se prodavati u visokim brojkama jer, kao što smo rekli, Hyundai želi da bude najbolje prodavan azijski brend u Evropi. Na tom putu mu stoje Toyota (606.301 prošle godine) i Nissan (550.412), mada treba spomenuti da kada bi zbrojili prodaju sa Kijom Korejci bi izašli kao apsolutni pobednik.

N

Još pre nekoliko godina, Hyundai je najavio osnivanje potpuno novog performantnog brenda pod N oznakom. O njemu se znalo jako malo i pravih detalja nema ni u vreme pisanja ove priče. Ono šta jeste poznato je podatak da diviziju vodi Albert Biermann, nekadašnji prvi čovek BMW-ove M divizije, a tim je već imao prilike da pokaže svoje znanje. Naime, dva rana prototipa i30 N su se takmičili na 24 sata trke čuvene nemačke staze Nirburgring i završili su na zadovoljavajućom četvrtom i devetom mestu u svojoj klasi (od 12 takmičara), odnosno 50. i 95. mestu u generalnom plasmanu od 160 takmičara. Određeni broj novinara je pozvan i na domaću stazu Namyang na test vožnju prototipova, ali među njima nije bilo američkih novinara pošto N brend i ne treba da debituje na ovom tržištu u bliskoj budućnosti.

„Fastback“

Takozvani „fastback“ dizajn je bio izuzetno popularan tokom 1960-ih i ranih 1970-ih godina i odlikuje ga produžen krov u stilu heč automobila, ali su zadnje staklo i vrata gepeka podeljena. Na taj način se dobija najbolje od dva sveta – enterijer heča i stila kupea. U ovom slučaju, i30 fastback je za 5 milimetara niži od ostatka ponude, ali i za 115 milimetara duži, čime Korejci obećavaju najbolju aerodinamiku u klasi. Hyundai takođe kaže da je adekvatno podesio ogibljenje i da će ova verzija biti najviše sportska u i30 ponudi, mada se mehanički automobil gotovo i nije promenio. Tu su dva turbo benzinca i to po jedan od tri i četiri cilindra. Onaj manji jednolitarski razvija 118 ks dok veći 1.4-litarski stiže sa 138 ks. To je i dizel zapremine 1,6 litara u verzijama sa 108 ks i 134 ks. Svi modeli pružaju standardan šestostepeni manuelni menjač, uz opcioni sedmostepeni automatik na svim verzijama osim osnovnog benzinca. Izbor standardne i opcione opreme je identičan kao kod ostalih verzija, a isporuka startuje na jesen.

Hot heč napad

Tokom premijere u Nemačkoj mnogo veću pažnju je privukao novi N model sa kojim se Hyundai nada napasti rivale kao što su Ford Focus ST i Volkswagen Golf GTI. Hyundai kaže da je proveo preko 10.000 kilometara na čuvenoj nemačkoj stazi Nurburgring i da N treba da započne novu eru za korejski brend. N se dizajnerski razlikuje od ostatka i30 ponude po mnogo toga, a sve je počelo od dizajna. Širi branici i veća maska hladnjaka su zaslužni za bolji protok vazduha dok je ceo automobil za 4 milimetra niži. Standardne felne su 18-inčne uz opcione 19-inčne. Mnogo veća pažnja je posvećena na performanse gde kupac može da bira između dve verzije. Obe su identične zapremine (dva litra), ali dok osnovna razvija 247 ks, opciona Performance diže snagu na 271 ks. Slabijem modelu je potrebno 6,4 sekunde da dostigne 100 km/h dok je Performance za 0,3 sekunde brži, što ga čini ubedljivo najbržom i30 verzijom.

Na taj način N pruža solidnu prednost nad ST i GTI, barem po pitanju snage, mada su performanse upitne za svoju snagu. Hyundai obećava da njegov predstavnik može da bude vožen čak i pod najvećim naporima satima što nije slučaj kod konkurencije. Vozač takođe može da izabere pet različitih nivoa vožnje (Eco, Normal, Sport, Sport N i N Custom) i oni se podešavaju na komandama na volanu. Još jedna pozitivna kategorija leži u podatku da N nije izgubio na praktičnosti koju standardan i30 pruža. To znači da kupac i dalje dobija izbor dva monitora, od pet i osam inča, sa priključcima za Apple CarPlay i AndroidAuto. Kao i kod ostalih modela, proizvodnja će se odvijati u Češkoj Republici.

Zaključak

Sa cenom od oko 29.000 evra, N će da košta više-manje koliko i ST i GTI, što nam govori da Hyundai neće igrati na karte cene. To može da bude i problem pošto ova dva rivala već imaju imidž i reputaciju iza sebe pa samim tim najveći adut Hyundaija su zadovoljni vlasnici i30 koji su spremni da pređu na nešto bolje i moćnije. A šta je sledeće za N brend? Pa po nekim pričama pažnja će biti posvećena Genesisu, ali kako Veloster deli većinu mehanike sa i30 neće nas začuditi ako upravo do toga dođe.

Zoran Tomasović

(1126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Kada se prvi Hjunadi Poni pojavio na našim prostorima nisam ni slutio da će iz tog proizvođača jeftinih automobila izrasti automobilski gigant od koga zaziru i najveći.?Danas južnokoreanci sutra Kinezi.