1. Home
  2. Vesti
  3. Porsche optužen za prevaru i lažno reklamiranje
Porsche optužen za prevaru i lažno reklamiranje
0

Porsche optužen za prevaru i lažno reklamiranje

304
0
Podelite sa prijateljima:

Vozilo navodno monitoriše da li dolazi do zakretanja točkova, te određuje da li je u toku sprovođenje testova na izduvne gasove.

Optužbe protiv Porschea dobijaju na intenzitetu, ovoga puta zbog navodnog varanja prilikom testiranja dizel modela. Kancelarija tužioca iz Štutgarta, gde je ujedno i sedište marke, potvrdila je da su zaposleni kompanije u SAD i Nemačkoj pod istragom, javio je Rojters. Kompanija bi mogla da se suoči sa tužbom za prevaru i lažno reklamiranje.

Izveštaj nemačkog poslovnog magazina iz juna tvrdi da je relevantni saobraćajni organ u ovoj zemlji, KBA, otkrio da Porscheovi modeli poseduju sistem pomoću kojeg određuju da li su podvrgnuti testiranju na emisiju štetnih gasova. Naime, oni detektuju da li dolazi do pokreta na volanu, a moguće je da je isto primenjeno i na benzinskim modelima. Ukoliko automobil „shvati“ da je podvrgnut testiranju, kompjuter prebacuje rad motora na režim niske emisije.

„Možemo da potvrdimo za sve Porscheove modele: mi ne koristimo detekciju kretanja volana radi utvrđivanja da li je vozilo podvrgnuto testiranju“, izdao je Porsche saopštenje u junu.

Tužilac u Štutgartu nije ponudio dodatne detalje u vezi sa tekućom istragom. Porsche kaže sarađuje sa istražiteljima.

Audi je takođe pod udarom od strane nemačkih vlasti u vezi sa tvrdnjama da poseduje „poništavajuće“ uređaje u A7 i A8, proizvedene između 2009. i 2013. godine. Agregati o kojima je reč navodno  emituju dvostruko više azotnih oksida od dozvoljenih nivoa. Audi ih je povukao.

Nakon izbijanja „dizelgejta“, Volkswagen, Audi i Porsche su odlučili da odustanu od ponude dizela u SAD.

(304)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments