1. Home
  2. Vesti
  3. Mercedes povećao vođstvo u odnosu na BMW, Audi kaska
Mercedes povećao vođstvo u odnosu na BMW, Audi kaska
0

Mercedes povećao vođstvo u odnosu na BMW, Audi kaska

1.18K
0
Podelite sa prijateljima:

Broj novih registracija Mercedes-Benzovih vozila je porastao za 11 odsto u junu, kao posledica potražnje za novom E klasom i SUV modelima, što je rezultiralo povećavanjem vođstva u odnosu na BMW.

Prodaja BMW-a je porasla za 2 odsto na 192.973 jedinice prošlog meseca, dok je treći Audi takođe napredovao, i to za 1 odsto (170.650  jedinica).

Zaključno sa junom, Mercedes je prodao 1,14 miliona automobila, što je 14 odsto više u odnosu na isti period prošle godine. BMW, koji je počeo da širi SUV ponudu i podmlađuje portfolio, drugi je sa povećanjem prodaje od 5,2 odsto, na 1,03 miliona vozila. Broj registracija Audija je pao za 4,7 odsto, na 908.950 jedinica. BMW je prodao 106.244 manje automobila u prvoj polovini godine u odnosu na Mercedes.

Mada BMW insistira na tome da profit stavlja ispred obima, šef kompanije, Harald Kriger, obavezao se da će povratiti krunu svetskog premijum proizvođača broj 1 sa najvećom proizvodnom ofanziovom kompanije u istoriji.

Prošle godine, Mercedes je pretekao BMW po prvi put nakon više od deset godina, zahvaljujući svežoj gami i potpuno novim modelima, uključujući GLC kupe, koji je privukao mlađe kupce.

Audi je nastavio da pati zbog posledica dizel skandala matične kompanije, kao i dilerskih nesuglasica u Kini, koja je najveće tržište marke. Upravo je lansirana četvrta generacija A8 perjanice, što bi trebalo da pomogne Ingolštatu da se vrati u trku.

„Mercedes ima bolji zamah jer imaju relativno novu paletu modela“, rekao je analitičar iz NordLB-a, Frank Švope. „To će verovatno biti tesna trka u godinama koje dolaze, a čak ni Audi ne treba isključiti iz igre. Ipak, ove godine Mercedes ostaje na vrhu.“

Prodaja nove E klase je skočila za 68 odsto u prvoj polovini godine, a potražnja za SUV modelima za 13 odsto. Model koji je doživeo najveći napredak je BMW X1.

Mercedesova zvezda je u usponu od kada je glavni dizajner, Gorden Wagener sproveo radikalnu promenu dizajna pre pet godina. On je uveo karakterističnu, „zjapeću“ masku hladnjaka, naglašene lukove iznad zadnjih točkova, transformišući imidž marke od neinspirativnog i dosadnog ka sportskom, što je donelo prednost u odnosu na BMW i Audi. Do rasta je došlo i zbog proširenja SUV portolija.

Dok Mercedes neumoljivo hita ka napred, Kriger je morao da sačeka BMW-ov ciklus promene dizajna, koji je bio konzervativan. U februaru, Bavarci su lansirali prvi u potpunosti unapređeni model pod Krigerovom dirigentskom palicom, novu seriju 5, koja je donela značajan tehnološki napredak ali u dizajnerskom smislu žestoko kaska za Mercedesovim pulenom.

Kriger planira da uhvati priključak tako što će lansirati 40 vozila u naredne dve godine, uključujući novi X2 i X7.

 

(1179)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments