1. Home
  2. Testovi
  3. Toyota Land Cruiser 150 Series – Oprobani recept
Toyota Land Cruiser 150 Series – Oprobani recept

Toyota Land Cruiser 150 Series – Oprobani recept

6.81K
2
Podelite sa prijateljima:

U skladu sa interesovanjem publike, Auto Republika je angažovana da izvrši analizu tržišnog potencijala i primenjenog marketing miksa, koji Toyota Motors Corporation koristi za pospešenje prodaje legendarnog modela Land Cruiser, na evropskom tržištu, kao i da iznese smernice u pogledu unapređenja nastupa na tržištu. Na osnovu istraživanja koje smo sproveli, kao i na osnovu višednevne test vožnje, naše nalaze prezentujemo u daljem tekstu.

ANALIZA

Marketing miks predstavlja koktel faktora koje svaka kompanija priprema sa ciljem da pridobije što više kupaca za svoj proizvod ili uslugu. Izvorno se taj koktel predstavljao sa 4P (product –proizvod, price – cena, place – mesto i promotion – promocija) dok je kasnije koncept proširen na 7P. Zadržaćemo se na izvornom konceptu, bez želje da vas uvodimo u svet marketinga, više nego što je to prikladno.

Proizvod

Land Cruiser je vanvremenski model Toyote koji je zamišljen kao neuništivo vozilo ultimativnih terenskih mogućnosti. Tokom razvojnog puta, odnosno tržišnog života, proizvođač se trudio da ovom modelu udahne, što je više moguće, univerzalnih sposobnosti i na taj način ga učini privlačnim izborom i za širi krug potencijalnih kupaca. Ovo nastojanje je jasno vidljivo i kroz kratak vizuelni osvrt na istoriju legende:

Serija Vremenski okvir
BJ 1951.
40 1960.
70 1984.
90 1996.
120 2002.
150 2013.

 

Model koji je predmet našeg interesovanja je verzija sa troja vrata iz serije 150 i paketom opreme Executive A/T. Reprezentativnij i lepši primerak Land Cruisera, teško da smo mogli da nađemo na tržištu. U zelenoj metaliziranoj boji i sa dužinom od samo 4,34 metra, bezmalo istom širinom i visinom, rezervnim točkom na vratima prtljažnika, koji je takođe spakovan u plastičnu kutiju te opijum zelene boje, ružan je toliko da je jednostavno neodoljiv. Pominjana boja eksterijera ima multi efekat: eleganciju crne boje i atraktivnost plavih nijansi SUV modela koje smo prethodnih nedelja testirali: JAGUAR i AUDI.

Dizajneri su imali vrlo limitirane mogućnosti, odnosno kreativnost je morala da bude maksimalna kako bi udahnuli novi izgled legendi, a da ne naruše terenske mogućnosti predmeta našeg interesovanja: Prednji prepusti od 915 milimetara, uprkos povećanju, i dalje omogućavaju prilazni ugao od 32 stepena, dok je odlazni 25 stepeni, što su mogućnosti identične prethodnom modelu. Spreda dominira hromirana rešetka hladnjaka i prednje svetlosne grupe, najneobičnije viđene. S boka, u oči prvo upadaju pragovi, kao i ozbiljne staklene površine. Pored pomenutog rezervnog točka, otpozadi, vidljive su i zadnje svetlosne grupe različitih grafika. Međutim, ovo nije dizajnerski hir, već odslikava razumljive teškoće čak i najprofesionalnijih distributera, da se izbore sa hiljadu i jednom opcijom različite opreme i detalja. Naime, originalno stop svetlo je pretrpelo fatalni stisak stranog predmeta, a dok ne pristigne odgovarajuća zamena, ugrađen je primerak iz drugog paketa opreme.

Unutrašnjost najkompaktnijeg Land Cruisera u ponudi je izrađena u maniru, i upotrebom materijala, koji znatno prevazilaze namenu automobila. Naime, nije baš blizu premijum proizvodima (čitaj Lexusu) ali je zato dovoljno da u vozaču i putnicima probude ozbiljnu dilemu da li uopšte, onako prašnjavi i s blatnjavim nogama s nekog proplanka, treba da uđu u ovakvu kabinu. Još jedan pravi potez vlasnice: ceo ambijent je svetlih boja, uglavnom bež, iskombinovan sa manje ili više detalja u braon i sivim nijansama. Ispred vozača se nalazi klasičan instrument panel sa malim ekranom putnog kompjutera (4,2 inča), na kome se očitavaju brojne informacije, koje se tiču ne samo civilne upotrebe, već i terenske vožnje (stepen zakrenutosti prednjih točkova na primer). Po sredini centralnog grebena, a ispod ventilacionih otvora, imamo 7-inčni 3D kolor displej, sa integrisanim navigacionim uređajem, i mogućnošću, čak, da vam očitava SMS poruke sa telefona. Ispod se nalaze reduktor, blokada diferncijala i ostala seksualna off road pomagala. Ručica šestostepenog automatskog menjača deluje kao buzdovan Marka Kraljevića kultivisan kožnom presvlakom, dok se između putnika napred nalazi i pravi mali frižider. Vedro, kulturno, kvalitetno. Ali kvalitetno na način: Ovo bre ima da traje, a nikako na način: Vauuu, kakav luksuz.

Jedan odlučan, atletski trzaj, i popeli ste se u kabinu. Pozicija za volanom je takva da se osetite komandirom tenkovske jedinice. Visoko, pregledno i udobno, bez izražene bočne podrške. Relativno nisko smešten taster za start, i evo ga: 2.775 kubika iz četiri mega cilindra, grme (130 kW pri 3.400 obrtaja uz 450 Nm pri 1.600 obrtaja). Ne zvukom šestocilindarskih agregata, ali jednako glasno. U par stisaka komandi, i veoma brzo ste u idealnoj poziciji. Retrovizori su dovoljno veliki da u njihov kadar, utisak je, sa metar distance, smestite košarkašku loptu. Ceo dizajn automobila je takav da omogućava fenomenalnu preglednost u svim smerovima. Isparkiravanje predstavlja kombinaciju flerta sa džinovskim ogledalima i direktnog prenosa dešavanja iza automobila preko većeg displeja. Krenuli smo. Zanesen brojnim opcijama, i u želji da se što pre upoznamo, prvi kilometri, su doneli i prvu napetost. Odjednom, po povratku pogleda na put ispred, kolona automobila stoji u mestu. Kao naručeno: kočnice – izvanredne. Svejedno, radoznalost, tekuće životne trzavice i ostale (ne)zgode, rešavajte pre uključenja u saobraćaj. Vožnju gradom jedino može da kompromituje širina vozila, ali u principu, odvija se potpuno bezbrižno. Krug okreta je veoma skroman, dužina je izvanredna, pa je ceo gradski utisak veoma dobar. Čak je i servo asistencija na upravljaču odlično odmerena.

Vrlo brzo smo na autoputu. Primetna je umerena osetljivost na bočni vetar, što je, takođe, pohvalno s obzirom na visinu. Za potrebe istraživanja, u jednom trenutku smo dostigli brzinu 140 km/h (naravno, bez poteškoća), ali je to bilo usiljeno. Hoću da kažem, da realnu želju i potrebu nisam osetio niti jednog trenutka da odstupim od 110 km/h kao krstareće brzine. I to, ne samo zbog mirne naravi, već i ponajviše zbog interakcije sa samim vozilom. Zvučna izolacija je korektna, a udobnost na deonicama pravog i „bezrupog“ druma je veoma dobra. Na neravnine reagujemo, u skladu sa dizajnom: grubo i uznemirujuće. Jednako dostojanstveno, Land Cruiser se nosi i sa krivinama. Uprkos integralnom pogonu, a zahvaljući off road konstrukciji (iz dva dela – karoserija na šasiji), limiti su izraženi, pa je ljuljanje uobičajena pojava. Ponavljam, Land Cruiser ne laže vozača niti jednog trenutka. Već od susreta na parkingu, jasno stavlja do znanja da je u pitanju najluksuznija radna mašina u automobilskom svetu. U skladu sa tim, automatska transmisija radi korektan posao, a promena režima u sportski ne donosi nikakvu vidnu promenu u brzini izmena stepena prenosa, jedino što se niži zadržava duže, odnosno na višem broju obrtaja, bez ikakvih zapaženih implikacija na neku hirovitiju voznu dinamiku. Ubrzanja i međuubrzanja su takođe u istoj liniji. Relativno tromo – kamionsko-traktorski snažno. Vožnja na zadnjim sedištima, do kojih se stiže lako, je zadivljujuće komforna. Mesta ima napretek u svim smerovima, posebno su korisni prostori za putnike na krajnjim sedištima, predviđenim za smešataj ruku. Centralnog tunela nema, a nasloni se podešavaju u veoma širokom rasponu. Jedina „mana“ – nemogućnost otvaranja zadnjih bočnih prozora, koji imaju čak i ugrađene grejače.

 

Po fruškogorskoj preriji, Land Cruiser se ponaša kao pustinjska lisica. Svoj na svome! Da sam hteo na hrast, rođen iste godine kao Ruška Jakić (prilagodite svom lokalnom ambijentu: starac Fočo, broj 1 iz Alana Forda itd.), bez trzavica bih to uspeo. Klirens od 21,5 centimetara je je dovoljan, a pomažu i pneumatici relativno visokog profila (265/60 R18) dizajnirani baš za Land Cruiser. I sve to bez uključenih asistencija (reduktor, blokada diferencijala, specifični programi za terensku vožnju).

Potrošnja na testu je bila na nivou 8,8 litara na 100 km, dok je vlasnica (koja vozi skoro isključivo kratke gradske distance) zabeležila prosek od 12,8 litara.

Cena:

Sa cenom od oko 53.000 evra, testirani model, u veoma bogatom paketu opreme, je potpuno adekvatno pozicioniran. Iako nema direktne konkurencije po karakteristikama, na mnogim poljima pruža više, od ponuđenih modela sličnih karakteristika i približne cena.

Pozicija

Sa akcentom na terenske mogućnosti, Evropa kao kontinent na kome se prodaje Land Cruiser, nije baš najklonjenije podneblje za ovu vrstu vozila. Realna upotrebna vrednost najviše dolazi do izražaja u klimatsko geografskim podnebljima koji su, generalno surovija, nego evropsko. Ne čudi što je Land Cruiser najpopularnije vozilo raznih mirovnih (UN) i ratnih (ISIL) misija.

Promocija

Rukovodstvo Toyota Motors Company je svesno relativno malog, uskog segmenta tražnje za vozilima ovog tipa. S obzirom na to da na svetu nema toliko puno rukovodilaca šumskih gazdinstava, gorskih službi spašavanja, istraživača pustinjskih predela ili lovaca, na primer, promotivne aktivnosti su usmerene ka naglasku na „prefinjenost bez premca“, a sve sa finalnim ciljem da se prodajni rezultati preokrenu u korist Land Cruisera. Prikazujemo obim prodaje, ovog modela, u Evropi, uz opasku da su trendovi vrlo, vrlo slični i na SAD tržištu:

Toyota
Land Cruiser
2017 – 4 m 1.763
2016 6.286
2015 6.052
2014 6.258
2013 5.444
2012 9.172
2011 10.906
2010 12.334
2009 8.362
2008 18.852
2007 26.67
2006 28.381
2005 36.302
2004 35.37
2003 33.435
2002 17.186
2001 21.115
2000 20.657
1999 28.238

 

ZAKLJUČAK

Svaki proizvod ima svoj životni ciklus i sledeće faze: rast, zasićenje, pad prodaje. Kao što smo dokumentovali, osetan je trend oštrog pada prodaje Land Cruisera. Smatramo ispravnom odlukom rukovodstva Toyota Motors Company, da ne menja osnovni, odnosno terenski koncept Land Cruisera, ali smatramo da ima mesta za unapređenje aktivnosti u smislu promocije.

Automobil je, spram namene, sinonim superlativa ali jedino što nije (i ne treba i ne može da bude): prefinjen bez premca. Naprotiv, grub je, čvrst je, robustan je, nesalomiv je. Sve je, rafiniran nije. Jer da jeste, imao bi dizel agregat sa šest cilindara, više snage, viši kompresionim odnos, najveću snagu na više od 4.000 hiljada obrtaja…. I, onda ne bi bio Land Cruiser.

Pad prodaje se odnosi na sveopštu okupaciju SUV/krosover modela, i kao takav je nezaustavljiv. Land Cruiser to ne bi trebalo da dotiče.

O tome neka brinu: CHR, RAV 4, i možda neki novi krosover veličine Land Cruisera.

Tekst: Zvezdan Božinović

Foto: Pavle Barta

Toyota Land Cruiser 2.8 D-4D 150 Series

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV
Vrata/Sedišta: 3/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.335 x 1.885 x 1.830 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.450 mm
Zapremina prtljažnika: 381 l
Masa praznog vozila: 1975 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 2.755 cm³
Snaga: 130 kW/177 ks pri 3.400 o/min
Maks. obrtni moment: 450 Nm pri 1.400-2.600 o/min

Pogon

Tip: AWD
Menjač: A/6

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena/kruta osovina
Kočnice napred/nazad: Samoventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 265/60 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: N/A
Maks. brzina: 175 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 87 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 7,2/8,8 l
Emisija CO2: 190 g/km

Cena test modela:

53.000 evra

Dobre strane:

Kvalitet izrade u smislu trajnosti, cena, terenske mogućnosti

Loše strane:

Vozna dinamika na drumu
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Komfor
Napred: 10 Ukupno 9,5
Pozadi: 9
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 7
Performanse: 6
Šasija
Ogibljenje: 9 Ukupno 9
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 8 Ukupno 8
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 7 Ukupno 7
Efikasnost:
Cena
Prihvatljivost: 9
Ocena: 8,39

(6812)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Sjajan terenac. Ovi kratki modeli se jako retko mogu sresti kod nas. Kako ste samo uspeli onako mali prosek potrosnje da izvucete,pa jeste li vozili vi to ili ste isli nizbrdo po Fruskoj Gori :p (sala naravno)
Jos nesto,kazete grub,cvrst,robustan,nesalomiv……pa to je idealan automobil za zene 😀
Sve cestitke vlasnici na izboru.
Inace sjajan test i slike. Sve pohvale s moje strane. 🙂

126P

Odlično vozilo.