1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Honda će da izvozi krosovere iz Japana u Evropu
Honda će da izvozi krosovere iz Japana u Evropu
1

Honda će da izvozi krosovere iz Japana u Evropu

565
1
Podelite sa prijateljima:

Honda će iz Japana izvoziti dva SUV modela koja prodaje u Evropi – CR-V i HR-V. Cilj je da se bolje iskoriste kapaciteti domaćih fabrika.

Japanska marka planira da proizvodi novu generaciju CR-V-a za Evropu u Ontariju, u Kanadi, od septembra 2018. Aktuelni evropski model se proizvodi u Svindonu u Engleskoj.

Honda je prošlog novembra saopštila da će se fokusirati na proizvodnju fabrike u Ontariju u cilju snabdevanja severnoameričkog tržišta, umesto da profitira na novom sporazumu o slobodnoj trgovini između Kanade i Evropske unije.

Ipak, budući CR-V modeli za Evropu će se proizvoditi isključivo u Japanu. Proizvođač će takođe stopirati izvoz HR-V-a iz Meksika u Evropu, i to nakon restilizacije 2019. godine. Proizvodnja će se preseliti u Jori u Japanu.

„Potpuno je logično da popunimo kapacitete u sopstvenim fabrikama u Japanu“, rekao je šef Hondinih britanskih operacija, Dejvid Hodžets.

Honda je već premestila proizvodnju evropske verzije Jazza u Japan iz Svindona i Kine, nakon odluke da se fabrika u Svindonu posveti proizvodnji Civica za globalne potrebe, koji se odatle izvozi u SAD i Japan, kao i evropsko tržište. Fabrika u Turskoj proizvodni sedane sa četvoro vrata za evropska tržišta.

Honda, kao i ostali japanski proizvođači, pokušava da kompenzuje manjak proizvodnje izazvane slabijom prodajom na domaćem tržištu, tako što će više izvoziti, posebno kada je reč o skupljim modelima, rekao je Masatoši Nišimoto, analitičar iz IHS Markita za Japan/Koreju.

IHS očekuje da japanska proizvodnja lakih putničkih vozila padne ispod 8,5 miliona do 2020., sa trenutnih 9,2 miliona. Prošle godine, Japan je izvezao 4,6 miliona vozila, po brojkama Japanske asocijacije proizvođača automobila – JAMA.

Prošle godine, Japan je bio najveći izvoznik vozila u EU po ACEA-i. Ukupno 577.703 vozila je stiglo iz Japana, što je 20 odsto više u odnosu na godinu ranije.

Ta brojka će se najverovatnije povećati nakon što se Evropska unija složi sa trgovinskim sporazumom koji uključuje sedmogodišnje odstustvo carinskih troškova od 10 odsto na japanska vozila, dok će zauzvrat imati povoljnije uslove pri kupovini japanskih prehrambenih proizvoda.

Godišnja proizvodnja fabrike u Svindonu je 2014. pala na 119.995 jedinica, sa 250.000 iz 2008. Međutim, Honda predviđa da će ove godine proizvesti 165.000 vozila u toj fabrici ove godine, zahvaljujući potražnji većoj od očekivane, kada je su u pitanju SAD i Civic sa petoro vrata.

Prodaja CR-V-a u Evropi je pala za 22 odsto na 20.330 vozila u prvih pet meseci po podacima JATO Dynamicsa. HR-V se takođe slabije prodaje, i to za 7,8 odsto (15.563).

(565)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eh, kako je Honda imala optimistična predvidjenja te daleke 2017. godine …