1. Home
  2. Testovi
  3. BMW i8 – Ispisivanje istorije
BMW i8 – Ispisivanje istorije
5

BMW i8 – Ispisivanje istorije

7.83K
5
Podelite sa prijateljima:

Jasno je. Obožavamo automobile. Svaki brend, pa čak i svaki model unutar game proizvođača ima neku svoju priču i ogromne količine energije fokusirane, tokom višegodišnjeg procesa, na stvaranje. To mora da se poštuje, makar nam krajnji proizvod i ne legao na srce u punoj meri. Međutim…

BMW je jedan

Da bi BMW I8 koncept bio izložen u jesen 2011. godine, proces prelivanja ideja i tehnologija iz glava i srca mnogih umetnika svoga zanata je morao da krene najmanje tri godine ranije. Dakle, pretpostavljamo da se negde tokom 2008. godine, tada bezimeni pokušaj skice automobila budućnosti, našao na papiru. Koliko samo takvih pokušaja, danas možemo pronaći internet pretragama… I 99,99% tih ideja ostane na tom papiru, a mnogi nesuđeni klasici automobilske industrije su završli u nekoj softverskoj ili hardverskoj kanti za smeće. Razlozi za ovakav epilog su raznobojni: nedostatak dizajnerske inspiracije, nesrazmerno visoki troškovi potencijalnog razvoja, nedostatak finansijskih sredstava za realizaciju ili pak nedovoljni stepen predvidivosti reakcija javnosti i potencijalnih kupaca.

U slučaju BMW-a i8, za okruglim stolom mudraca (Upravni odbor), sedeli su vizionari i srećnici, jer džaba sva inteligencija bez poljupca boginje sreće. Troškovi razvoja koncepta su odobreni, a zatim je sastavljen i prvi nepokretni primerak, vrlo verovatno u Magna Steyr pogonima. Oko samog konceptnog vozila, tokom frankfurtske manifestacije, serije kamera su snimale reakcije zenica posmatrača. S obzirom na to da je automobil već dve godine u serijskoj proizvodnji, sasvim je sigurno da je efekat pogleda posetilaca na i8 koncept, uzrokovao opozitne refleksne promene u oku, od onih koje izazivaju opijati. To je bilo dovoljno, ušlo se u detaljniji angažman i razradu osnovnih postavki, koje su morale da budu opredeljene još tokom razvojne faze koncepta. Kockice su se sklapale nekoliko godina!

Ako ikako možemo, bar na trenutak, da zanemarimo dizajn i8, onda je ovo, manje-više tipska priča od začeća, pa preko trudničkog perioda do samog porođaja, za svaki model koji imamo na tržištu. Pa zašto je onda BMW poseban?

BMW i8 (kao i BMW i3) se proizvodi u istočnonemačkoj fabrici u Lajpcigu. Proizvodne hale su dizajnirane i na temelju zahteva minimiziranja utroška energije za proizvodnju i grejanje. Obiluju staklenim površinama, što redukuje potrebu za dogrevanjem, snabdevanje električnom energijom se vrši (i) iz četiri vetrenjače, dok se tako stvorena struja skladišti u reciklirane baterije koje vlasnici BMW-a i3 mogu da vrate proizvođaču. U istom kompleksu, uzgaja se eukaliptusovo drvo, a sve drvne površine u ova dva modela su baš od njega. Egzistencija koala je temeljno zavisna od eukaliptusa, pa bi svako prekomerno korišćenje te drvne mase iz prirode, dovelo do ozbiljnih potresa u lancu njihove ishrane.

Automobil počiva na „Life-Drive“ arhitekturi, odnosno sastoji se iz putničkog i voznog modula. Prvi je izrađen od tehnološki najsavremenijeg materijala – plastične mase obogaćene ugljeničnim vlaknima (CFRP), dok je sama platforma izrađena od aluminijuma.

Napredne konvencionalne modele karakteriše obilna upotreba čelika visoke čvrstoće. Prilažemo pregled berzanskih cena sirovina korišćenih u proizvodnji i8 (kao i BMW i3) u poređenju sa najnaprednijim čelikom:

Sirovina Cena po kilogramu/USD
Čelik visoke čvrstoće 0,25
Aluminijum 1,90
CFRP 110,00

Svi materijali koji su korišćeni u enterijeru vozila su prirodni i podložni reciklaži. Par ilustrativnih pikanterija: detalji od karbona deluju sirovo, nedovršeno – jer proces njihovog glačanja podrazumeva fatalne posledice po prirodu; slično je i sa štavljenjem kože na sedištima i centralnom panelu – korišćeno je maslinovo ulje, tkanine su nastale upotrebom prirodne vune, reciklirane plastike i biljke kenaf (koja inače nema neku posebnu upotrebnu vrednost za čoveka); u tretmanu plastike se koristi čak i ulje ekstrahovano iz pasulja.

I dok drugi proizvođači, na jednu istu platformu (za čiji razvoj su ulaganja najviša) zidaju bezbroj modela, BMW to radi ovako. Svesni smo činjenica vezanih za deobe istih platformi i u BMW grupi, ali je ta praksa, u odnosu na ostatak industrije, svedena na minimum. Pošteno i autentično od starta do samog kraja! Naklon do poda, još u fazi pripreme za test.

Interakcija

Čak i u najneprikladnijoj mogućoj boji za jedno ovakvo vozilo, ostavlja bez daha. Sa svih strana deluje svoje, bez ijedne povezive tačke sa bilo kojim drugim modelom na tržištu. Da li titulu najatraktivnijeg detalja treba dati sveukupnim proporcijama, ventilacionom otvoru na haubi, ili takozvanom crnom pojasu koji kulminaciju doživljava na zadnjem delu vozila, čineći signalne grupe posebno zanimljivim i fragmentiranim, individualna je stvar. Jedino univerzalne su bile reakcije na našu pojavu.

Čovek ima dva načina da shvati koliko prijatelja i familije, u stvari, ima. Jedan je da se obogati. Drugi je da obznani da u redakciju na test stiže BMW i8. Svejedno, i nama su njihove reakcije bile važne i dragocene, mada je od starta bila jasna fascinacija. Deca na semaforima sa mobilnim aparatima na gotovs za brzinsku foto seansu, prolaznici, jedan vozač u kombi vozilu koji nas je jurio po gradu (brzinom od oko 60 km/h) samo da bi kroz prozor pokazao palac odobravanja i oduševljenja (na gore).

Radnici JP Putevi Srbije su se, takođe, iskazali kao velike estete i tople osobe. Pedesetdvogodišnja radnica, valjda je po sluhu prebrojavala novac od putarina, jer osmeh sa lica nije skidala, a oči sa i8: Lepši automobil u životu nisam videla. Dvadeset godina radim ovde!

Siguran sam da egzaltacija ne bi popustila ni da je videla unutrašnjost automobila. Veoma kvalitetno, jednostavno, sa veoma malim brojem tastera, orijentacijom ka vozaču i duhom budućnosti inkorporiranim u svakom detalju. Celim dizajnom dominira, kontrastna atraktivna sportsko plava boja. Za one koji su krstarili nekim BMW automobilom, privikavanja nema. Jedino je dugme Start na nešto nižoj, i spram cele arhitekture, primerenijoj poziciji. Stajling i izbor materijala, logično, više liči na „i“ seriju nego na konvencionalnu liniju.modela.

Sedi se nisko u veoma udobnim sedištima, a komfor je napred potpun. Naravno, nakon što uđete u vozilo. A sam čin ulaska je višekratan i razvija fitnes duh vozača, kako u smislu razvoja koordinacije pokreta, tako i smislu elastičnosti. Nakon što vrata postavite u položaj „leptirova krila“, što se iznutra radi pritiskom na taster, a sa spoljne strane putem skrivene brave, sled je ovakav: da prostite, prvo stražnjica na sedište, noge ostaju napolju, zatim aktiviramo donje trbušnjake, jer noge istovremeno prenosimo sa asfalta u kabinu. Mali disbalans u pokretu, i zaprljali ste cipelama meku bež kožu na centralnoj konzoli. Pride, ukoliko se neko parkira, nakon vas, bliže od nekih 80 centimetara po paraleli, teško ćete uspeti da uđete u vozilo bilo kako. Za onakav vizuelni efekat, ova „žrtva“ je mačiji kašalj.

Smeštaj na zadnju klupu, je praktično nemoguć čak i za rusku balerinu ili američkog džokeja. I to ne samo zbog nepristupačnosti, još i više zbog nedostatka mesta za kolena i ramena. Pride je i nagib naslona, ne u vertikali, već pod potpuno suprotnim, oštrim uglom.

Ovaj prostor je definitivno trebalo da bude upotrebljen za smeštaj prtljaga. Verujte da nemate takvog dušmanina, koji bi zaslužio ovakvu „kaznu“. Posebno još imajući u vidu da je zapremina prtljažnika nominalnih 154 litra. Zvuči malo, ali dovoljno za pijačnu posetu: 8 kilograma lubenice, i još 6 kilograma ukupno za paradajz, breskve, paprike i ostale južnomoravske zgode iz prirode. I opet niste iskoristili pun potencijal prtljažnika.

Radost života

Proizvođač tvrdi: balans između osovina je idealan. Pa kako i ne bi bio: baterije (koje nisu toliko gabaritne kao u čisto električnom BMW i3) su smeštene po sredini vozila, u centralnom tunelu. Elektromotor (131 ks/250 Nm) direktno iznad prednje osovine, dok je iznad zadnje osovine pozicionran mikro 1,5-litarski trocilindarski motor sa unutrašnjim sagorevanjem (231 ks/320 Nm), što u zbiru daje ukupne 362 ks. Savršene pretpostavke za dinamičnu vožnju i pozitivan uticaj na izvanredno raspoloženje vozača.

Kao naručeno, neposredno pre ove „senzacije na točkovima“, imali smo u rukama BMW M4. Da li život zaljubljenika u automobile može da bude lepši? Možda, ali svakako teško. Evo samo jedna paralela, da ne krademo uredniku hleb iz usta: dok je M4 sirovi i brutalni supermehanički sklop koji budi grube emocije i vezuje te za sebe brzinom svetlosti svojom neposrednošću; dotle je i8, u poređenju sa M4, meki sportski automobil, kultivisan, brz, dinamičan, radostan poput Vaskrsa. Na brzinama do 120 km/h i može da parira grubijanu sa šestocilindarskim rednim benzincem, posle gubimo trku. A zašto bi se i trkali? Pogonska sila kojom raspolaže naš plug-in hibrid je više nego dovoljna za poplavu adrenalina. Dinamičnu vožnju prati i grubi zvuk koji je prirodan poput starletinih grudi. Naime, za potrebe kompromisa između ekoloških normi i niskih ljudskih poriva, dodat je akustični efekat kakav autentično proizvode samo veliki motori sa puno cilindara. I to veoma verno.

Inače naš mali benzinac radi vrlo mirno, eksplozivan je pri ubrzanjima, potpomognut snagom elektromotora, koji se isključuje pri krstarećim brzinama na autoputu. Baš tu smo i primetili da na visokim brzinama, prirast u brzini nadolazi sporije nego što bi očekivali spram ukupne kombinovane snage oba agregata. Pa naravno, za postizanje maksimalne brzine, zadužen je samo benzinski agregat. Imajući to u vidu (odnosno da je onda pogonska sila na koju možemo da računamo „samo“ 231 ks), ubrzanja su i tada nestvarna. Ali baš da su sportska, i nisu. Svejedno, celokupni osećaj i doživljaj je visoko stimulativan i neponovljiv. Kako samo uspešno Bavarci uspevaju da naprave distinkciju i gradaciju sportske note među svojim modelima, to je čudo jedno.

Automatska transmisija je kao skrojena za ovaj model, prosto ne znaš da postoji. Čak ni na milisekund nema gubitka pogonske sile, jer i to mikrovreme dok se prenos ne izvrši, elektroagregat pokriva i ne dozvoljava da osetite gubitak pogonske sile ni na jedan tren. Bukvalno tako. Kada pričamo o BMW modelima, verovatno je već izlišno hvaliti sve kriterijume po kojima se kočnice ocenjuju. Ovde imamo još jedan, karakterističan “superlativ” momenat. Naime, energija inercije se konvertuje u električnu, pa i8 koči i usporava i pre samog pritiska na pedalu. To nije isti efekat kao kod i3, i nema grube reakcije prilikom otklona noge sa pedale gasa, ali auto usporava znatno brže od konvencionalnih BMW modela.

Dalje, naš i8 ima pogon na sve točkove, ali on ni po čemu nije običan. Tako ni ovaj pogon nije xDrive, već elektromotor (što je veoma pretenciozan naziv za običan navoj iliti kalem) pokreće prednje točkove, dok je pravi motor u tandemu sa širim točkovima zadnje osovine od 20 inča. Ova okolnost takođe doprinosi i pomaže pri naglim ubrzanjima i stabilnosti u krivinama. Zadnji kraj automobila polako i predvidivo počinje da beži pri suludim brzinama kroz zavoje. Vrlo lako za kontrolu i beskrajno zabavno. I za celo vreme vožnje, tvrdoća oslanjanja je saveznik geometrije bubrega i prijatelj dugih putovanja. Bravo majstori!

Posebnu radost mi je pričinila vožnja iza i8, i vizuelni efekat koji on izaziva, gledano iz drugog vozila. Poezija za oči klonule na +36 °C i shrvane uzbuđenjem povodom druženja sa nezaboravnim i8.

Vožnja gradom je moguća, aktiviranjem e Drive tastera, samo upotrebom elektromotora (i naravno sa prednjim pogonom), ali je autonomija u realnom životu svega 15-20 kilometara, što smatramo još uvek nedovoljnim, a o čemu svedoče i istraživanja koja kažu da je dnevni prosečni radijus do 50 km. U sledećoj generaciji, ovde očekujemo najznačajniji tehnološki iskorak. Vožnja u čisto električnom statusu je daleko interesantnija u i8 nego u i3.

Ceo život je u i8 daleko interesantniji i sadržajniji, nego u bilo čemu drugom.

Potrošnja na testu se kretala oko 10,2 litara na sto kilometara dinamične, što je daleko od fabričkih obećanja ali je zato vrlo blizu potrošnje koju u sličnim uslovima ostvaruje M4. U gradskoj vožnji, neuporedivo je efikasniji naš i8 (potrošnja se kretala oko 7 litara na sto kilometara).

Cena test automobila iznosi 153.049 evra, od čega se iznos od 18.050 evra odnosi na dodatnu opremu. Naša preporuka je da na listu željenih opcija obavezno stavite laserske farove koji su čudo tehnologije.

Veliko finale

Vreme je jedna od onih kategorija koju ne možemo kontrolistati, ne možemo zaustaviti niti promeniti. Gledajući na vreme subjektivno, ono prolazi uvek drugačije – u zavisnosti od toga šta radimo ili gde smo ili sa kim… Znaci koje ostavljamo iza sebe neće izbeći sudbinu svega što je ljudsko: prolaznost i zaborav. BMW i8, nudi upravu tu notu vanvremenskog, vanprostornog i vandimenzijskog spektra. On piše istoriju, stvara nove temelje, gradi budućnost i daje nam je sad. Samo gledajući ga, uzimate svoje parče istorije i neprolaznosti…zaborav je nemoguć.

 

BMW i8, bićeš moj, vrlo brzo.

P.S. Dodatne informacije o BMW-u i8 možete pronaći ovde. Da sam ovo napisao na početku, siguran sam da bi propustili bitne informacije prezentovane u ovom članku.

Tekst: Zvezdan Božinović

Foto: Ružica Majkić & Pavle Barta

Iz ženskog ugla

BMW i8 Kapitulacija pred maštom i lepotom

Gledam u maketu sinovog automobila igračke, imamo ga već neko vreme i kotira se kao jedna od omiljenih u našem domu? Vanserijskog i vanvremenskog dizajna odskače od more drugih mini replika automobila u njegovom malom carstvu.

Misli me vode do onog mog ranog detinjstva za koje pisci i filozofi kažu da je najsrećnije doba našeg života a ja bih dodala i da je to period najnesputanije kreativnosti pomešan sa onom dobrom stranom nesputanosti nagona i normama koje nam kasnije adultno doba donosi. U tom periodu sam negde u Zagrebu prvi put videla neko žuto čudo na četiri točka oko kojeg se narod sakupljao i fascinirano zagledao. Nikada do tada tako nešto nisam videla, široko, nisko, sa nekim farovima koja povremeno nestaju i izdižu se iznad haube, imao je nekakve čudne linije i kvrge.

Za trenutak sam osetila kao da sam protagonista, tada meni obožavanog filma Back to the future i odlepršala sam u avanture simpatičnog glumca Michaela J. Foxa. I konačno, spektakularni leptir momenat, otvaranje vrata… kao san. Dugo sam bila pod utiskom viđenog a tek mnogo, mnogo godina kasnije, moj ekspert mi je objasnio da automobil iz budućnosti nosi naziv Lamborghini.

Sve što je kasnije usledilo u mom životu i svi afiniteti koji su me inspirisali nisu imali apsolutno nikakve veze sa automobilima, poprilično indiferentna prema dizajnu i modelima, slavila sam isključivo komfor i funkcionalnost, koju apsolutno bilo koji automobil u solidnom stanju može da pruži.

Kratak bljesak na ovu temu, mi se ponovo desio u Zagrebu, na sajmu automobila 2016. godine, gde je gospodin Rimac predstavio Concept one, futurističko čudo kao rezultat vanserijske kreativnosti i dovoljno smelog i otvorenog uma. Ovog puta je moju detinju euforiju poduprela i ekonomska znatiželja i ubrzo su mi se nizala pitanja: Šta je koncept, šta je prototip, kakvi su dinamički procesi da bi se došlo do serijske proizvodnje…Takođe sam volela da čujem update sa daljim radom gospodina Rimca.

A juče…juče je preda mnom bila sinovljeva igračka, moj uzdah iz detinjstva, ideja o begu u budućnost, respekt kao ekonomiste…Juče je bio BMW i8, stvoren je za sutra ali danas je tu.

Svet je u pokretu. Mi smo u pokretu. I pokret uvek znači nešto uzbudljivo: promena. BMW i8 je šok, nestvaran da je tu, da nije igračka ili samo neka utopistička ideja tima stručnjaka, render koji viđamo na Youtube… on je tu… on je dalekosežni koncept za modernu mobilnost, predstavlja vizionarsko plug in hibridno vozilo, inspirativno dizajniranje i definitivno jedno novo razumevanje šta sportsko premijum vozilo znači – snažno definisan održivošću kroz vreme.

Takođe je impresivno i za svaku pohvalu što je ovakva jedna ideja naišla na adekvatnu potporu u ekonomsko finansijskom svetu, i što se neki entitet drznuo da sprovede njegovo veličanstveno pojavljivanje na tržištu, posebno što je cena automobila visoka i što nije toliko funkcionalan, stvoren za kraći put za dvoje?. Međutim, napredak ne prihvata nikakav kompromis. Napredak istražuje granice mogućnosti i prevazilazi ih. Uspeli su da stvore rezultat vizije budućnosti u obliku čarobnog BMW i8 i sasvim sigurno da će im ovaj novi proizvod doneti višestruke koristi i za preostalu lepezu proizvoda. Ko ne rizikuje taj ne profitira.?  Interesentno je to da od momenta kada se 2011. godine na Salonu automobila u Frankfurtu pojavio nije pretrpeo apsolutno nikakve izmene za serijsku proizvodnju, što je poprilično atipično, a i sam proizvod je u dizajnerskom smislu nesvakidašnji za BMW. Međutim, razlika među proizvodima u gami im se definitivno uvećava s obzirom i na famozni koncept BMW serije 8, koji treba da se pojavi na tržištu, autentičnog i drugačijeg, a opet BMW dizajna. Dakle definitivno se kreću u novom pravcu.

Prvo što je meni kao laiku delovalo jeste da je on tipičan sportski automobil, međutim njegova lagana konstrukcija, napredna, pruža jedan sasvim drugačiji osećaj, osećaj mekane vožnje. Tanan i vazdušast je plovio na autoputu, pružajući ne ludu i nezaboravnu vožnju već pre uzbudljivu i zabavnu, dok je u krivinama bio savršeno balansiran. Iskreno, kada je pred vama Betmobil, očekujete ipak drugačiju vožnju, samo onu koji superauto „spejs šatl“ može da ponudi, e pa ova vožnja nije toliko futuristička, kao što sam izgled automobila sugeriše?.

Čini mi se da uopšte nisam osetila brzinu i nelagodnost u njemu, iako smo u pojedinim deonicama išli brže i stalno sam gledala  brzinu na displeju, koja je bila mnogo viša nego moj subjektivni osećaj.

Enterijer je poprilično inovativan i autentičan. Unutrašnjost BMW-a i8 se odlikuje u nekako fluidnom i dinamičnom dizajnu sa reprizom slojevitih površina, koje se savršeno uklapaju u jedinstveni stil ovog automobila. Sve je potpuno digitalizovano, trodimenzionalno i  fokusirano na vozača, pa je tako i centralni ekran blago okrenut ka vozaču.

Bez obzira što želimo da stvorimo savršen sklad ukupnih performansi automobila, ovaj automobil nam pruža to uzbuđenje samo gledajući ga, i za moj ukus dizajn je ono što magnetski privlači. Ima nešto u činjenici da bi svaki živi čovek voleo da zna šta ga čeka u budućnosti, iako nije uvek kadar proniknuti u nju, verovatno zbog neizvesnosti i tajni koju vreme nosi. Proniknuti u budućnost znači pobediti neizvesnost i napraviti prvi korak u njenom savlađivanju. BMW I8 nam daje priliku ne samo da znamo kako ćemo živeti u 2040, već i da živimo u njoj. Budućnost je tu… gledajte i uživajte. Nije najfunkcionalniji, preskup je, predstavlja luksuz ali to nije ni bitno toliko i iako je teško zamisliti da ga prosečan čovek može sebi priuštiti, ovo je automobil koji definitivno menja istoriju, predstavlja revoluciju smelosti i stvara one detinje uzdahe…

Ružica Majkić

BMW i8

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Kupe
Vrata/Sedišta: 2/2+2
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4689 x 1942 x 1.218 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.800 mm
Zapremina prtljažnika: 154 l
Masa praznog vozila: 1460 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/Turbo benzinski motor + sinhroni elektromotor
Zapremina: 1.499 cm³
Snaga: 170 kW/231 ks pri 5.800 o/min + 96 kW/131 ks
Maks. obrtni moment: 320 Nm pri 3.700 o/min + 250 Nm

Pogon

Tip: Na sve točkove
Menjač: Sekvencijalni automatski/6+2

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/ventilirajući diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/45 R20/245/40 R20

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 4,4 s
Maks. brzina: 250 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: 42 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 2,1/10,2 l
Emisija CO2: 49 g/km

Cena

Testirani model: 153.049 evra

Dobre strane:

Dizajn, tehnologija i materijali korišćeni za izradu, vozna dinamika, radost života

Loše strane:

Da li je limitirana praktičnost ovde minus?
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 10 Ukupno 10
Enterijer: 10
Kvalitet izrade
Karoserija: 10 Ukupno 10
Kabina: 10
Praktičnost
Karoserija: 6 Ukupno 8
Kabina: 10
Komfor
Napred: 10 Ukupno 10
Pozadi: N/A
Vozne osobine
Upravljivost: 10 Ukupno 9,5
Performanse: 9
Šasija
Ogibljenje: 10 Ukupno 10
Kočnice: 10
Motor
Performanse: 9 Ukupno 8,5
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 10 Ukupno 10
Efikasnost: 10
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 9,33

(7830)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Tacno se vidi da nije nedostajalo inspiracije za pisanje ovog testa.
Kako sad uci u automobil nize klase i ponovo pronaci istu :p 🙂
Sve pohvale i za zenskog clana tj zenski ugao . Bilo je zadovoljstvo citati utiske voznje ovog BMW-a. 🙂

Zvezdan

Japanche milo 🙂 Menjač na Dacia Sandero je najinspirativniji bio za pisanje 🙂 Bmw 530d najmanje jednako inspirativan auto. Bice Kia Sportage u sredu, daleko od neinspirativnog auta. Veliki pozz i u Ružicino ime.

Dejan Matić

Hmmmmm, ja se ne slažem, jedino je dizajn revolucija.
Ostalo? aj rezime iz mog ugla (bez uvrede):
1. Karbon se koristi godinama, znači revolucija nije.
2. Hibrid ili aj da kažem sus+elektro … Toyota napravila 1996., revolucija?
3. Autonomija za ovako lak auto bedna. Pa konkurenti od gvožđa i čelika, 200kg teži imaju veću autonomiju… revolucija?
4. Hvala
Ovo je samo razmišljanje realne osobe, nikakav hejt, prozivka, itd…
To što plasira BMW marketing, pa se muve lepe… Revolucija je nešto sascim, sasvim drugo

Zvezdan

Kakva crna uvreda:) dobrodosao komentar od znalca. Ne secam se da sam pomenuo revoluciju, vozimo mi Q5 zajedno, samo da se organizujemo. Pozz

Zvezdan

Ah, da. Revolucija smelosti jeste dizajn, ali je I odluka da se u sportski automobil stavi tako mali motor I jos vise, da se nesto slicno ponudi trzistu, a ne zavrsi kao koncept. Pozz