1. Home
  2. Testovi
  3. Alfa Romeo Giulia 2.2 JTDM Q4 ATX8 Veloce – Cuore Sportivo kojeg se sjećamo
Alfa Romeo Giulia 2.2 JTDM Q4 ATX8 Veloce – Cuore Sportivo kojeg se sjećamo
6

Alfa Romeo Giulia 2.2 JTDM Q4 ATX8 Veloce – Cuore Sportivo kojeg se sjećamo

7.30K
6
Podelite sa prijateljima:

Mislim kako je u interesu bilo koga tko doista voli automobile i vožnju, da Alfa Romeo Giulia ostvari tržišni uspjeh. Prva predstavljanja Giulije u verziji Quadrifoglio (konkurent BMW-a M3) dala su naslutiti da se je Alfa vratila na pravi put sa pravim vozačkim automobilom. Alfin rebranding i investicija od 5 milijardi eura u 8 novih modela od kojih je prva Giulia, ulazi se u novu eru i novu paradigmu Alfa Romea. Nakon testa verzije sa 180 konja, evo i Veloce izvedbe.

Rebranding Alfe prati i novi logo koji je predstavljen sa Giuliom.

Ova Alfa trebala trebala bi ponovo uzburkati emocije. Alfa želi ispisati budućnost sa Giulijom  koja je ponovo orijentirana na vozača. Čestitamo Alfa Romeu na hrabrosti koju je trebalo imati kako bi se proizveo automobil sa stražnjim pogonom, i to u eri kada svi u svrhu optimizacije troškova ukidaju stražnji pogon. Automobil sa ovim vidom pogona Alfa je zadnji puta proizvela 1993. (ukoliko izuzmemo 8C Competizione kojih je proizvedeno 500 primjeraka od kojih je jedan završio i u Hrvatskoj).

Vozne karakteristike i upravljač

Ono ovdje želimo naglasiti da je Giulia iznimno vozljiv automobil a razlozi su u slijedećim konstrukcijskim činjenicama:

  • 50/50 optimalna distribucija mase
  • Izvrstan AlfaLink double wishbone/multilink aluminijski ovjes
  • Najmanja težina u klasi (od aluminija izrađen poklopac motora, vrata, motor, ovjes i kočiona kliješta, brake by wire Continental Mk C1)
  • Stražnji pogon sa prijenosnom osovinom (kardan) od karbonskih vlakana kojeg za Alfu proizvodi Hitachi Automotive
  • Iznimno direktno i precizno upravljanje prenosi svaku informaciju sa ceste

Doista, Alfini inženjeri su posložili ovjes i upravljanje koje će vas osvojiti već prilikom prvih kilometara vožnje. Izravan i brz upravljač ne traži od vozača puno kretnji već se brzo privikavamo na kratke okrete upravljačem koji su u potpunosti usklađeni sa ovjesom. Vrlo brzo se nađete u situaciji i svaki zavoj odjednom postaje privlačan a vožnja Giulijom Veloce pretvara se u nezaboravan izlet. Malo pomalo nalazite se u sve bržoj vožnji u kojoj vozač i Giulia usklađuju međusobni ritam koji diktiraju savršen upravljač i ovjes. Bili smo u iščekivanju svakog idućeg zavoja. Najbolje bi okarakterizirali osjećaj u vožnji koji nudi Veloce, je kao da se vozite u broj manjem autu.

Testna Alfa Veloce serijski dolazi s Q4 pogonom, koji u odnosu na standardnu Giuliju dodaje 65 kilograma težine. Ovjes je savršeno predvidljiv i unatoč pogonu, Q4 ponaša se kao stražnji pogon dok po potrebi uključuje 60 posto momenta na prednje kotače. Ovo nas je posebno razveselilo za našeg kratkog testa kada nas je uhvatio jaki pljusak te nam je Q4 tada pružio dodatnu dozu sigurnosti ali pritom zadržavši ponašanje stražnjeg pogona. Pritom bismo voljeli kada bi se ESC(kontrola stabilnosti) mogla u potpunosti deaktivirati.

Kočnice u Alfi Veloce iznimno su progresivne i daju jasnu informaciju koliko ih je potrebno dozirati, bilo prilikom blagog ili jačeg kočenja. Pritom je bitno napomenuti inovaciju proizvođača guma „Continental“ koji je prvi puta i to upravo u Giuliji predstavio brake by wire sustav Continental Mk C1. Taj koncept zamjenjuje glavni kočioni cilindar, hidraulični servo i ESP. Rezultat ove inovacije je 3-4 kilograma gubitka na težini ali i brža reakcija kočenja sa 300 ms na 100ms što u praksi znači kraće puteve kočenja za 1 metar sa 100 km/h.

 Koja riječ o 2.2 JTDM i ZF mjenjaču

Veloce dizel dolazi sa 210 konjskih snaga i 470 Nm okretnog momenta. Multijet II tehnologija sadrži elektronski upravljanu varijabilnu geometriju turbine te veću kontrolom injektiranja goriva. Rezultat ove tehnologije je mirniji rad motora, niže emisije  ali i bolje performanse. Posebnost ovog motora je što je blok napravljen od aluminija.

Tvorničko ubrzanje do 100 km/h deklarirano je na 6,8 sekundi, dok je maksimalna brzina 238 km/h. Performanse su zbog pohvalno manje mase vozila nešto bolje nego kod konkurenata

Deklarirana potrošnja u praksi se pokazala nešto većom (između 6,5-9 litara) no jedini razlog tomu je što sa Giulijom Veloce noga na gasu dobije dodatnu težinu.

Motor radi iznimno uglađeno te snagom savršeno pristaje Veloce ovjesu.

Mjenjač ZF od 8 stupnjeva prijenosa isti je onaj koji se ugrađuje u BMW-ovu seriju 3 te je uglađen i brz. Jedino što nam je nedostajalo u testnoj Veloce su polugice za mijenjanje brzina u Ferrarijevom stilu koje se nažalost nisu našle u dodatnoj opremi vozila.

 Veloce oprema i „must have“ dodaci

Kako Giulia Super već sadržava bogatu opremu, Giulia Veloce dodatno sadržava (18“ Veloce naplatke, AlfaTM Connect 6,5“ radio, agresivnije odbojnike(zajedno sa dva auspuha i centralni diffuser), kočiona kliješta u crnoj boji, crni obrub stakala itd.)

Naša testna Veloce u dodatnoj opremi imala je:

  • Trofeo biserno bijelu boju
  • AlfaTM Connect autoradio i veći ekran
  • Paket Driver Assistance Plus
  • Zatamnjena stakla
  • Alu naplatke R19 Performance
  • Prilagodljivi tempomat
  • DAB digitalni radio

Primjećujemo da nije moguće doplatiti LED svjetla(prednja) jer ih Alfa nema u ponudi.

Svakako preporučujemo doplatu paketa Performance Veloce u kojem se nalazi komande mjenjača na upravljaču, električna blokada stražnjeg diferencijala te Alfa SDC ovjes. Ovo zasigurno daje dodatnu sportsku dimenziju koja je po nama trebala biti sadržana i serijski u modelima Veloce.

Sustavi sigurnosti poput upozorenja na frontalni sudar (FCW) s autonomnim kočenjem u nuždi (AEB), upozorenje na izlazak iz vozne trake (LDW) i nadzor mrtvog kuta (BSM) današnje su napredne tehnologije koje Veloce sadržava u svojoj serijskoj opremi. Za pohvalu su i rezultati visokih ocjena na Euro NCAP testiranjima gdje je uz maksimalnih 5 zvjezdica, Giulia osvojila 98% zaštite odraslih(BMW 3 F30 ima 95%) U vrijeme mjerenja ovo je bio najviši rezultat za zaštitu odraslih putnika.

Samo se srcem može pravo voljeti…

Marketingaši su stava kako je kupac uvijek u pravu. Da li je moguće je da je kupac ponekada i u krivu? Da li smo kao kupci postali previše zahtjevni i počeli razmišljati previše racionalno, logički i isključivo glavom? Da li nas je moderan i stresan način života prisilio na takav obrazac? Alfa Giulia Veloce osvojiti će vas emocijama  koje ponekada i sami zanemarujemo. Da, svakako da je moguće kako su neki detalji bolji kod njemačkih konkurenata, moguće je da BMW ima bolji  bolji info-zabavni sustav ili Audi za nijansu kvalitetniju kožu i plastiku, ali ova Alfa doista zaslužuje šansu zbog svoje odvažnosti, zbog užitka i emocija u vožnji, zbog savršeno izbalansiranog ovjesa i vrlo preciznog upravljanja. To je Alfina osobnost i Cuore Sportivo kakav otprije poznajemo…

Tekst i foto: Stanko Kopun

Alfa Romeo Giulia 2.2 JTDM Q4 ATX8 Veloce

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Limuzina
Vrata/Sedišta: 4/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.643 x 1873 x 1.436 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.820 mm
Zapremina prtljažnika: 450-1200 l
Masa praznog vozila: 1420 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 2.143 cm³
Snaga: 154 kW/210 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 470 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na sve točkove/Q4
Menjač: A8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena/Multilink (Alfa link)
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/ventilirajući diskovi
Pneumatici napred/nazad: 255/40 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 6,8 s
Maks. brzina: 235 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 52 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,7/6,5 l
Emisija CO2: 122 g/km

Cena

Oko 64.500 evra (u Hrvatskoj)

Dobre strane:

zabavan ovjes, precizan upravljač, dizajn

Loše strane:

cijena, info-zabavni sustav bi mogao biti svježiji
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 10 Ukupno 9,5
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 8,5
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 10 Ukupno 9
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 9 Ukupno 9
Performanse: 9
Šasija
Ogibljenje: 10 Ukupno 9,5
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 9 Ukupno 9
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 8,72

(7300)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Izvanredne ocene za obe Julije koje smo testirali 🙂 Hvala Stanko za divan test!

Milan

Auto je čista emocija i veliko zadovoljstvo u vožnji. Audi i BMW imaju bolje Infotainment tablete, ili kožu na sedistima, ali ovaj auto vam mnogo lakše izmami osmeh na licu kada sednete u njega. Ima nešto i u emocijama… Čisto uživanje.

Jovan

Sjajan tekst o divnom automobilu! Nekako me sve, i tekst i slike, podseća na neka lagodnija i bezbrižnija vremena od ovog u kojem živimo. Poput Maseratija Ghibli iz filma La Piscine iz 1969. ako me služi sećanje. Bravo Stanko! Jedva čekam još testova!

Lancia

Mislim da je ovom automobilu info sustav manje važan jer je vožnja sama po sebi zabavna, nadam se samo da ima približan zvuk prijašnjim 5- cilinarskim dizelima. Mala ispravka dvije su alfe 8C u Hrvatskoj kod istog gospodina jedna od njih je Cabrio verzija 🙂

don

Zanimljiv prikaz vozila. Gume sa jako malo mesa, kako ga je takvog voziti po Hr cestama? Je li vlasnik obavio servise i koliko su kostali? Kakav je servisni interval?
Zabavni sistem je sporedna stvar u vozilu, putnici nek si kupe tablet i rade poslije sta hoce. Vazno je kako se auto vozi i koliko je u njemu ugodno/sigurno boraviti, a sve je kod djulije na top nivou.
Led farovi bi dobro dosli, kad bi ih nudili bilo bi vise nego odlicno.