1. Home
  2. Prezentacije
  3. Jaguar XE SV Project 8 (2018.)
Jaguar XE SV Project 8 (2018.)
0

Jaguar XE SV Project 8 (2018.)

248
0
Podelite sa prijateljima:

„Indijsko Leto“

Jaguar-Land Rover je imao rekordnu godinu iza sebe. Prodaja je skočila za tri puta od 2009. godine i kompanija je privukla 583.313 kupaca na globalnom nivou u protekloj godini. Posle obavljenog posla obično stiže period zabave, a britanski proizvođač vozila je pokazao da ume i da se dobro provede. Na ovogodišnjem salonu brzine svetlost dana je ugledao XE SV Project 8 za koga je Jaguar najavio da je najbrži serijski model u dugogodišnjoj istoriji kompanije.

Od princa do prosjaka

Kroz većinski deo svoje istorije, Jaguar je bio veoma cenjeni proizvođač sportskih i luksuznih automobila. Još od sredine 1930-ih godina, kompanija je nudila za svakoga po nešto. Za one koji su želeli veće udobne limuzine, tu su bili Mark IV, Mark V i Mark VII, dok su ljubiteljski sportskih proizvoda mogli da izaberu ikone kao što su XK i E-Type. Legendarni D-Type je pobedio na 24 časa LeMansa čak tri puta tokom 1950-ih godina, ali i pored svih pohvala prodaja je uvek bila limitirana. Razlog za tako nešto je ležao u podatku da je Jaguar uvek ciljao na određeni broj specijalnih kupaca i samim tim bio jedinstven na tržištu. Situacija se naglo promenila tokom 1970-ih godina kada su stigla neka druga vremena i manji proizvođači više nisu mogli da funkcionišu na takav način. Novi XJ je povećao prodaju, ali je smanjio Jaguarov kvalitet i pažnju na detalje. Neke priče kažu da je kompanija opstaja tokom 1970-ih i 1980-ih godina samo zahvaljujući servisima, mada je možda najveću ulogu ugrala politika u vidu vlasnika kompanije British Leylanda.

 

Ford & X-Type

Ford je postao vlasnik Jaguara krajem 1989. godine i nakon neuspelih pokušaja da osveže ponudu Amerikanci su odlučili da je zamene. Debitovali su neki novi modeli kao što su X-Type i S-Type, serija poznatih i zastarelih V12 motora je zamenjena sa V8, a neke verzije su pružale i pogon na prednje točkove. Za našu priču je bitan spomenuti X-Type kao duhovni prethodnik XE. Predstavljen 2001. godine, X-Type je bio zasnovan Fordu Mondeo, ali nasuprot verovanju on nije bio njegova prepakovana verzija i dva automobila su delila svega 15% delova (daleko manje nego recimo Volkswagen Passat i Audi A4 iz istog perioda). X-Type nije bio prodajno uspešan kako se Jaguar nadao, ali je u roku od nekoliko godina duplirao prodaju kompanije na evropskom tržištu na oko 60.000 vozila – rekord koji Jaguar neće oboriti sve do 2016. godine.

Tata & XE

Tokom 2008. godine Ford biva primoran da proda kompaniju zbog svetske ekonomske krize, a novi vlasnik postaje Tata iz Indije. Ovaj potez je stigao kao velika sramota za ponosne Britance pošto je ponos njihove automobilske industrije sada bi u rukama kompanije iz bivše kolonije. Ali Indijci su pokazali od prvog dana da znaju šta rade. Njihov prvi veliki korak je bio potpuno novi XJ – prvi još od zvaničnog predstavljanja 1968. godine, a kasnije su usledeli i XF, F-Type i XE. Ovaj poslednji model je zamenio X-Type i pokazao da je Jaguar više nego sposoban da proizvodi odlične manje automobile. On je mogao da se dobije i u verziji sa 375 ks, a spomenućemo da je igrao veliku ulogu u rastu prodaje kompanije od čak 77% prošle godine (148.730 vozila na godišnjem nivou).

Project 8

Jaguarov Special Vehicle Operations (SVO) tim je stekao slavu prošle godine kada je predstavio F-Type Project 7 sa ciljem da se vrati svojim korenima. Iako je koštao veoma visokih 176,000 dolara, Jaguar je preko noći rasprodao svih 250 primeraka što je označilo da interesovanje publike postoji. Njegov duhovni naslednik XE SV Project 8 je praktičniji, skuplji i brži, a u vreme svog predstavljanja je najbrži automobil u dugogodišnjoj istoriji kompanije. Koji je cilj takvog proizvoda? Ako je verovati prvom čoveku SVO tima John Edwardsu, Britanci su želeli da pokažu svetu da je moguće napraviti brz premijum automobil koji pri tom neće izgubiti na praktičnosti i luksuzu.

Dizajn

Project 8 možda liči na standardan XE, ali u realnosti dva automobila dele svega 25% delova. On započinje život kao standardna XE školjka da bi zatim zadržani samo krov i prednja vrata. Prednja svetla su pomerena napred za 14 milimetara da bi motor dobio veći hladnjak dok je hauba urađena od ugljeničnih vlakana. Ona ne samo što je za 3 kilograma lakša od standardne već pruža i posebno otvore za bolje hlađenje motora. Krila iznad točkova su 55 milimetara šira zahvaljujući većim felgama, a njihova ključna svha je aerodinamika. Iz navedenog razloga, zadnja vrata su razvijena specifično za Project 8 i ne dele ništa sa standardnim modelom. Glavni dizajner Wayne Burgess je izjavio da je koristio Lanciju Deltu Integrale iz Grupe B šampionata kao inspiraciju pa je njegov cilj bio brzi sedan sa trkačkim ambicijama koji neće odati performanse svojim izgledom. On je u određenoj meri i uspeo u tome, mada prednji branik i veliki zadnjih spoiler odaju tajnu u velikoj meri. Međutim, njihova svrha nije samo dizajnerska već i funkcionalna sa aerodinamikom.

Enterijer

Project 8 se može dobiti u dve različite verzije. Prva od njih je ona standardna sa posebnim zadnjim sedištima koja su manja od standardnog modela dok su i prednja sedišta izmenjena. Na nekim tržištima (u vreme pisanja ove priče nepoznato na tačno kojima) kupac može da dobije i verziju sa samo prednjim sedištima. Ova verzija se zove Track Pack i sa njom Project 8 gubi 13 kilograma na težini, a dobija i „rollcage“, trkački sigurnosni pojas i protipožarni pribor. Zanimljivo je da obe verzije zadržavaju klimu i gotovo svaki luksuzni deo, mada su oni napravljeni isključivo od laganih materijala. Tu je i najnovija generacija takozvanog TFT ekrana za instrument tablu veličine 12,3 inča, a ona pokazuje 3D navigaciju i brzinometar. Standardna oprema je i manji ekran na dodir sa 4G internet konekcijom i povezivanjem na vaš mobilni telefon.

Mehanika & Performanse

Naravno, detalj koji privlači najviše pažnje je svakako motor. Project 8 pokreće poznati Jaguar-Land Rover V8 motor zapremine 5,0 litara, a uz pomoć kompresora on razvija 592 ks i 700 Nm obrtnog momenta. Sa ubrzanjem do 100 km/h za 3,3 sekunde, Project 8 je najbrži serijski Jaguar u istoriji, mada po maksimalnoj brzini od 320 km/h zaostaje za legendarnim XJ220. Jedini menjač kao opcija je osmostepeni automatik i on snagu prenosi na sva četiri točka. Iz Jaguara kažu da je takav motor u stanju da promeni brzine za samo 200-milisekundi i da može i da promeni više brzina odjednom u rekordnom roku (kao iz recimo osme u drugu pre ulaska u krivine). Project 8 nije brz samo na pravcu, a i za tako nešto je bilo potrebno mnogo potrošenih sati razvoja. Na kraju dana ovaj automobil je težak „samo“ 1,745 kg, čime je najlakši Jaguarov V8 sedan. Veće karbon-keramičke kočnice od 15,8 inča i modifikovano vešanje sa izborom podešavanja visine vozila kompletiraju mehaničke promene.

Zaključak

Za razliku od Projecta 7, koji je bio rezervisan samo za britansko tržište, Project 8 je globalni model. Za sada nije poznato koja država će dobiti koliko od 300 proizvedenih primeraka, a svi primerci će imati volan sa leve strane – čak i oni za domaće tržište. Početna cena u Britaniji iznosi 150.000 funti ili oko 168.000 evra (193.000 dolara), što je za tri puta više nego bilo koji drugi XE. Šta je sledeće u planu? Pa Jaguar trenutno sprema jedan od specijalnih modela za čuvenu Nemačku stazu Nirburgring gde želi da obori rekord serijskih sedana, a test će navodno biti urađen do kraja godine.

 

Zoran Tomasović

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments