1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Volkswagenova francuska divizija godinama lažirala prodajne rezultate
Volkswagenova francuska divizija godinama lažirala prodajne rezultate
4

Volkswagenova francuska divizija godinama lažirala prodajne rezultate

334
4
Podelite sa prijateljima:

Francuska divizija Volkswagen grupe je godinama lažno izveštavala centralu u Nemačkoj da bi se prikazala u boljem svetlu.

Revizori su pronašli izvestan broj automobila koji je bio registrovan od strane vlasnika „nekoliko meseci pa čak i godina“ nakon zabeleženih isporuka, izvestio je Der Spiegel, citirajući izveštaj internih revizora kompanije.

Proces registracije u normalnim okolnostima iziskuje par sedmica. Neka od vozila klasifikovana kao isporučena, nisu imala kupoprodajni ugovor, piše nemački magazin.

Netačne informacije su vezane za gotovo 800.000 vozila.

Portparol sedišta Volkswagena u Volfsburgu, odbio je da prokomentariše navode, rekavši da „kompanija ne komentariše internu dokumentaciju“.

Potezi francuske divizije su započeli 2010. godine, a u okviru lažnog izveštavanja su modeli Volkswagena, Audija, Škode i Seata.

CEO grupe, Matijas Miler, dobio je izveštaj revizora 24. aprila, što je rezultiralo ostavkom šefa francuskih operacija, Žaka Rivoala, koji nije bio dostupan za izjavu.

Kada je Rivoal napustio VW, kompanija je navela „strateške razlike“ sa menadžmentom kao razlog za odlazak, bez daljih objašnjenja.

 

(334)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

VW bas ima problem sa internim kontrolama. Ovo je interni revizor otkrio bas kasno. Ali opet, drago mi je da se na ovom primeru vidi vaznost internih procedura I revizije uopste, makar bila I interna, kojoj su ciljevi I metode dosta razlicite u odnosu na ekternu tj „moju“ reviziju

posmatrač

Ima logike ovo lažiranje. Jer, ako se i ne razumeš u kola. onda, izmedju stalog, pogledaš (i) šta se navodno „dobro prodaje“.
A pošto je VW „jako dobro prodaje“ (bar po njihovim objavljenim rezultatima), to mora da je za kupce jako dobar izbor, zar ne?

Japanautofan

Nisam strucan na ovu temu pa imam jedno laicko pitanje.
Jel ima ovo naduvavanje cifara veze sa bonusima u menadzmentu VW-a ?

Zvezdan

Ima druze, sigurno. Ovde je zakazala primena propisanih procedura i internih kontrola u dva poslovna ciklusa, najmanje: Obuhvatanje realizacije (prodaje) i Sistem nagradjivanja. Obzirom na (falsifikovani) broj prikazanih prodatih vozila, propust je znacajan i spada i u domen odgovornosti Komiteta za reviziju, Odeljenja za procene rizika i Nadzornog odbora. Previse je bruke palo na VW u zadnje vreme, jer ako ovde skripi, a citali smo i o skandalu izduvnih gasova, onda to vise nije ona kompanija koja sam mislio da jeste. VW bi trebalo da bude olicenje poslovnog morala, dobrih navika, ostrih kontrola unutar grupe i slicno. To iziskuje ogroman… Pročitaj više »