1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Vlasnici vozila PSA grupe moći će da prepuste upravljanje automobilima posle 2020.
Vlasnici vozila PSA grupe moći će da prepuste upravljanje automobilima posle 2020.
0

Vlasnici vozila PSA grupe moći će da prepuste upravljanje automobilima posle 2020.

170
0
Podelite sa prijateljima:

Iz PSA grupe javljaju da su posvećeni razvoju nivoa 3 autonomne vožnje, što podrazumeva mogućnost sklanjanja ruku sa volana, ali s tim što vozač mora biti kadar da preuzme kontrolu nad vozilom u bilo kojem momentu.

U poređenju sa nivoima 4 i 5, glavni  „problem“ kod nivoa 3 je vreme preuzimanja kontrole od strane vozača, jer će proizvođači morati da ispoštuju smernice Međunarodne organizacije za standardizaciju, koje zahtevaju dokaz da verovatnoća tehničkog otkazivanja nije manja od jedan prema milion. Ford i Volvo su saopštili da neće u ponudu stavljati vozila nivoa 3.

PSA grupa je testirala autonomni sistem u različitim uslovima da bi utvrdila da li je vozač sposoban da povrati kontrolu čak i u slučaju da je pomerio sedište. Kompanija je zadovoljna rezultatima, rekao je Sedrik Vivijen, direktor kompanijskog sektora za inovacije za autonomna i digitalno povezana vozila.

PSA će nastaviti sa planovima vezanim za nivo 3, a na osnovu njih će formirati svoju strategiju kada je o autonomnoj vožnji reč. Startuje se sa nivoom 1, koji uključuje adaptivni tempomat i pozicioniranje unutar vozne trake. U suštini, ovde je reč o sistemima vozačke asistencije, uključujući i aktivno kočenje, a modeli koji poseduju ovu tehnologiju su Peugeot 208, 308, kao i 2008 i 3008.

DS na prvom mestu

Nivo 2, ili „ruke sa volana“, biće u ponudi nakon 2018. godine, najpre na DS 7 Crossbacku, a nakon toga i u drugim DS modelima, Peugeotima i Citroenima. U nivo 2 su uključeni sistemi poput automatizovanog parkiranja i Connected Pilota, koji vrši monitoring pozicije automobila unutar vozne trake i u odnosu na druga vozila.

Nivo 3 „ruke sa volana“ će se u vozilima francuske grupe pojaviti 2020. godine, pod pretpostavkom da će se promeniti aktuelna regulativa, što bi omogućilo serijsku primenu tehnologije. PSA će najpre omogućiti nešto što naziva „chauffer“ autonomiju pri saobraćajnim gužvama, zatim autonomiju na autoputevima, gde se automobil samostalno kreće bez obzira na uslove u saobraćaju.

Nakon 2025., uslediće nivo 4 („isključena pažnja“) i nivo 5 („bez vozača“).

PSA kaže da još uvek procenjuje primenu autonomnih sistema na Opel/Vauxhal modele.

Francuski proizvođač testira flotu od 20 autonomnih prototipova, i prva je kompanija iz zemlje „galskih petlova“ koja je krenula sa testiranjem u realnoj vožnji, u julu 2015. Do danas, prevaljeno je 125.000 kilometra na evropskim putevima.

Elektronska arhitektura

PSA je rangirana kao 11. među 18 proizvođača, glavnih snabdevača i tehnoloških kompanija u „Leaderboard Reportu“ Navigant Researcha, vezano za autonomnu vožnju. Navigant je saopštio da je PSA zastala zbog rešavanja finansijskih problema nakon nedavne recesije, ali je sada na čvrstim nogama i „spremna da ide napred i lansira naprednu tehnologiju“.

Tehnologija o kojoj je reč će biti podržana od strane nečega što PSA naziva „Elektronskom arhitekturom“, modularnim i prilagodljivim sistemom senzora poput radara, lidara i mikroprocesora. Ova arhitektura će prvu primenu imati 2020. godine na EMP2 platformi PSA grupe, i to na krosoverima poput DS 7 Crossbacka, Peugeota 5008 i Citroena C5 Aircorssa.

Ovaj sistem, za koji PSA kaže da može da obradi 10 puta više podataka u odnosu na aktuelno rešenje, posedovaće zaštitu podataka i zaštitu od sajber napada, što će kupcima omogućiti da samostalno vrše održavanje i da imaju pristup novim servisima bez neophodnog odlaska u servis. Ažuriranja softvera i podrška će se automatski obavljati, kako se budu razvijali novi algoritmi.

Zabrinutost u vezi sa odgovornošću

Još jedan aktuelan problem je odgovornost u slučaju sudara dva autonomna vozila, dok se ona kreću u autonomnom režimu. Neki proizvođači, uključujući Volvo, obavezali su se da će preuzeti punu odgovornost. PSA je preuzela oprezniji pristup, rekavši da podržava napore Ekonomske komisije Ujedinjenih nacija za Evropu u cilju razvoja „crne kutije“, koja bi pomogla prilikom određivanja pod čijom kontrolom je bilo vozilo u slučaju incidenta.

PSA takođe kaže da radi sa osiguravajućim kućama u cilju kreiranja „preko potrebnih izmena“ prilikom pokrivanja vlasnika.

 

(170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments