1. Home
  2. Vesti
  3. Zabrana dizela otežava planove za redukovanje CO2 u Evropi
Zabrana dizela otežava planove za redukovanje CO2 u Evropi
0

Zabrana dizela otežava planove za redukovanje CO2 u Evropi

280
0
Podelite sa prijateljima:

Pre gotovo 30 godina, Volkswagen je u reklamiranje uveo termin „Fahrvergnügen“ (uživanje u vožnji). U međuvremenu, nemačka kompanija je zaradila novi, ne baš tako laskajući nadimak  „Fahrverbote“ (zabrana vožnje).

U Evropi se nadvlače tamni oblaci nad dizel automobilskom populacijom. Vlasti u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji su počele mnogo ozbiljnije da se bave problemom emisije azotnih oksida, što marke poput Volkswagena, Mercedes-Benza i Volvoa stavlja u nezavidnu poziciju, jer su se u velikoj meri orijentisale na striktniju regulativu vezanu za CO2, koja na snagu treba da stupi 2020.

Rastuća anti-dizel atmosfera stvara teškoće za prozvođače automobila u smislu usklađivanja sa flotnim prosekom od 95 g/km CO2. Naime, dizeli su oko 20 odsto efikasniji u odnosu na benzinske motore, tako da su ključni za proizvođače kada je strategija redukovanja ugljen-dioksida u pitanju. Oni koji ne budu mogli da dostignu zadatu marginu, moraće da plaćaju penale.

Potražnja za dizelima, koja je neumitno počela da se usporava nakon Volkswagenovog dizel skandala, postala je još negativnija zbog intenzivnog pritiska od strane vlasti, posebno u Nemačkoj. Došlo se dotle da će Štutgart, koji je kolevka nemačke automobilske industrije, zabraniti ulazak u grad dizelima starijim od tri godine, počev od 2018.

Minhen će verovatno biti sledeći koji će sprovesti zabranu, nakon sudske presude krajem februara. Loše vesti su imale galopirajući efekat: na dizele se u martu (u Nemačkoj) odnosilo samo 40 odsto prodaje novih automobila, u odnosu na 45,8 odsto prošle godine, odnosno 48,1 odsto 2012.

„Ovo je katastrofa“, rekao je viši zvaničnik iz nemačke automobilske industrije u vezi sa martovskim padom. „Prva stvar koju treba da uradimo je sklonimo iz „Fahrverbote“ debate.“ On je dodao da bilo kakva solucija da se Evro 5 dizeli učine čistijim, neće biti donesena pre nacionalnih izbora u Nemačkoj, zakazanih za septembar.

U Evropi je udeo dizela pao za 46 odsto u prva tri meseca ove godine, sa 50 odsto tokom prvog kvartala 2016., izvestio je JATO Dynamics. I druge zemlje su se pridružile Nemačkoj, tako da je gradonačelnik Londona izjavio sredinom februara da će se vlasnici dizela starijih od Evro 4 suočiti sa dodatnom takom od 10 funti, svaki put kada budu ulazili u centar grada. Ova odluka stupa na snagu u oktobru.

 

(280)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments