1. Home
  2. Testovi
  3. Che Bella, Bellissima! Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet 180 ks AT8 Super
Che Bella, Bellissima! Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet 180 ks AT8 Super
18

Che Bella, Bellissima! Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet 180 ks AT8 Super

8.28K
18
Podelite sa prijateljima:

Sa ovim automobilom, moja malenkost se po prvi put susrela kao član žirija, pred izbor za „Automobil godine u Srbiji 2017.“ Da prvi utisak nikada ne vara, dokaz je i ovaj test. Pa, da predstavimo Alfa Romeo Giuliju u dizel izdanju sa 2,2-litarskim turbo agregatom i 180 ks.

Spolja, kao što i priliči jednoj Alfi, ovaj automobil izgleda besprekorno; relepih, neko će reći „već viđenih“ proporcija, „sa kilometra“ prepoznatljivog anfasa i karakternog zadnjeg dela. Što se bočnog profila tiče, on je u okviru zadatih vrednosti premijum D segmenta i ne odstupa mnogo od nemačke konkurencije.

Motor koji je u ovoj našoj priči je 2,2-litarski MultiJet sa 180 konja (dostupnih pri 3.750 o/min) i 450 Nm (pri 1.750 o/min). Ovde treba primetiti da model sa istim motorom i šestostepenim menjačem raspolaže sa 50 Nm manje u odnosu na voženi, sa osmostepenom automatskom transmisijom. Nije se dobilo ništa posebno, jer sprint do „stotke“ iznosi 7,2  naspram 7,1 sekundu. Postoji i slabija verzija ovog motora sa 150 konja, koju ćemo, nadamo se, imati prilike takođe da testiramo.

Automobil je u Super paketu opreme, koji između ostalog podrazumeva standardne naplatke od 17 cola, dok naš test model poseduje jedinice od 18 cola. Pored toga, tu je čitav niz vizuelnih, ali i praktičnih atrakcija, uz neizostavni DNA.

Kabina

Pre nego što ću prvi put ući u ovaj automobil, očekivao sam u najmanju ruku nešto originalniji, ako ne i nešto kvalitetniji enterijer. Kompanija je najavljivala cenovnu politiku paralelnu sa BMW-om i u skladu s tim su bila i očekivanja. Međutim, u odnosu na enterijer BMW-a i Mercedesa, Giulijin ipak izgleda za koplje slabijeg kvaliteta. Sam dizajn je takođe mogao biti nešto upečatljiviji, više u skladu Alfa Romeo bedža u smislu originalnosti. Daleko od toga da je unutrašnjost Giulije loša, naprotiv, ali ovde je poredimo sa glavnim takmacima iz nemačke škole, jer upravo njih ima na tržišnom nišanu. Ono što takođe upada u oči je da je ekran 8,8-inčni ekran info-zabavnog sistema takođe u zaostatku u odnosu na „Nemce“. Grafika nije vrhunska a i sam meni bi mogao biti funkcionalnije rešen. E, to je što se detalja tiče, ali što se tiče osnovnih stvari, ovaj automobil je sjajan i zaista ga je lako zavoleti na prvu loptu.

Pozicija sedenja je niska i udobna što je veoma pohvalno, a raspon podešavanja kako sedišta, tako i volana, veoma je izdašan. Taktilni osećaj na volanu je takođe veoma prijatan. Kada smo već kod „taktilnog“, ponovo pronalaženje jednog zaostatka u odnosu na nemačku konkurenciju, čija je instrumentacija na višem premijum nivou, sa prestižnije i kvalitetnije urađenim prekidačima i dugmićima. Ono što takođe čudi je odsustvo papučica za promenu stepena prenosa na volanu. Primera radi, Mazda6 koju smo testirali ih je imala. Trebalo bi evaluirati Giuliju u vrhunskom paketu opreme, čisto radi poređenja sa već spomenutom „tevtonskom“ konkurencijom i doneti neke temeljnije zaključke.

Neko će Giuliji možda zameriti što je niska, niske linije krova, i što su sedišta isto tako nisko pozicionirana. Međutim, kome ovo smeta neka kupi neki SUV. Ovaj automobil na ovom planu odstupa od vladajuće konfekcije, što je svakako pozitivno. Sedišta su dobro ergonomski postavljena, sa širokim naslonima i udobna. Mesta u automobilu ima za četvoro odraslih putnika. Zadnja klupa pruža sasvim dovoljno mesta za noge, dok u visini glava vlada „kupeovski“ ambijent.

Kada je o praktičnosti reč, razno raznih odeljaka za odlaganje suvišnih stvarčica ima na pretek. Kada govorimo o prtljažniku, on je na nivou klase što se zapremine tiče, ali je prilično nepristupačan (naglašeno visok i dubok prag) i nefunkcionalan zbog  izraženih, unutrašnjih izbočina.

 

Brm, brrrrm…

Naravno, nakon „video“ inspekcije, dolazi ono najslađe, a to je vožnja. Odmah na početku, interesantan i šarmantan detalj – dugme za startovanje motora je smešteno na volanu. Smestili smo se u sjajno sedište i pronašli idealnu poziciju. Preglednost je za primer! Krećemo.

Ono što je odmah primetno je da se ovde radi o relativno bučnom dizel motoru. Kada se uporedi s onim iz BMW-a, deluje poprilično grubo i manje rafinirano. Ovo se pre svega odnosi na veće opterećenje, dok je pri normalnom „gasu“, kada se obrtaji motora stabilizuju, sve pod konac, čak i za nijansu bolje nego u C klasi. Instrument tabla iskošena prema vozaču prosto „zove“ na dinamičnu vožnju. Pa, da joj udovoljimo…

Tek kada se „žešće potera“, Giulia pokazuje svoje pravo, poželjno lice. Tada sve funkcioniše bolje. Težina na volanu postaje prijatna i uliva samopouzdanje, karoserija lako savladava g sile, a preciznost na volanu u krivinama je odlična, mada pomalo nedostaje odziva. Uz sve ovo, mehaničko prijanjanje je „brutalno“, tako da nema bojazni od „nepredviđenih događaja“. Pravolinijska stabilnost pri višim brzinama je takođe za svaku pohvalu. Sve u svemu, bez obzira što je u pitanju dizel motor, vrhunska zabava u vožnji je zagarantovana.

Stavljanje DNA selektora u „crveno“ (D), donosi pravu radost. Angažman čitavog automobila postaje direktniji, kako na volanu tako i na papučici gasa, ali na uglađen način, mnogo manje „nervozno“ u odnosu na recimo Mercedes-Benz C klase u Sport režimu vožnje.

Giulia se veoma dobro ponaša i prilikom prelaska preko rupa i neravnina na putu. Ogibljenje je zaista sjajno podešeno, jer odlično upija nesavršenosti na asfaltu, ne prenoseći bilo kakve negativne senzacije u kabinski prostor. Dakle, dovoljno meko, dok je karoserija u isto vreme naglašeno kruta. Postoji li bolja kombinacija?

Takođe, pri vožnji na autoputu, šumovi izazvani strujanjem vazduha su svedeni na minimum, dok menjač i motor ostvaruju više nego solidnu sinergiju. Što se krivina tiče, naginjanje karoserije je svedeno na minimum, ali bi odziv na volanu, kao što smo već konstatovali, mogao biti nešto bolji. Međutim, tu ne treba „tugovati“, jer  elektro servo asistencija odnosi svoj danak, a to nije „problem“ samo sa Giulijom, već se odnosi na čitav segment, pa i šire. Posledica se ogleda u tome što su potrebne korekcije na volanu da bi se pronašlo idealno vođenje prednjeg dela automobila. Naravno, ovo se odnosi na oštru vožnju, koja može bezbrižno da se upražnjava, jer elektronska kontrola stabilnosti reaguje prilično (pre)rano (ne može u potpunosti da se deaktivira). Sve u svemu, Giulia je jedan odlično izbalansiran automobil, spreman da zadovolji i donese osmeh na lice.

S obzirom na toda ovde imamo posla s jednim dizel motorom, bitno je navesti i prosečnu potrošnju, mada ovo svakog „rasnog“ Alfistu baš mnogo i ne zanima. Fabrika je navela nominalnu prosečnu vrednost od 4.2 litra evro dizela na pređenih 100 kilometara. U praksi, ova vrednost iznosi oko 6 litara.

Za i protiv

Alfa Romeo Giulia je model koji je željno iščekivan. Najavljivan je kao adut italijanske marke koji će pomrsiti račune etabliranim „Nemcima“. Da li se u tome uspelo? Za sada konačnog odgovora na to pitanje nema, jer tržište daje poslednju reč, a što se naše prognoze tiče, ona kaže da Alfa mora dodatno da poradi na nekim stvarima da bi bila u ravni sa konkurentima, jer treba imati na umu da je premijum klijentela prilično „razmažena“.

Italijani su najavili da će Giuliju ponuditi sa bogatijom opremom u odnosu na odgovarajuće nemačke modele, i što se toga tiče, ona jeste nešto jeftinija u odnosu na seriju 3, A4 i C klasu.

S obzirom na bogato sportsko nasleđe marke, glavni među glavnim konkurentima je naravno BMW serije 3, i ne bi nas čudilo da je slika „trojke“ visila na zidu prostorija Alfinih inženjera kao podsetnik na to ko je na „nišanu“.

Bez sumnje, ovo je automobil koji će biti „urezan“ u srce svih ljubitelja Alfe Romeo, jer ovo jeste jedna tipična Alfa, u pozitivnom smislu, sa svim svojim sitnim nedostacima. Zašto kažem „sitnim nedostacima“? Prosto, Giulia je dobar automobil, zabavan automobil prema kojem je lako razviti emocije. Međutim, ona nije toliko „temeljno zaokružena“ u kvalitativnom smislu kao što su to nemački konkurenti. Realno, serija 3 je ipak za korak ispred.

Prednosti Giulije se ogledaju u tome što se za isti novac dobija više u smislu opreme. Takođe, mada će ovo zvučati pomalo smelo, treba očekivati da će Giulia bolje održavati cenu kao polovnjak nego što je to bio slučaj sa 159 ili 157. Možda ne na nivou BMW-a, Mercedesa i Audija, ali bi trebalo dobro da „drži cenu“.

I mada smo konstatovali da nemačka premijum trojka nudi kompletnije automobile, ona definitivno zaostaje po pitanju  (spoljašnjeg) dizajna i u današnje vreme poželjnog „lifestyle“ momenta. Imidž Giulije je zaista upečatljiv.

Dakle, ono na čemu kompanija treba da poradi u bliskoj budućnosti je da u potpunosti neutrališe „sitne nedostatke“, koji jesu „sitni“, ali kada ih je previše, znaju da skrenu pogled prema plavo-belom „propeleru“.

Kome je ovaj model namenjen? Pored ljubitelja marke, svima onima kojima su dosadili nemački modeli i koji žele da se izdvoje iz „crno-sive“ gomile.

Model na našem testu, u srednjem Super paketu opreme, kreće od 37.290 evra. Ovde u obzir treba uzeti šta se sve dobija. Super paket podrazumeva brojne komponente, poput sedišta u kombinaciji koža-tkanina, dvostrukog hromiranog izduva, aluminijumskih pragova itd. Ono što treba naglasiti je da već u startu, u Giulia paketu opreme, ovaj automobil raspolaže izuzetno bogatim kompletom, tako da ovo možemo etiketirati kao njen adut.

Tekst i foto: Pavle Barta

Iz ugla korisnika

I lepotica i zver

Oči u oči sa plavom (Montecarlo Blue) Alfom Giulia, u isto vreme izaziva osećaj zaljubljenosti i strahopoštovanja.

Kako je ovo jedan pravi miks Julijine lepote i (Alfa) Romeovog šmekerskog stava, očekujem mnogo i od vožnje ovog lepotana.

Prednja svetlosna grupa, u celini sa tradicionalnim Alfinim grilom, ledi krv u žilama. Iz profila podseća na pticu grabljivicu, a „anfas“ podseća na divlju mačku. Impresivno.

Bok automobila je u „copy-paste“ proporcijama sa aktuelnim BMW-om serije 3, što je samo po sebi garancija zabavne i sportske vožnje.

Za razliku od ostatka vozila, zadnji kraj je mogao da dobije malo više pažnje od strane Alfa Romeo dizajnera. Naime, kada ne bi postojao Alfa znak na vrhu poklopca prtljažnika, automobil bi mogao lako da se pomeša sa više brendova. Jasna je želja da liči na Maserati, ali je egzekucija pobegla ka Škodi Superb,  Mazdi 3 i pomalo ka BMW liniji. U svakom slučaju, nije ružan, ali nije upečatljiv kao prednji deo.

Unutrašnjost je na visokom nivou materijala, ali za stepenik ispod nemačkih konkurenata. Pregrada ima dovoljno, ali su dimenzije i zapremine male, ali to nije presudno u utisku komfora. Sve je tu, kao celina – ali mnogi detalji pojedinačno ostavljaju utisak italijanskog stila – šarmantno i opušteno labavo, za razliku od nemačke hladne i precizne izvedbe. Pa, ko šta voli, neka bira.

Prostora ima dovoljno za četiri osobe prosečnih dimenzija. Prednja sedišta su veoma udobna, dok je zadnja klupa u proseku klase, za nijansu kraća od idealne.

Zapremina prtljažnika je 480 litara, što je na nivou BMW-a serije 3 i Audija A4. Oblik je nepravilan i sa dubinom se sužava. Dovoljno za dva velika kofera i par rančeva. Kome je gepek primarna stvar, verovatno će se odlučiti za Škodu Superb, ali to je već razum, a ne strast i užitak u vožnji.

Kada se završi pakovanje i pritisne dugme za startovanje motora, koje se (opet) italijanski šmekerski, nalazi na volanu i odmah budi sportske aspiracije kod vozača, zabruji dizel motor zapremine 2,2 litra i sa lepih 180 konjskih snaga. Motor je veoma tih pri većim brzinama, elastičan i potentan, i daje sjajan osećaj u vožnji. Uparen sa 8-stepenim ZF menjačem (koriste ga i BMW, Jaguar, Land Rover…) i pogonom na zadnje točkove, pruža ogromno zadovoljstvo u vožnji. Volan je lep, sportski zasečen na donjem delu, a njime se upravlja vrlo direktno. Jednom rečju, Alfa Romeo osećaj vožnje. Čestitke!

Vožnja je veoma udobna, i postoji mogućnost podešavanja stila vožnje putem dobro poznatog alfinog DNA sistema. Kod mene je D mode(dinamik) ostavio najbolji utisak u vožnji.

Prosečna potrošnja na predjenih 1.500 kilometara (najveći deo autoput plus 200 kilometara u lokalu) je odličnih 7,0 litara. U vožnji magistralnim putevima, potrošnja je ispod 6 litara.

I jedan utisak koji želim da podelim – u svakoj situaciji kada sam parkirao Giuliju ispred neke bašte kafića ili restorana, kao po pravilu je muški deo gostiju sa pažnjom gledao i zagledao auto, i komentarisao lepotu i atraktivnost . „Ma, Italijani kad ga dizajniraju, nema greške – bio je najčešći komentar. Oni koji su ga probali u vožnji, nisu krili oduševljenje motorom i vešanjem.

Koliko će (muških) srca u Srbiji Giulia uspeti da zavede i osvoji, videćemo. Jaka konkurencija u segmentu ali i pomama za SUV vozilima joj otežavaju posao. Ono što je sigurno je da Alfa Giulia donosi novi kvalitet i da bez kompleksa može da stane na crtu hladnim i dizajnom uglavnom dosadnim nemačkim konkurentima. Do sledeće vožnje – Ciao, Giulia!

Milan Petrović 

Alfa Romeo Giulia 2.2 MultiJet 180 ks AT8 Super

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: Limuzina
Vrata/Sedišta: 4/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.643 x 1873 x 1.436 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.820 mm
Zapremina prtljažnika: 450-1200 l
Masa praznog vozila: 1420 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 2.143 cm³
Snaga: 132 kW/180 ks pri 3.750 o/min
Maks. obrtni moment: 450 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na zadnje točkove
Menjač: A8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena/Multilink (Alfa link)
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/ventilirajući diskovi
Pneumatici napred/nazad: 255/40 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 7,1 s
Maks. brzina: 230 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 52 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,2/6,0 l
Emisija CO2: 109 g/km

Cena

Od 37.290

Dobre strane:

Dizajn, imidž, potrošnja, udobnost i pozicija za volanom, izazivanje emocija

Loše strane:

Sitni detalji koji kvare utisak, nepraktičan prtljažnik, nešto bučniji dizel motor
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 10 Ukupno 9,5
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 8,5
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 10 Ukupno 9
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 9 Ukupno 8,5
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 9
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 9 Ukupno 9
Potrošnja: 9
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 8,61

(8277)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

18 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Ne mogu da odolim a da ne prokomentarisem i ja, posto vozim seriju 4 a vozio sam i ovu Giulia-u. Beskrajno zabavan auto. Da sam pisao test nosio bi naslov (mada je mozda bolje bilo da sam ga cuvao za test Stelvia) : Italijani, braca rodjena. Nedostaje mu onaj pedantni i hladni germanski dodir, muce ga sitne stvari koje ulivaju nepoverenje. Ali, sve mane oprostis za volanom. I verujem da je kao takav, pre konkurencija Jaguaru nego BMW-u. Pozz svima

Japanautofan

Ukoliko ne bude imala „decijih boljki“ i u kvalitativnom smislu se bude dobro pokazala, eto jednog dobrog polovnjaka za nekoliko godina. Posle toga svaki novi model Alfe moze ocekivati dobru prodaju.
Ovaj dizajn nikada nece zastariti tako da se neke „mane“ mogu i oprostiti.
Inace BMW i ostali iz premium segmenta se sigurno nisu uplasili ove Alfe. Ne zato sto su mnogo bolji nego sto je mnogo jaca mashinerija iza njih.

StanLee

U potpunosti se slažem! Za cjelokupan dojam dovoljna bi bila Veloce 280ks benzinac

Dejan L

Pa dobro, nije ovo, nije ono, ali nije ni promašaj kao BMW-ov motor 1.6 koji su posle uvalili Pežou, a kome kvar ne može da se otkloni. Znači ni BMW nije baš da nema manu. Evo na novoj sedmici curi ulje, sad neki dan kod te iste nove sedmice drugi opoziv i zbog uljne pupme. A koliko košta jeb… sedmica u odnosu na Đuliju, pa niko nije baljezgao zbog toga. A onda u 7x jeftinijem Fiatu, dizeli JTD i MJT prelaze milion km. A tu je i Ferrari sa Maseratijem umešao prste, nije baš uvek merilo 1 BMW. Ruku na… Pročitaj više »

Slavko

Legendo!

Dejan L

Stvarno mi je pun kofer tog BMW-a. Za 3 godine skoro 3.000.000 opoziva. Te Mini JCV se zapalio, te moguće da se zapali. Te problem takata airbag-ova obuhvatila skoro milion BMW-a. Onda X5 M i X6 M imali problem sa samozapaljenjem kablova akumulatora. X3 imao nenormalne šumove vetra u A stubovima krova do redizajna. Na petici 2013 moguće samozapaljenje vodova goriva. Ukucajte na Google-u BMW opozvao, ili BMW opoziv. Svakih mesec dana neki opoziv. I to sad neko merilo kvaliteta? Sad je BMW nešto s čime se upoređuju drugi? Ma sramota. @ Barta, pričali smo na tu temu milion puta,… Pročitaj više »

Dejan Matic

Naravno, postavio standard marketing a. BMW je imao najagresivniji marketing u 2016.
Ulozeno he 4x vise u Marketing nego sto je ulozio Mercedes.
I pored tolikog marketinga, BMW je pao na drugo mesto.
To za voznu dinamiku, OK, Ali nesto je I u kvaltetu

Zvezdan

Deki, upravo analiziram finansijske izvestaje za BMW AG, pa cu bas da proverim tu tvrdnju. Voleo bi da prodjem kroz izvestaje svih velikih proizvodjaca. Dosta zanimljivih stvari sam vec procitao….

Dejan Matic

Ne govorim o Srbiji. Govorim globalno. BMW je u 2016. imao najagresivniji marketing na svetu. U reklamama, u filmovima, serijama, na slatkisima, u nagradnim igrama, na bilbordima, dnevnim listovima, nedeljnicima, life style zenskim magazinima, ( Oficijelno vozilo A Vucica ) He he. 5x vise se reklamirao of Mercedesa, a cak 7.6x vise od Audija. I opet Mercedes postao premium vodja. Sta bi she desilo sa BMW-om da se Mercedes toliko reklamirao? Vozite Vi BMW, svaka cast, Ali cinjenice govore da je sa izmisljanjem klasa preterao. Smorio, udavio. 38 klasa (modela) 1, 1cuope, 2, 2coupe, 2 GT, 2 AT, 3… ITD…… Pročitaj više »

Zvezdan

Deki, pricam, kao sto napisah, o BMW AG, a ne o Delta Motors. Verovali ili ne, ali Mercedesom sam odusevljen, jednako snazno kao i sa BMW, Pozz

Dejan Matic

Kiss za Vasu redakciju. Mnogo ste jaki

Sasa

A mercedes nije smorio sa modelima,sve isto i nista posebno,automobili za devojcice,vozio x3 2008.savrsen auto.

Sasa

Drugar mi radi u mecki u servisu,bolje da ne pricam sta se sve desava

Dejan

Postovani , pa ako cemo o savrsenstvu .., savrsenstvo je u Nuruburgringu gde su najsvrseniji automobili poput BMW M 3 , Mercedes C 63 AMG , Porsche 911 GT 3 RS , pa zasto su izgubili od Alfe Quadriflogio i to znatno nemacka dvojka BMW na trecem mestu a mercedes tek cetvrti , dok drugo mesto drzi Porsche .O Audiju da ne pricamo , njega nema nigde u toj prici savrsenstva .

Don

Same svabe na svoje rang liste stavljaju Japance , a njihovi modeli unatoč visokom ulaganju u marketing (čitaj obmanjivanje javnosti) su tu i tamo. Fiat nema love za marketing,nema jaku mašineriju iza sebe niti jaku državu. S obzirom da se djulijom družim tu i tamo, tri godine, zamjerke sam na početku uputio stabilnosti sistema, parkirnim senzorima (kraća tablica pomaze) i mozda bih zamjerio mali ekran prikaza kamere u hodu unazad. Dizel je bučan dok se ne zagrije, poslije se ne čuje. Unutrašnjost je pociscena od svega, ali nije grobarski kao u Audiju A3 ili pezou 308, talijanski su to uredno,… Pročitaj više »

Njegova Visost

Imal koji updejt od korisnika nakon 5-6 godina već!?