1. Home
  2. Testovi
  3. Američka lepota – Toyota Camry XSE V6
Američka lepota – Toyota Camry XSE V6
1

Američka lepota – Toyota Camry XSE V6

2.91K
1
Podelite sa prijateljima:

Većina nas je sigurno gledala legendarni film „Američka lepota“, u kome se glavni karakter Lester budi jednog dana i odlučuje da promeni svoj život. Iako pored sebe ima uspešnu karijeru i familiju, 42-godišnji Lester želi da se ponovo oseća mladim pa tako kreće svakodnevno da trenira, svoj stresni posao menja sa drugim gde nema nikakve odgovornosti i na kraju menja porodičnu Toyotu Camry za automobil svojih snova – 1970 Pontiac Firebird.

Lester je fikcionalni karakter, ali njegova priča nije strana. Sve veći broj automobilskih novinara smatra da na tržištu postoji veliki broj boljih alternativa od Toyotinog velikana, iako prodaja još uvek nije pokazala takve efekte. Japanski proizvođač vozila je odgovorio tako što je predstavio SE i XLE/XSE pakete opreme sa ciljem da privuče mlađe kupce. Da li su oni doneli željene rezultate? Testirali smo Camry XSE da se lično uverimo.

Ikona

Toyotin najpoznatiji svetski model je Corolla, takođe su popularni i Hilux i Land Cruiser, ali Camry nije ništa manja ikona u poređenju sa spomenutom braćom. Camry (od reči „kanmuri“ što znači kruna) je originalno započeo karijeru kao specijalna verzija Celice, dok je samostalni model postao 1982. godine. Glavno tržište Camryja je u početko bilo japansko i australijsko, ali od početka 1990-ih godina ovaj automobil je podeljen u dve verzije. Ona manja i kraća je nastavila da se prodaje na domaćem tržištu dok su Amerikanci dobili veći i moćniji model.

Od tada, Toyota je prodala preko 15 miliona primeraka širom sveta, a ovaj automobil je brzo stekao reputaciju visokog kvaliteta koja je u velikoj meri proslavila japanskog giganta tokom 1980-ih i 1990-ih godina. Camry je globalni model do današnjeg dana, mada je evropska prodaja ograničena samo na Rusiju, dok je hibrid jedini model dostupan u Japanu.

Sjedinjene Američke Države (SAD)

Glavno tržište Camryja je i dalje američko, gde je prošle godine prodato 388.616 primeraka. Zavisno na koji način gledate prodaju, Camry je prvi ili četvrti najprodavaniji automobil u SAD. On zauzima prvo mesto ako se gledaju isključivo automobili i to sa impresivnom statistikom – od 1996. godine ovaj automobil je svake godine odnosio titulu osim 2001. godine kada je Honda Accord nakratko izbila na prvo mesto. Sa druge strane, ako u prodaju uključimo i veća vozila, Camry pada na četvrto mesto, a ispred bi se našli Ford F-Series, Chevrolet Silverado i Ram 1500/2500/3500.

Međutim, ova priča ima i jednu drugu stranu koju statistika baš i ne pokazuje. Naime, prethodnih godina proizvodnja je po prvi put nadmašila potražnju, pa je iz tog razloga Toyota počela da nudi velike popuste i da prodaje veliki broj primeraka (po veoma niskim cenama) agencijama za iznajmljivanje automobila. Na taj način Camry je zadržao svoju poziciju, ali ako pogledamo prodaju privatnim licima onda Accord izlazi kao pobednik.

Imidž i reputacija

Slično kao i kod prodaje, i kada je reč o imidžu i reputaciji za Camry postoje dva mišljenja. Ako pitate medije, Camry je kao šporet u kuhinji – jednostavan, praktičan i dosadan. Kod kvalitet ovog automobila nikada nije dolazio u pitanje, novinari će se složiti da je konkurencije napredovala u velikoj meri prethodnih godina pa sada i oni pružaju kvalitet uz savremeniji dizajn, moderniju opremu i dinamičniju vožnju. To se posebno odnosi na konkurenciju kao što su Ford Fusion, Kia Optima i Mazda 6, koji su prethodnih godina u velikoj meri povećali svoj udeo na tržištu.

Sa druge strane, postoji i ono drugo mišljenje koje stiže od samih kupaca. I pored spomenutih kritika, Camry je i dalje najprodavaniji automobil i omiljeni izbor kupaca. On možda nije najbolji ni u jednoj kategoriji, ali zato i nema neke veće kritike što ga čini idealnom kupovinom za sve one koji žele sigurnu kupovinu bez glavobolja.

Od SE pa na dalje

U jesen 2006. godine Toyota je predstavila prvu „sportsku“ Camry pod SE (Special Edition) oznakom. Ovu verziju je razvila australijska divizija kao odgovor kritičara da je Camry previše dosadan proizvod, a model za ovo tržište je imao i određene mehaničke promene poput većih kočnica i modifikovanog ogibljenja. S druge strane, američka verzija je dobila samo dizajnerske promene kao što su agresivniji branici, crna maska hladnjaka i hromirane 17-inčne felne. SE je imao spor početak, ali do 2012. godine on je činio oko 40% prodaje Camryja. To je dalo krila Toyoti da razvije još nekoliko sportskih verzija – barem sa dizajnerske strane, a modeli kao što su XSE i XLE su stigli u narednih nekoliko godina.

Testirani model

Na našem testu se našao Camry u XSE paketu opreme, koji je ujedno najbolje opremljena i najskuplja verzija, sa V6 motorom, automatskim menjačem i gotovo svakom opcijom sa izuzetkom pogona na sva četiri točka. Treba spomenuti da do kraja godine u salone stiže potpuno novi model, pa samim tim testirani model nije baš najbolji pokazatelj situacije na tržištu, ali kao što ćemo videti u ostatku priče – to za Camry i nije problem.

Dizajn

Trenutna generacija Camryja je debitovala 2012. godine, da bi detaljno osveženje usledilo tri godine kasnije. Upravo je takav model doneo najizraženije sportske linije u istoriji ovog automobila, a iz Toyote tvrde da je samo krov prenet sa prethodnika. To i nije iznenađenje pa je tako teško zaključiti na prvi pogled da su dva modela mehanički povezani. Dizajn je veoma dopadljiv i u velikoj meri inspirisan luksuznim Lexusima po pitanju velike maske hladnjaka i dugačkim i čistim linijama. Ono šta je možda još impresivnije je kako je japanski gigant uspeo od istog automobila da ponudi dve potpuno različite verzije (bar sa dizajnerske strane gledanja). Za one koji žele prost i jednostavan porodični sedan, standardan model je upravo takav. Sa druge strane, oni koji žele da privuku pažnju svojom pojavom verzija kao što je XSE dodaje crnu masku hladnjaka, agresivnije branike, dupli auspuh, 18-inčne felne, šiber, grejače u sedištima i 7-inčni monitor. U takvim uslovima već na prvi pogled postaje jasno da nije reč o sasvim običnom porodičnom automobilu, ali da li performance mogu da pariraju dizajnu?

Enterijer

Po dimenzijama, Camry je jedan od najmanjih automobila u svojoj kategoriji, ali na sreću to se nije odrazilo i na prostor enterijera. Iako brojke na papiru pokazuju nešto sasvim drugo, Toyota je uspela da sa odličnom organizacijom pruži više nego odlično vozačko iskustvo, što je ujedno jedan od razloga velike popularnosti ovog automobila.

Prema zvaničnim brojkama, samo Mazda 6 pruža manje prostora na prednjim sedištima po pitanju prostora za glavu i noge, ali je Camry apsolutni šampion u istim kategorijama na zadnjim sedištima. Sva sedišta su takođe veoma prostrana i udobna i pružaju visoku podršku tokom vožnje u krivinama.

Osnovni modeli su slabo opremljeni i nisu preterano privlačni, ali kao što smo spomenuli naš testirani model je stigao u najvećem XSE paketu opremu. On pruža gotovo svaku opciju u enterijeru, pa tako stiže sa standardnim navigacionim sistemom, sve na dugme (vrata, prozori, paljenje automobila), volanom prekrivenim kožom, grejačima i klimom u sedištima i na kraju samim sedištima prekrivenim kožom izuzetnog visokog kvaliteta (Ultrasuede). Ovaj poslednji potez je stigao kao veliko iznenađenje pošto je on u prošlosti uglavnom korišćen samo za skuplje automobile.

Camry je takođe veoma organizovan automobil i razvijen da bude izuzetno lagan za vožnju i komande. Sedišta su izuzetno visoko postavljena pa samim tim je preglednost visoka, bez obzira na kojem sedištu se nalazili. Ovom podatku pomaže i veliki prostor stakala, mada sa bočne strane vozač nema visoku preglednost kao kod nekih rivala. Toyota se potrudila da to ne predstavlja problem pa tako svaki Camry stiže sa standardnim upozorenjima o mrtvom uglu, dešavanju ispred vas (sa automatskim kočenjem) i prelasku iz linije u liniju. Svi modeli stižu i sa standardnom kamerom za zadnji deo vozila, pa ovaj automobil već godinama dobija maksimalne ocene za sigurnost u testovima sudara.

Sa druge strane, Camry takođe ima i nekoliko mana povodom enterijera. Toyotin „touch-screen“ Enture sistem je izuzetno lagan za korišćenje sa dobrom pozicijom i velikim dugmićima, ali on nije preterano atraktivan kao onaj kod Forda ili Mazde. Enture može da poveže vaš telefon preko Bluetootha, a zatim i da se poveže na SiriusXM satelitski radio i programe za muziku kao što su Slacker, iHeartRadio i Pandora. Međutim, sa veličinom od samo sedam inča, on je ubedljivo najmanji u klasi dok po vremenu potrebnom za reakciju takođe zauzima samo dno liste. Podatak koji bi definitivno trebalo da zabrine Toyotu je veoma nizak kvalitet plastike na određenim delovima enterijera. Dok to možda i nije problem na jeftinijim verzijama, za model kao što je XSE koji ume da košta toliko i Mercedes C klase ili BMW serije 3 tako nešto je svakako nepodnošljivo. Ovaj detalj ipak i nije iznenađenje pošto je sadašnja generacija već neko vreme na tržištu i očekivanja su da će greške biti ispravljene sledeće godine.

Mehanika

Testirani model je stigao u najmoćnijoj verziji, sa V6 motorom zapremine 3,5 litara, 268 ks i 336 Nm obrtnog momenta. Toyota često predstavlja novije motore identične zapremine kao kod prethodnika pa samim tim dolazi do zabune da li je on zaista potpuno nov. Iz navedenog razloga, mnogi su iznenađeni podatkom da je spomenuti motor u proizvodnji tek od 2012. godine. Japanski proizvođač vozila nudi još dva motora od četiri cilindra zapremine 2,5 litara sa 178 ks i 202 ks. Iako Camry ima imidž dosadnog proizvoda, zanimljivo je da je on u V6 verziji dugo godina bio najbrži porodični sedan srednje klase sa ubrzanjem do 100 km/h za samo 5,7 sekundi. Međutim, u međuvremenu je stigao i Ford Fusion Sport i preuzeo lidersko mesto. Većina kupaca se odlučuje za motor od četiri cilindra (čak 85% njih), pa samim tim V6 je velika retkost. Spomenuti motor je veoma fleksibilan i razvija snagu na dosta niskim obrtajima dok je ekonomičnost pozavidna za zapreminu. Njegova najveća vrlina je izuzetan kvalitet na duži period po kome je Toyota više nego poznata.

Jedini menjač u ponudi, bez obzira koju verziju izabrali, je automatik sa šest stepena prenosa i on snagu prenosi na prednje točkove. U ponudi je i pogon na sva četiri točka, ali nikada nije bio popularna opcija među kupcima. Menjač nije moderan koliko i motor, ali u velikoj meri obavlja posao bez greške. Toyota je u prošlosti imala problema sa njegovim kvalitetom u V6 verziji, ali od tada i najmanje mane su ispravljene.

Utisci u vožnji

Amerikanci imaju izreku da „ne možes glancati go.no“ i Camry se idealno uklapa u takvu teoriji, ali samo ako ga gledamo kao sportski sedan. Dok su kupci navikli na tih i udoban porodični automobil, XSE oseti gotovo svaku rupu preko koje pređe, solidno je bučan (i to ne sa pozitivne strane) i volan ne može da parira ostatku automobila po pitanju performansi. To je problem iz podatka što je V6 motor dostupan samo u spomenutim XSE i XLE verzijama dok Toyota smatra da svi oni koji žele udobnu Camry sa V6 motorom mogu da potroše novac na Lexus ES. Ali to ne znači da je reč o lošem proizvodu i XSE je zadržao sve one pozitivne karakteristike sa standardnog modela, što i nije čest slučaj u auto industriji kada je reč o moćnim proizvodima. Tako da shvatite XSE kao nešto brži, bučniji i neudobniji automobil od onog na koji ste navikli, a ako želite pravi sportski sedan za sličnu cenu onda pogledajte Hondu Accord, Mazdu 6 ili Ford Fusion.

Potrošnja

Prema fabričkim brojkama od Camryja XSE se može očekivati gradska potrošnja od 11,2 litra na 100 kilometara u gradu uz potrošnju na autoputu za 2,5 litara manje. Ono šta je veoma impresivno je podatak da je potrošnja na testu bila niža od fabričkih vrednosti i iznosila je 9,2 litra u kombinovanoj vožnji. Ona takođe nije teška za ostvariti i Camry ne zahteva agresivniju vožnju da bi se dobili željeni rezultati.

Cena

Na američkom tržištu Camry je najskuplji automobil u klasi i ima početnu cenu od 24.000 dolara dok za testirani XSE je potrebno izdvojiti 32.300 dolara. To je za oko 5.000 dolara više za identičnu opremu sa četiri cilindra, ali kako će uskoro da stigne potpuno novi model Toyota trenutno nudi i do 5.800 dolara popusta. Sa druge strane, za spomenuti Lexus ES popust iznosi samo 2.200 dolara pa samim tim razlika u ceni i nije toliko mala koliko bi Toyota želela od publike da veruje.

Zaključak

Bez obzira što XSE nije opravdao očekivanja kao sportski sedan, Camry je i dalje standard u klasi pristupačnih porodičnih automobila. Neki rivali jesu moderniji, brži, bolje opremljeni i jeftiniji, ali gotovo nijedan od njih ne pruža takvu kombinaciju prostora, preglednosti, sigurnosti, kvaliteta i visoke preprodajne cene kao Camry.

Ako se i dalje sećate Lestera iz početka naše priče, on je uradio sve ono šta je želeo pre nego što je shvatio da je zapostavio sve ono šta mu je bilo bitno u životu. Međutim, pre nego što je dobio priliku da ispravi svoje greške, Lester biva ubijen… Da li će Camry završiti istom sudbinom? Da li Toyota ignoriše svoje dugogodišnje mušterije da bi privukla nove? Odgovor je „verovatno ne“ jer je Camry ipak još uvek najprodavaniji automobil u klasi i to sa solidnom razlikom. A za onaj drugi deo o privlačenju novih kupaca koji nikada pre nisu posedovali ovaj automobil? Pa spomenućemo samo da je vlasnik testiranog XSE uspešni 26-godišnji biznismen za marketing koji pri tom još uvek nije oženjen i nema dece

Tekst i foto: Zoran Tomasović

Toyota Camry

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: limuzina
Vrata/Sedišta: 4/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.850 x 1.820 x 1.470 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.775 mm
Zapremina prtljažnika: N/A
Masa praznog vozila: 1.540 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: V6/atmosferski benzinac
Zapremina: 3.456 cm³
Snaga: 268 ks pri 6.200 o/min
Maks. obrtni moment: 336 Nm pri 4.700 o/min

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: A/5

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 235/55 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 5,7 s
Maks. brzina: 202 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: 63 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 9,5/9,2 l
Emisija CO2: N/A

Cena

Od 32.300 dolara u SAD

Dobre strane:

Kvalitet, oprema, potrošnja, snaga, iskorišćen prostor

Loše strane:

Nedostatak dinamičnosti kod V6 modela, kvalitet pojedinih detalja enterijera.
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 8,5
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 9 Ukupno 8
Kabina: 7
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 8
Kabina: 9
Komfor
Napred: 8 Ukupno 8,5
Pozadi: 9
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 7 Ukupno 7,5
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 9 Ukupno 8,5
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 9
Ocena: 8,22

(2911)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan

Da nije ovaj Lester u stvari Zvezdan 🙂 Inace, pisao sam o ovom automobilu malo u rubrici Putopisi, u Dubaiu, 95% taksi vozila su upravo ovaj V6 Camry. Za ne verovati je koliko je Toyota dominantna u UAE.
Hvala Zorane za divan test.