1. Home
  2. Testovi
  3. Seat Leon 1.2 TSI Style 110 ks – 24 časa sa prijateljem
Seat Leon 1.2 TSI Style 110 ks – 24 časa sa prijateljem

Seat Leon 1.2 TSI Style 110 ks – 24 časa sa prijateljem

6.55K
4
Podelite sa prijateljima:

Imam mladog i perspektivnog prijatelja koji voli i godinama unazad vozi Seat vozila. Leon je reprizirani izbor. Posmatrajući prodajne rezultate „crne ovce“ Volkswagen grupe, jasno reprezentovane i brojem ovih vozila na našim ulicama, odnosno retkošću njihove pojave, vidno sam se zainteresovao u pogledu toga koji bi razlog tome mogao da bude. Pre preuzimanja automobila, naravno, pričao sam sa njim, zatim jezdio drumovima srpskim, a pre nego sam prelio utiske iz glave na papir, dobio sam i njegovo viđenje. Predlažem da čujemo vlasnika, a onda da iznesem utiske o automobilu, i probamo zajedno da shvatimo zašto su tržišni zakoni tako surovi, kako u odnosu na Leon, pa tako i na celu gamu.

Iz ugla vlasnika

David protiv Golijata

Vozim ovaj automobil sa uživanjem već nešto više od pola godine i skoro mi se na brojaču kilometara pojavila peta cifra.

Ako se budem trudio da „školski“ pišem o dizajnu, performansama, udobnosti i  tehničkim rešenjima, to bi došlo u koliziju sa profesionalnim testom ovog automobila. Zato ću pisati iz ugla nekoga ko ceo vozački vek vozi Seat Leon. Prvi sam kupio 2009. godine dok još nisam imao dozvolu (tadašnja devojka, a sada supruga, ga je izvezla iz salona), a krajem prošle godine ga zamenio za aktuelni model.

Zašto opet Leon? Pa zvučaće verujem čudno, ali glavni razlog je možda bilo nestrpljenje da sačekam dolazak Atece. Drugi razlog je bila po mom mišljenju odlična promotivna ponuda lokalnog dilera. Treći – supruga koja je odmah preračunala da za razliku u ceni između Leona i Atece možemo napraviti tronedeljnu turu po Južnoj Americi. I eto mene opet za volanom Seat Leona – tj. eto supruge koja ga je, ovog puta isključivo zbog tradicije, dovezla od salona do kuće.

Prvi kilometri – je l’ radi ovaj start-stop?

Prvi utisak u vožnji na mene je ostavio zvuk, ili tačnije odsustvo zvuka motora. Sigurno da tom utisku doprinosi prilično glasan 1.9 TDI koji je lepo terao moj prethodni Leon nekih stotinak hiljada kilometara, ali motor novog člana porodice (1.2 TSI) se uz normalno pojačan zvuk sa radija jedva čuo u vožnji po gradu. Dobro, tih prvih par nedelja sam se trudio da poštujem preporuku proizvođača i ne teram ga u visoke obrtaje. Kasnije sam primetio da mali 1.2 TSI ume da pusti glas, ali nikada ni približno jako kao stari dizel. Pri startovanju je takođe toliko tih da sam se u prvim kilometrima na semaforima pitao da li start-stop sistem radi kako treba i da li se motor startovao posle pritiska na kvačilo.

Prva vangradska vožnja…

Posle nepunih mesec dana od kupovine zaputili smo se put Kopanika. Bio je novembar, još uvek bez snega ali je Leon bio obuven u Ultra Grip 8. Na autoputu tempomat na 130 km/h, šesti stepen prenosa, obrtomer na otprilike pola skale do crvenog, motor tih, gume bogami ne. Isključujemo se sa autoputa i idemo preko Kruševca, Brusa i Brzeća. Trudim se da slušam putni računar koji me savetuje kada da menjam brzinu naviše, navikavam se na menjač, ali sve vreme imam utisak da je računar programirao neki ekološki fanatik koji po svaku cenu želi da smanji potrošnju. Za krstarenje konstantnom brzinom još su njegovi saveti imali smisla, ali kad je krenuo uspon nikako. Motor se uvek radovao i brzo odazivao na gas kada je bio u stepenu niže u odnosu na preporuku putnog računara. Preticanje je takođe u početku bilo problematično. Imao sam utisak da motor iako nominalno 5 ks snažniji od starog Leona neuporedivo slabije vuče (istina uz niži obrtni moment). Na sreću, prvi utisak me je prevario – jednostavno, transmisija je tražila malo duže privikavanje i malo odlučniji pritisak na papučicu gasa. Uz nešto  češće hvatanje za ručicu menjača nego što sam navikao, bez problema nas je tog novembarskog petka popeo na Kopaonik… u februaru i na Staru Planinu, a u martu još jednom na Kop.

 

… i prvi sneg

Poslednjeg dana boravka na Kopaoniku – sneg! Krećemo iz vikend naselja . Nalazimo se u centru kod Konaka, pratim bez problema BMW X5 mog prijatelja dok se krećemo u pravcu Jarma. Moj Leon pristojno ubrzava, sigurno koči – sistemi za bezbednost se ne pale (valjda rade?!) – sve u svemu lepo se ponaša po neočišćenom putu. Dolazimo do Jarma, BMW X5 sa pogonom na sva 4 točka savlađuje 15 metara uspona po neutabanom snegu na ulazu u garažu bez problema, ja za njim po njegovim tragovima… kad opa! Na otprilike sedmom metru gubim trakciju i ni makac, ESP se pali (dobro je – radi!) ali ne vredi. Posle par pokušaja, sa i bez ESP-a, odustajem i parkiram ga pored puta, pomalo razočaran i nekako ubeđen da bi moj stari dizel to izgurao.

Mlađi brat nadmašio starijeg…

Prvo što upada u oči kao unapređenje u odnosu na prethodni model su centralna konzola i kontrolna tabla – monohromatski ekran zamenjen je ekranom u boji, ekran između brzinomera i obrtomera pruža mnogo više informacija, više komandi na volanu, komande klima uređaja su mnogo bolje rešene, kontrola pritiska u gumama – praktično sve što nije direktno u vezi sa samom vožnjom je unapređeno. Jednostavno rečeno – novi model je prosto održao korak sa razvojem digitalne tehnologije. Mlađi brat je dobio i naslon za ruke i par dodatnih pregrada za sitnice. A da… uz novi model su došla i dva daljinska „skakavac“ ključa i originalne patosnice – uz prošli samo jedan, a patosnice sam morao da kupim naknadno.

… ali je neke lekcije i propustio

Definitivno najveći korak u nazad u odnosu na prethodnu verziju su sedišta. Udobnost i držanje sedišta u prethodnoj verziji su bez preterivanja mogli da se porede sa višom klasom. Službeno vozim Audi A6 i ako zanemarimo dizajn, polu-kožu i S-Line vez, odgovorno tvrdim da sedišta mog starog Leona ni po čemu drugo ne zaostaju. Drže u krivinama mojih 110 kilograma apsolutno identično kao i nekoliko puta skuplji model iz iste grupacije. E, u ovom novom je druga priča – bočna potpora je tu tek da se kaže da je ima. Sunđer na bočnim ivicama mek, a budi sumnju i u trajnost. Čak je i štof primetno lošiji u odnosu na prethodnu verziju.

Što se tiče ponašanja u krivinama i tu je prednost na strani starijeg brata, mada razlika nije toliko primetna, a možda nešto lošijem utisku doprinose već pomenuta sedišta.

I još par sitnica za kojima aktuelni Leon zaostaje za prethodnim modelom – u istom nivou opreme nema elektrosklopive retrovizore, a nema ni automatsko paljenje kratkih svetala kada se smrkne.

Da zaključim

Za ovih 8 meseci moj novi Leon je dobio prvu vinjetu (Slovenija), dobio prvu ogrebotinu na parkingu, nosio 4 para skija na krovu, jednom se zaglavio u snegu, obišao Istru i sever Italije i ono na šta sam posebno ponosan – opisan na portalu Autorepublika.com.

Iako inicijalno skeptičan po pitanju snage malolitražnog motora, odgovaran od strane stručnjaka i „stručnjaka“, u početku blago razočaran performansama (razočaranje brzo prošlo nakon privikavanja) posle 10 hiljada kilometara ubeđen sam da je Seat Leon 1.2 TSI u Style paketu opreme u trenutku kada sam ga kupio bio „best buy“ u pogledu odnosa cene i onoga što se za novac dobija… mada moram da priznam da me je malo steglo u grudima, a srce zaigralo kada sam se pre desetak dana kod Požege mimoišao sa jednom Atecom.

Boris Popovski

Škoda Octavia, VW Golf, Seat Leon, Audi A3 u ponudi od strane iste grupe. Manje-više bliskiji od rođene braće. Višejajčani blizanci. Postavljeni su na istu platformu, uz korišćenje (uglavnom) istih pogonskih sklopova, pa je trebalo tu tržišnu pohlepu VW grupe, na neki način marketinški i tehnički diferencirati. Sami automobili se između sebe razlikuju po više (ne)bitnih osnova: dizajnu, kvalitetu korišćenih materijala enterijera, tvrdoći oslanjanja, upotrebljivosti.., i po jednom veoma, veoma bitnom: promociji, odnosno po marketinškim aktivnostima usmerenim ka različitim ciljnim grupama kupaca. Dok je Octavia namenjena siromašnijim i racionalnijim slojevima, pre svega zbog akcenta na ponudi prostora na teret kvaliteta boravka u tom prostoru, Audi A3 je druga krajnost istog proizvoda. VW Golf, u pozadini svih modela, kao nosilac najveće prepoznatljivosti brenda, predstavlja garant vrednosti i kvaliteta, za sve pobrojane modele. Onda, gde se tu uklapa Leon? Pa, ideja je bila da njegovim više sportskim a manje VW dizajnom animiraju mlađi kupci, kao i oni koji u osnovi ne cene konzervativne i tradicionalne vrednosti (koje simbolizuje znak VW).

Koliko je VW grupa uspela u svojoj ideji

Ne previše. Dovoljno u prilog tome govori i činjenica da se nisam zapitao koliko je Seat u tome uspeo, već VW grupa.

Leon ima dopadljiv, više mladalački i zaista za nijansu više sportski dizajn od Golfa 7. Iako bezmalo identičnih dimenzija, odaje utisak dinamičnijeg automobila. U unutrašnjosti vozila se svako ko je nekada vozio bilo koji brend iz sastava grupe oseća kao da je u svom domu. Sve je na svom mestu, pedantno, precizno, ergonomski bez ijedne greške. Kvalitet upotrebljenih materijala je na nivou onih u Golfu. Neki trim za nijansu lošiji, neka plastika za nijansu bolja, ali u principu i u proseku: jednaka završna obrada, kao i upotrebljeni materijali. Nema tu razigranosti, sportskog duha, odnosno oni obrisi mladalačkog se ne prelivaju sa eksterijera u unutrašnjost vozila. Dok je odmerenost Golfu vrlina, Seatu baš i nije.

 

U odnosu na Borisova zapažanja u pogledu kvaliteta sedišta, zaista nemam šta da dodam. Takođe, komfor i udobnost boravka na zadnjoj klupi je potpuno u liniji sa onom u Golfu 7, koji ovde koristim kao reper, ne samo zato što su blizanci i što smo ga testirali  već i zato što je u pitanju opštepoznat model. Zadnja klupa je deljiva u odnosu 40:60, dok je zapremina prtljažnika (nešto višeg utovarnog praga) na 380 litara. Identično, opet.

Ipak, razlika u odnosu na testirani Golf ima više, i one su značajne. Agregat od 1,2 litre odlazi u istorijske udžbenike, a proizvodio se u dve verzije snage: 86 ks (koji smo testirali u Golfu) sa petostepenim manuelnim menjačem, kao i sa 110 ks uz šestostepenu transmisiju. U tri reči: birajte snažniji agregat. U Seatu možete još uvek, sa restilizovanom „sedmicom“ došla je trocilindarska zamena.

Ali biće polovnjaka na tržištu, i nije loše da se zna: tih 24 ks i 15 Nm (na niskih 1.400  obrtaja) razlike se drastično oseća u svakodnevnoj vožnji. Možda prosečnom vozaču nisu ni važne te dve sekunde razlike u ubrzanju do 100 km/h, ali će svakako da ceni energičnija međuubrzanja i dodatnu upotrebljivost novijeg menjača u odnosu na petostepeni, kao i nešto tiši agregat (što je takođe bitno, jer se čini da je zvučna izolacija u Leonu malo lošija u odnosu na Golfa, kralja pripitomljavanja zvuka agregata).

Razlika u potrošnji na testu je zanemarljiva (Golf – 6,5 litara a Seat – 6,8 litara na 100 km). Dalja razlika u odnosu na Golfa se ogleda u za nijansu tvrđem oslanjanju i za trunku direktnijem upravljanju, uz posledično minimalno bolju voznu dinamiku. Dakle, razlike u upravljanju, udobnosti, ležanju u krivinama, efikasnosti kočionog sklopa, su, ili jedva primetne, ili nepostojeće. Drugim rečima, oba automobila dobijaju vrlo dobru ocenu. Čak je i preglednost ka nazad jednako ugrožena (različitim ali širokim) C stubom. Paketi opreme su različito složeni, pa tako Leon, u osnovnom paketu opreme nema električnu ručnu kočnicu, parking senzore i još par sitnijih stvari, koje su u Golfu deo standarda, ali zato ima aluminijumske felne od 16 inča sa Michelin gumama (za razliku od Golfovih čeličnih 15-ica i Hankook pneumatika, koji su vrlo solidni, ali nisu takmac Michelinu).

Model na testu je tokom akcije plaćen samo 14.000 evra, što je veoma povoljna kupovina, odnosno desetak procenata jeftinije od Golfa sa slabijom motorizacijom, i još dalje od inicijalne zamisli proizvođača da Seat cenovno pozicionira nešto iznad VW blizanaca.

Zaključak

Obrni – okreni, ista poslovica važi: Vuk dlaku menja, ćud nikada. Zato i smatramo da treba izabrati jeftinijeg vuka, koji god to bio u trenutku kupovine.

Da se vratimo još na trenutak na ciljnu grupu, odnosno kupca Seata. Evo, Boris kao takav, već osam godina vozi Leon. Zoran Kesić, toliko različit a opet toliko sličan Borisu i generalno zamišljenom karakteru potencijalnog kupca. Međutim, takvih karaktera nema puno, a taj deo tržišta, pride, mnogo efektnije penetriraju (sub)kompaktni SUV modeli vrištećeg (čitaj urbanog) dizajna: Toyota C-HR, Nissan Juke, Citroen C4 Cactus, a tek dolaze Hyundai Kona i Kia Stonic.

Kao što je Boris zamislio na početku testa da ćemo da pišemo paralelne članke (i dobijemo dva internet klika za isti test), to isto je uradio i proizvođač, samo što je skoro isti automobil ponudio u bezbroj modela. Stoga, nešto ozbiljno treba da se menja u poslovnoj politici VW grupe, bar što se tiče ovog gomilanja modela u ponudi. Jer, mnogo toga ima i u autentičnosti, a ovde je ima vrlo malo.

Tekst: Zvezdan Božinović

Foto: Pavle Barta

Seat Leon 1.2 TSI Style 110 ks

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4263 x 1816 x 1.459 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.636 mm
Zapremina prtljažnika: 380-1210 l
Masa praznog vozila: 1135 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo benzinac
Zapremina: 1.197 cm³
Snaga: 81 kW/110 ks pri 4.600 o/min
Maks. obrtni moment: 175 Nm pri 1.400 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: M/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,2 s
Maks. brzina: 191 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,8/6,8 l
Emisija CO2: 112 g/km

Cena

Plaćen 14.000 evra

Dobre strane:

Cena i sve vrline koje poseduje Golf sem imidža

Loše strane:

Nema autentičnost
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,5
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8,5
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 9 Ukupno 8,5
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 8
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8,5
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 9
Ocena: 8,44

(6547)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
posmatrač

Svaka čast. Veoma lepo napisano. Za uživanje.
A i samo vozilo je ok za ljude koji ne traže „besnilo“. I sve to po razumnoj ceni za tu klasu.
U testu pominjani 1.0 TSI ima 200 Nm, tako sda bi trebalo da bude i potentniji od ovog 1,2 TSI. Istina, ima i cilindar manje …

Raša

A cene servisa i delova SEATA u Srbiji niko da pomene?

moron

A, šta je posebno u vezi cene servisa i delova?

126P

„Nema autentičnost“???
Auto industrija je prepuna automobila koji su bili „autentični“. I potpuno promašeni.
Tako da ja ono gore, sto je i samo subjektivno, ne bih uzeo za manu.
Odlično je ovo vozilo.