1. Home
  2. Vesti
  3. Honda Civic Type R (video i galerija)
Honda Civic Type R (video i galerija)
0

Honda Civic Type R (video i galerija)

251
0
Podelite sa prijateljima:

Rekorder Nirburgringa u konkurenciji serijskih automobila s prednjim pogonom.

Prethodna generacija Type R modela je lansirana krajem životnog ciklusa Civica. Ovoga puta, Honda je uradila suprotno. Razvoj „hot heča“ je tekao uporedo sa redovnim modelom, tako da je perjanica lanisrana na tržište ubrzo nakon standardnog Civica.

Etiketiran je kao prvi globalni Type R, a ujedno slavi četvrt veka od debitovanja prvobitnog modela s ovom oznakom – NSX Type R iz 1992. Dotični model je bio pogonjen 3,0-litarskim V6 motorom sa 280 konja i čak 120 kilograma manje u odnosu na regularni NSX. Nakon tri godine je usledila Integra Type R, koja se prodavala samo u Japanu, sa 200 konja iz 1,8-litarskog VTEC motora, koji je u „crveno“ ulazio na visokih 8.000 o/min.

Prvi Civic sa Type R oznakom je lansiran 1997. godine u Japanu. Ispod haube je nosio 1,6-litarski motor, koji je bio prvi agregat u jednom serijskom modelu koji je raspolagao s preko 100 ks po litri zapremine. Prvi Type R sa evropskim specifikacijama je imao premijeru 1998., kada je Integra Type R izašla sa 1,8-litarskim VTEC agregatom sa 190 konja. Godinu dana kasnije, prvi Type R sa petoro vrata je ugledao svetlost dana, a bio je baziran na Accordu.

Godine 2001., kada je lansirana druga generacija Integre Type R, Honda je predstavila i drugu generaciju performantnog Civica. Sa moćnog NSX Type R modela je veo skinut 2002. godine (za japansko tržište), i do dasnašnjeg dana je najekskluzivniji Type R kojeg je Honda ikada proizvela.

Prethodna generacija Civica Type R je stigla na tržište 2015. godine, a sada je Honda spremna da ovog leta započne prodaju najnovijeg modela. Kao što je poznato, sklapa se u Svindonu, u Velikoj Britaniji, odakle se šalje na sve strane sveta.

Vreme koje je novi Civic Type R ostvario na Nirburgringu iznosi 7 miuta, 43,8 sekundi. Ispod haube počiva 2,0-litarski turbo motor sa 320 ks i 400 Nm, koji obezbeđuje sprint do stotke za 5,7 sekundi i maksimalnu brzinu od 272 km/h. Ovo Civica Type R čini najbržim automobilom u segmentu. Tvrdokorni fanovi su zadovoljni činjenicom da nova verzija dolazi isključivo sa šestostepenom manuelnom transmisijom, koja snagu šalje na prednju osovinu.

Duži, širi i niži od modela kojeg zamenjuje, nova generacija poseduje čitav niz opcione opreme, uključujući akcente od ugljeničnih vlakana za obloge spoljnih retrovizora, zadnji spojler i panele enterijera.

 

(251)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments