1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW i8 – uskoro na testu AutoRepublike
BMW i8 – uskoro na testu AutoRepublike
0

BMW i8 – uskoro na testu AutoRepublike

585
0
Podelite sa prijateljima:

U toku juna, prvi primerak stiže u prodajni salon Delta Motors, a u sklopu blagovremenih priprema, danas vam predstavljamo BMW i8. Na tržištu regije već prisutan, iako redak prizor na drumovima, u prodajne salone Delta Motors, Beograd, stiže vrlo brzo. Na frankfurtskoj manifestaciji, u jesen 2011. godine predstavljen je u konceptnoj verziji, dok je serijska u prometu od 2015. godine.

Pripremajući se za važnije turnire u okviru sezone na šljaci, Andy Murray je osvojio ATP 250 turnir u Minhenu, a kao nagradu (pored manje važne novčane) dobio je upravo i8, ostavljajući me tako u zavisti, I to ne zbog tada smanjene bodovne razlike u odnosu na našeg Novaka Đokovića. Prvi predstavnik i serije BMW modela je potpuno električno pogonjeni i3, o kome smo već pisali.

Futuristički dizajn

Dizajnom emituje lakoću, bezbednost, efikasnost i neizbežno čisto i iskonsko vozačko zadovoljstvo. To je prvi vizuelni utisak o BMW i8 plug-in hibrid sportskom automobilu. Ultradinamičnih proporcija, elegantno sportskih linija, niskoprofilne siluete kao i inovativnih dizajnerskih rešenja, nameće se kao utemeljivač nove generacije sportskih modela.

Izgledom, kako spoljnim tako i unutrašnjim, budi emocije i produbljuje značenje BMW slogana „Iskonsko vozačko zadovoljstvo“. Čistih, minimalističkih linija, homogenih površina, sa veoma malim brojem oštrih ivica i detaljima funkionalnog dizajna kao da sugeriše futuristički BMW pravac.

Konstruisan je na osnovu inovativne LifeDrive arhitekture, koja daje nestvarnu slobodu u pogledu dizajna BMW „i“ serije. Centralni element ove arhitekture je putnički prostor (Life module) izrađen od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima (CFRP). Life module je dalje pričvršćen za vozni modul (Drive module), predviđen da se u njega smeste sva tehnološka rešenja u pogledu pogonske i tehnologije šasije. Ova dvoslojna postavka (Life i Drive modul) je vidljiva i upečatljiva kroz ceo dizajn automobila. Pritom, CFRP je najlakši mogući materijal koji može da se koristi u proizvodnji automobila, bez negativnog odraza na bezbednost i kao takav ima izuzetnu torzionu krutost, a lakši je od aluminijuma (30%) i od čelika (50%). Sve ovo dovodi da BMW i8 ima neto težinu od 1.485 kilograma, iako se radi o plug-in hibridnom sportskom automobilu (koji je po definiciji znatno teži od konvencionalno pogonjenog). Zahvaljujući primeni ove tehnologije i upotrebi CFR-a troškovi popravki nakon nezgoda, bezmalo su u ravni sa onima koji bi nastali u sličnoj situaciji sa konvencionalnim BMW modelima.

Dimenzije i8 jasno odaju njegov sportski DNK: 4.689 mm; 1.942 mm i 1.297 mm (dužina; širina i visina). I ne samo dimenzije: duga hauba, jasno vidljivi aerodinamički dodaci, razvučena linija krova, kratki prepusti, i naravno 2.800 milimetara dugo međuosovinsko rastojanje. Ovaj kupe sa 2+2 konfiguracijom sedišta je momentalno prepoznat kao BMW „i“ model. Vrata, koja se otvaraju unapred i na gore, baš kao krila, dodaju na intrigantnosti, koju ovakav dizajn BMW i8 neminovno budi u očima posmatrača.

Dizajnerski potpis BMW i vozila je takozvani „crni pojas“ (black belt). Na ovom automobilu, formira „V“ formu, počevši od haube, preko krova pa sve do zadnjeg dela automobila. Spreda, crni pojas je zaokružen trimom boje karoserije i bočnim panelima, dok je pozadi preklopljen plutajućim C stubovima, koji se izdižu iznad svetlosne signalizacije. Još jedan karakterističan izraz BMW „i“ dizajnerskog jezika je kontura koja struji preko bočnih prozora. Ovo bi trebalo da simbolizuje vazdušni put preko padajuće linije krova i karakterne linije koja se uzdiže iznad zadnjeg kraja automobila preko bokova pa sve do zadnjeg spojlera.

Pogled  na anfas BMW-a i8 otkriva velike vazdušne usisnike, veoma široku masku hladnjaka i tanke farove u kompletnoj LED tehnologiji i 3D dizajnu. Sva svetlosna signalizacija na i8 je u LED tehnologiji, kao deo standardne opreme.

Sve ovo rezultira otporom vazduha od samo 0,26. Moguće ga je naručiti u četiri osnovne boje: Sophisto Grey sa briljantin efektom; Crystal White sa bisernim efektom, Protonic Blue i Ionic Silver. Poslednje tri su razvijene isključivo za i8 i proizvode vrlo upečatljiv kontrast u odnosnu na opisani „crni pojas“.

Dizajn unutrašnjosti dalje prati i razvija futurističku notu ukupne pojave i8. Sedi se nisko, baš kako treba u sportskom automobilu, sa kokpitom orijentisanim ka vozaču, u dobro poznatom BMW stilu.

Instrument panel svojom horizontalnom postavkom i pratećim linijama naglašava širinu vozila, a ceo enterijer je obeležen preklapajućim, trodimenzionalnim segmentima sa veoma ukusno razvijenim kontrastnim temama. Kontrolni displej je dijagonale 8,8 inča i objedinjuje prikaz i kontrolu brojnih funkcija. Enterijer je prepun plemenitih materijala od kojih je plastika podobna za reciklažu a koža tretirana na način koji je ekološki najprihvatljiviji.

Pogonski sklop

Napredna BMW eDrive tehnologija podrazumeva kompaktni trocilindarski turbo benzinski agregat zapremine 1,5 litra (170 kW/231 ks) koji pogoni zadnje točkove, kao i elektromotora (96 kW/131 ks) koji snagu šalje na prednje točkove, a puni se iz litijum jonskih baterija. Uz maksimalnu brzinu od 120 km/h, i logično pogonom na prednje točkove, može da pređe do 37 km, samo uz korišćenje elektromotora. Raspodela mase po osovinama od bezmalo egzaktno 50:50 omogućava izvanrednu agilnost. Sprint do 100 km/h traje samo 4,4 sekunde, uz kombinovanu potrošnju od samo 2,1 litra na 100 km plus 11,9 kWh električne energije (49 g/km emisije CO2). Ove cifre u redovnom životu znače potrošnju od oko 5 litara na 100 kilometara, kombinovano, ili oko 7 litara u vožnji na autoputu, a što je oko 50% bolje od rezultata koje konvencionalna konkurencija postiže u istim uslovima.

Maksimalna brzina od 250 km/h se postiže isključivo angažovanjem novog trocilindarskog agregata, koji praktično predstavlja, derivat čuvenih šestocilindarskih BMW jedinica, i koji uz brojna tehnička unapređenja i obrtni moment od 320 Nm, radi mirno i stabilno i pri niskim obrtajima. Ističe se po svojoj rafiniranosti, lakoći podizanja broja obrtaja i ravnomernoj isporuci snage. Drugi izvor pogonske snage potiče od elektromotora, posebno razvijenog u okviru BMW grupe, i to konkretno za i8. Raspolaže obrtnim momentom od 250 Nm, u celom spektru obrtaja, što i jeste karakteristika elektromotora. BMW grupa je posebno ponosna na činjenicu da su litijum-jonske baterije interno razvijene. Mogu da se pune na kućnoj elektromreži ili putem Wallbox stanice, kao i na javno dostupnim stanicama za brzo punjenje. Pravljene su da potraju koliko i životni vek automobila, dok je garancija na njih 100.000 kilometara. DEKRA E-Mobility Competence Center je angažovan da izvrši seriju detaljnih bezbedonosnih provera u pogledu ponašanja baterija pri sudaru, i zaključak eksperata je bio da je bezbednost na nivou konvencionalnih modela.

Energija koja se oslobađa prilikom kočenja i usporavanja se ponovo skladišti u baterije a ove faze vožnje su naročito česte u Sport režimu. Čisto električni pogon je najčešće sasvim dovoljan da odgovori zahtevima gradske vožnje, bez potrebe aktiviranja benzinskog motora. Uz angažovan Navigacioni sistem Professional, elektromotor se koristi mudro i sa ciljem optimizacije utroška energije.

BMW i8 se može voziti u pet režima: COMFORT, SPORT i ECO PRO mod, uz dodatnu opciju koju omogućuje eDrive taster, a odnosi se na kretanje uz pomoć elektromotora, i to u modovima koji nisu Sport.

Sofisticirana tehnologija

Oslanjanje se bazira na MacPherson rešenju napred i multilink oslanjanju nazad (u pet tačaka). Električna asistencija kod upravljanja omogućava prijatne manevarske sposobnosti. Standardni deo opreme je Dynamic Damper Control: elektronski kontrolisan rad amortizera. Dynamic Stability Control uključuje i ABS, kontrolu prilikom kočenja i vožnji kroz krivine, pomoć pri kočenju… BMW i8 se isporučuje sa miks pneumaticima od 20 inča: 195/50 R20 napred, i 215/45 R20 pozadi. Ovo je prvi automobil na svetu kome su tanke staklene poršine (0,7 milimetara) dodatno ojačane hemijskim putem, što dodatno doprinosi smanjenju mase. Na primer, i8 je zahvaljujući dodatnim naporima usmerenim ka smanjenju mase, relativno lakši od serije 6 za nekih 30%, odnosno kada bi i8 bio veličine serije 6, bio bi za toliko laganiji.

Dalje, kao što smo naveli, svaki BMW i8 je standardno opremljen prednjim svetlosnim grupama u punoj LED tehnologiji, uz napredniju opciju u vidu inovativnih laserskih farova. Lasersko svetlo je veoma prijatno za oko, monohromatsko je, odnosno svaki svetlosni snop je iste dužine. Daje svetlo koje je čak deset puta jače od tradicionalnog i osvetljava do 600 metara druma ispred vozača.

Sistemi od pomoći vozaču koji se standardno isporučuju u BMW i8 su i (adaptivni – opcija) tempomat, senzor za padavine. U opcijama su i sistem kamera, upozorenje na sudar, upozorenje pešacima sa funkcijom kočenja, parking senzori, HUD displej, brojne opcije personalizacije.

AutoRepublika

 

(585)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments