1. Home
  2. Vesti
  3. Honda se fokusira na elektro pogon i tehnologiju autonomne vožnje
Honda se fokusira na elektro pogon i tehnologiju autonomne vožnje
0

Honda se fokusira na elektro pogon i tehnologiju autonomne vožnje

138
0
Podelite sa prijateljima:

Honda Motor je po prvi put podvukla svoje planove vezane za razvoj autonomnih automobila nivoa 4, koji će se na gradskim ulicama pojaviti do 2025. godine.

Obelodanivši svoj srednjoročni Vision 2030 strateški plan, Honda je naglasila da će pojačati koordinaciju između sektora istraživanja i razvoja, nabavke i proizvodnje da bi se optimizovali troškovi razvoja. Japanska marka je potvrdila da je imperativ gledanje u budućnost iza konvencionalnih vozila, da bi se preživelo u industriji koja se ubrzano prestrojava na električna i autonomna vozila.

Honda je već nagovestila svoje planove vezane za lansiranje autonomnog modela do 2020. godine. Novi cilj je kreiranje gradskih, autonomnih automobila.

„Mi apsolutni prioritet stavljamo na elektrifikaciju i napredne bezbednosne tehnologije“, rekao je šef Honde, Takahiro Hačigo.

Razvoj novih pogonskih tehnologija, robotike i usluga kojima upravlja veštačka inteligencija, kao i nove energetske solucije, na vrhu su liste prioriteta Honde u godinama koje slede.

Japanska marka je krajem prošle godine formirala diviziju za razvoj električnih vozila, kao deo dugoročnog plana u koji su uključeni hibridi i automobili pogonjeni gorivnim ćelijama itd. Plan je da do 2030. godine ovaj tip vozila zauzima dve trećine ukupne proizvodnje Honde, u odnosu na aktuelnih pet odsto.

Do 2025., Honda planira da na tržište stupi sa vozilima koja poseduju nivo 4 automatizovane autonomne vožnje, što znači da mogu samostalno da se krećeu na autoputevima i gradskim ulicama u većini situacija.

Postizanje ovakvih sposobnosti će zahtevati odgovarajuću veštačku inteligenciju u cilju detektovanja kretanja u saobraćaju, uz mnoštvo kamera i senzora.

BMW je saopštio da će lansirati potpuno autonomno vozilo do 2021., dok Ford Motor planira slično za potrebe car sharinga. Nissan Motor planira lansiranje automobila sa automatizovanim kretanjem do 2020.

 

(138)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments