1. Home
  2. Prezentacije
  3. Audi A8 (2018.)
Audi A8 (2018.)
1

Audi A8 (2018.)

4.98K
1
Podelite sa prijateljima:

„Sutrašnja tehnologija dostupna danas“

Nije tajna da Audiju već nekoliko godina ne cvetaju ruže. Kompanija koja je ne baš tako davno prestigla Mercedes po globalnoj prodaji i najavila da želi da preuzme lidersku poziciju od BMW-a do 2018. godine je naglo pala na treće mesto u nedavno završenoj 2016. godini. Ironično je da je Audi u stvari zabeležio rast prodaje od 3,8% na 1,8 miliona vozila, ali ni to nije bilo dovoljno dobro da se prestignu nemački rivali. Većinu prodaje su činili jeftiniji modeli kao što su A3, A4, Q3 i Q5, ali to ne znači da proizvođač iz Ingolštata ignoriše i skupocene modele. Sve do dolaska R8 sportiste, A8 je činio vrh Audijeve prodaje, a ovaj velikan je dobio značajno unapređenje za 2018. godinu po čemu se mnogi pitaju da li on konačno može da skine neprikosnovenog lidera Mercedes S klase.

Kratka istorija

Audi se prvi put oprobao u F-segmentu 1988. godine, kada je debitovao V8 dok je prvi A8 pod takvom oznakom stigao šest godina kasnije. Predstavljen kao rivali nekim drugim poznatim nemačkim limuzinama kao što su Mercedes S klase i BMW serije 7, A8 je mogao da se dobije samo kao sedan i sa nekoliko motora od šest, osam i 12 cilindara. Model koji je privlačio najviše pažnje je bio S8, predstavljen kao performantna verzija 1996. godine, a ona danas razvija 597 ks i pruža ubrzanje do 100 km/h za ispod četiri sekunde. A8 je do sada opstao u tri generacije i prethodnih godina je zabeležio veliki rast prodaje (rekordna godina je bila 2013. kada je u svetu prodato 39.757 primeraka). Međutim, ako pogledamo njegovu prodaju na glavnim tržištima u poređenju sa rivalima, ona je i dalje izuzetno loša. Primera radi, u Evropi A8 zaostaje oko tri puta za S klasom i serijom 7, a takođe gubi i prodajni rat sa Porsche Panamerom. Situacija je još gora u Sjedinjenim Američkim državama gde pored spomenutih rivala bolje prodavani su i Cadillac CT6 i Lexus LS, a ni Jaguar XJ nije daleko. Poruka je jasna – ukoliko Audi želi da bude dostojniji rival on je morao da bude dostojno unapređen.

Veliki planovi

Tokom predstavljanja 2018. A8, prvi čovek kompanije Rupert Štadler je najavio da će u pitanju prvi od čak pet potpuno novih vozila kompanije u narednih godinu dana. Već početkom sledeće godine stiže potpuno novi električni krosover sa maksimalnim dometom od 500 kilometara, zatim veliki SUV A7, sledeća generacija A6 i na kraju potpuno novi Q3 kao zamena za veoma uspešni krosover. Početkom 2019. godine, svetlost dana će ugledati i novi A1. Svi modeli stižu sa potpuno novom tehnologijom koja je predstavljena upravo na A8 za koju Audi kaže da je budućnost vožnje.

Dizajn

Možda je teško zaključiti prema onome šta je ispred nas, ali Audi kaže da je A8 prvi potpuno nov dizajn za kompaniju posle dužeg perioda i treba da započne potpuno novu eru za nemačkog giganta. Dizajnerski tim predvodi Mark Lihte sa namerom da se spoji britanska elegancija, italijanski sportski duh i nemačka pouzdanost, ali i pored svih tvrdnji dizajn i dalje deluje kao evolucija onoga šta smo videli na prethodniku. Neke linije, kao što su maska hladnjaka, hauba i farovi, deluju kao da su inspirisani drugim modelima kompanije (pre svega A5, Q7 i Prologue konceptom), ali u suštini, A8 je i dalje lako prepoznatljiv i neće biti pomešan sa bilo kojim drugim automobilom na ulicama. Bez obzira kakvo mišljele imali na račun toga, Audiju treba odati priznanje za detalje na koje su posvetili pažnju. Primera radi, zadnje svetlo ima čak 217 malih LED lampica dok LED farovi sada debituju i sa najnovijom laserskom tehnologijom da se zadovolje američki standardi.

Kao i kod prethodnika, većina svetskih tržišta će dobiti A8 sa dva različita međuosovinska rastojanja, a oba su duža za 6 milimetara i sada iznose 2.998 i 3.128 milimetara. Standardan model je sada dugačak 5.172 milimetra (+37 mm), širok 1.945 (-4 mm) i visok 1.473 milimetra (+13 mm) dok je produžena verzija dugačka 5.302 milimetra uz identičnu širinu i visinu. Sama školjka je urađena od nekoliko različitih materijala – više nego bilo koji drugi Audi u istoriji. Aluminijum i dalje čini većinu (58%), ali školjka A8 je takođe urađena i od čelika, magnezijuma i ugljeničnih vlakana.

Enterijer

Ako je ijedan deo A8 pretrpeo veće promene, to je svakako enterijer. Mnoge linije su preuzete sa Prologue koncepta, a ceo enterijer je veoma profesionalan i jednostavan. Najveća promena je sama komanda za MMI (Multi-Media Interface) od 10,1 inča pa umesto standardnog dugmeta tu je sada dodatni monitor od 8,6 inča. Njegova glavna komanda je klimatska, ali se takođe može koristiti i za navigaciju i hvatanja beleški zanimljivih lokacija, pa vlasnik ima opciju da koristi standardnu tastaturu na dugme ili da kompjuter prepoznaje njegovo pisanje olovkom. Dok je prethodni sistem zahtevao malu pauzu posle svake reči, novi sistem dozvoljava konstantno pisanje, pa čak i pisanje jedne reči preko druge. Audi dodaje da njegov predstavnik pruža najelegantnija sedišta u klasi i da su ona sada za 4 kilograma lakša. Takva sedišta se mogu naručiti i sa masažom za leđa i vrat, ali samo za putnike.

Traffic Jam Pilot

Audi je ponosan na svoju najnoviju tehnologiju koju zove „Traffic Jam Pilot“. On je jedan od 41 pomagala tokom vožnje, a može se koristiti tokom brzina do 50 km/h. Ovaj laserski sistem (prvi u auto industriji) koristi kamere, radar i senzore da pomogne vozaču sa ubrzanjem, kočenjem i kontrolisanjem volana tokom vožnje u velikim gužvama. Nemački gigant kaže da vozač u tom momentu može da radi šta god želi, uključujući i gledanje televizora, ali mora biti spreman da preuzme kontrolu svakog momenta kada sistem dostigne svoj limit. Ukoliko vozač to ne uradi, automobil će da se zaustavi i pozove pomoć. Još uvek nije poznato kako će ovaj sistem funkcionisati u nekim gradovima, kao recimo u Njujorku gde zakon zahteva da vozač drži jednu ruku na volanu tokom vožnje. Spomenuta kamera ima još jednu svrhu, a to je podatak da ona skenira i analizira put i automatski podešava vešanje da bi se eliminisale vibracije i dobila maksimalna udobnost.

Mehanika

Kada se pojavi u prodaji u oktobru, A8 će biti dostupan sa dva turbo V6 motora i to po jednim benzincem i dizelom. Oba su identične zapremine (tri litre), ali dok benzinac razvija 335 ks, dizel je limitiran na 264 ks. Oba motora su dostupna samo sa osmostepenim automatskim menjačem i pogonom na sva četiri točka. A8 takođe debituje i sa novim hibridnim sistemom, koji je sada dostupan na svim verzijama. On je u stanju da delimično ugasi motor pri brzinama između 55 i 160 km/h, iako u tim momentima automobil i dalje ima pogon preko 48-voltnog alternatora. Najveća mana ovog sistem je ta što se on aktivira tek pritiskom na gas ili kočnicu, pa samim tim sigurno postoje oni koji žele običan stop-start sistem.

Početkom 2018. godine ponuda će biti proširena i sa novim V8 dizelom zapremine četiri litre. On će da razvija 429 ks, što je rast od 44 ks u poređenju sa 4,2-litarskim motorom koga zamenjuje. Kao i u prošlosti, vrh ponude će da čini svemogući W12 motor zapremine šest litara. On je ustvari za 300 cc manji u poređenju sa prethodnikom, ali razvija 85 ks više (ukupno 585 ks). U planu su još dva modela, ali u vreme pisanja ove priče nijedan od njih nije zvanično potvrđen. Prvi je sportski S8 model, koji bi trebalo da pruža V8 motor zapremine četiri litre sa turbom. Volkswagen grupa već koristi ovaj motor i to u verziji sa 542 ks u Porsche Panameri. Drugi model je E-Tron sa dva motora (benzinskim V6 i električnim) sa ukupno 443 ks. Audi kaže da će maksimalni domet biti svega 50 kilometara, ali će doneti bežično punjenje baterija za svega dva sata.

Zaključak

Teško je znati šta budućnost donosi, ali su šanse male da bi A8 mogao da nadmaši S klasu i seriju 7, koji su takođe impresivni automobili. Njegova cena od 90.000 evra na domaćem tržištu je manja od konkurencije, ali je Mercedes napravio toliko veliko ime za sebe u ovoj kategoriji da su šanse minimalne da bi bilo koji rival mogao da uradi nešto više. U slučaju Audija, ako ništa drugo javnost će sigurno biti oduševljena ako tehnologija A8 debituje i u ostalim modelima kompanije.

 

Zoran Tomasović

(4982)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Gagi

Ja licno volim Audija pogotovo A6 i Q7 mada i novi Q5 mi je super ali mislim da u visokoj klasi tesko da ce nadmasiti S klasu i 7cu Bmw-a.