1. Home
  2. Vesti
  3. Tržište električnih automobila poraslo na 2 miliona u poslednjih 5 godina
Tržište električnih automobila poraslo na 2 miliona u poslednjih 5 godina
0

Tržište električnih automobila poraslo na 2 miliona u poslednjih 5 godina

124
0
Podelite sa prijateljima:

Broj elektrifikovanih automobila je skočio na dva miliona prošle godine nakon što je bio gotovo nepostojeći pre pet godina.

Registracije „plug-in“ hibrida i potpuno električnih vozila su porasle za 60 odsto u odnosu na prethodnu godinu. Ipak, uprkos ubrzanom rastu, tržište električnih vozila i dalje predstavlja samo 0,2 odsto od ukupnog. Ovaj tip vozila je još uvek prisutan u ograničenom broju zemalja. Na globalnom planu, 95 odsto eletričnih automobila se nalazi u samo deset zemalja: Kina, SAD, Japan, Kanada, Norveška, Velika Britanija, Francuska, Nemačka, Holandija i Švedska.

Kina je ubedljivo najveće tržište električnih automobila i na nju se odnosi 40 odsto globalne prodaje ovog tipa vozila, čak dvostruko više u odnosu na SAD“, stoji u izveštaju IEA-e. „Ne može se poreći da aktuelno tržište električnih vozila u velikoj meri zavisi od političkog okruženja.“

Program koji treba da bude sproveden od strane više zemalja, pod imenom Electric Vehicle Initiative, za cilj ima ostvarivanje tržišnog udela od 30 odsto za automobile, autobuse, kamione i vanove pogonjene baterijama, i to do 2030. godine. U deset involviranih vlada se ubrajaju kineska, francuska, nemačka, britanska i američka.

Indija, koja nije deo grupe, rekla je prošlog meseca da do kraja sledeće dekade planira da prodaje samo električne automobile.

Da bi se globalno zagrevanje ograničilo na ispod 2 stepena Celzijusa, što je cilj postavljen od strane Pariskog klimatskog sporazuma, svetu je potrebno 600 miliona električnih vozila do 2040., smatra IEA.

Interes potrošača i infrastruktura, kao i pad potražnje dizel automobila, inicirali su masivne investicije u „plug-in“ hibridnu tehnologiju. Po Spenseru Dejlu, glavnom ekonomisti BP-a, do 2035. godine bismo mogli da imamo 450 miliona elektrifikovanih vozila.

Nakon teškoća u vezi sa prihvatanjem električnih luksuznih sedana i SUV-a, Tesla planira lansiranje novog, jeftinijeg Modela 3.

Volkswagen takođe planira da lansira četiri priuštiva električna modela u narednim godinama, kao deo plana prodaje više od 2 miliona EV do 2025. Mercedes-Benz je takođe ubrzao svoj elektroprogram i lansiranje 10 novih modela do 2022..

 

(124)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments