1. Home
  2. Testovi
  3. Polaris Slingshot SL – Vrhunska zabava na tri točka
Polaris Slingshot SL – Vrhunska zabava na tri točka
1

Polaris Slingshot SL – Vrhunska zabava na tri točka

5.80K
1
Podelite sa prijateljima:

Na test nam je stiglo jedno neobično vozilo, i to iz kompanije koja je poznata pre svega po proizvodnji ATV vozila i motornih sanki. Reč je o egzotičnom roudsteru iz Polarisa u crvenoj perla boji. Postavka je motor napred – pogon pozadi, samo što se nazad umesto dva, nalazi samo jedan točak.

Prvo pitanje koje se nameće je da li je ovo automobil ili motocikl. U suštini, i jedno i drugo, jer Slingshot kao da je proizvod romanse između sportskog automobila i motocikla. Zato ne čudi što kod nas može da se vozi i sa A i sa B položenom kategorijom. Ipak, sam doživljaj u vožnji je bliži automobilu sa otvorenim kokpitom nego dvotočkašu, ali o tome nešto kasnije.

Ono što je primetno je da ima automobilska sedišta, volan i regularan (petostepeni) manuelni menjač. Ispod dugačke „haube“ počiva General Motorsov Ecotec agregat zapremine 2,4 litra. Motor je naravno ugrađivan u konvencionalne automobile američke marke, a u slučaju Slingshota isporučuje 175 konja i 225 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Neko će reći „ništa posebno“, međutim u obzir treba uzeti da je Slingshot težak tek 793 kilograma, što je obećavajuće kada su performanse u pitanju.

Kokpit je minimalistički i moderan, sa sedištima koja pružaju odličnu lateralnu podršku, što je i imperativ za ovakav tip vozila. Dakle, osnovni uslovi su ispunjeni, pa hajde da vidimo šta ova „praćka“ može.

 

Vožnja

Kadice su duboke, postavljene nisko, tako da se ima utisak kao da se sedi na asfaltu. Vezivanje je u tri tačke, s tim što se pojas kopča suprotno od uobičajenog – sa spoljašnje strane. Pogled prema napred je tipično „trkački“, a širina vozila od gotovo 2 metra je dominantna. Tek kada se okrenete, shvatite da ne sedite u automobilu, jer se iza sedišta nalazi oscilirajuće rame sa spiralnom oprugom i točkom od 20 cola. Zadnji pneumatik je dimenzija 255/35 R20, dok su prednji 225/45 R18.

Adrenalin je počeo da teče pre same vožnje. Blaga nepoznanica je šta nas to čeka. Pogonsko vratilo je povezano sa točkom preko kaiša ojačanog ugljeničnim vlaknima!

Motor je zarežao grubo, baš nekako „američki“ i krećemo… Plitki vetrobran je tu više radi nekog vizuelnog efekta nego što zaista radi svoj „vetrobranski“ posao. Ipak, bar štiti od neželjenih kontakata s insektima. Vožnja sa naočarima se preporučuje. Do stotke ubrzava za nešto više od 4,5 sekundi, a maksimalno može da pojuri do 210 km/h, međutim, ovde suština nije u sirovim brojkama, već osećaju kojeg ovaj trotočkaš pruža. Odsustvo kabine (i kacige) pružaju jedinstven doživljaj, a G sile koje se ostvaruju u krivinama traže ozbiljan trening trbušnih mišića.

Proporcije Slingshota obezbeđuju izvanrednu stabilnost. Širina mu je na nivou supersportskih automobila (1.980 milimetara), a „dugačak“ je samo 3.800 milimetara. Poređenja radi, Audi R8 V10 je širok 1.930 milimetara.

Postojanje samo jednog pogonskog točka znači da na pravcu Slingshot nema upravljačku konzistentnost klasičnog automobila, ali „brutalna“ stabilnost prednjeg dela rešava sve nedoumice. „Nestašan rep“ se oseti i sa aktiviranim ESP sistemom, tako da se isključivanje elektronske kontrole stabilnosti nikako ne preporučuje, posebno ne kada je reč o neiskusnijim vozačima. Za ovakvu vrstu eksploatacije i „treninga“ su neophodni bezbedni uslovi, tako da se javni saobraćaj isključuje kao opcija.

Slingshot se sjajno snalazi u kratkim i oštrim krivinama. Recimo da je osećaj najpribližniji onom u kartingu. U širokim krivinama su neophodne neznatne korekcije na volanu, ali sve je pod apsolutnom kontrolom.

Auditivni doživljaj je… bučan. Izduv nije vidljiv i nalazi se sa strane suvozača. Čini se da bi Polaris mogao da poradi na tome da uradi atraktivnije rešenje, kako vizuelno tako i zvučno. Zvuk koji motor proizvodi bi mogao da bude bolji, recimo kao kod Ford Indigo koncepta (ko je igrao Need For Speed 2 zna o čemu pričamo). Ovako, zvuči suviše nalik mašini za sečenje drva na „visokim obrtajima“.

Zaključak

Ovde nije reč o brojkama, ekstremnim performansama, ugljeničnim vlaknima i sličnim stvarima vezanim za performantne mašine na dva ili četiri točka. Mada može silovito da ubrza, da prolazi krivine poput skalpela, Polaris Slingshot je pre svega vozilo za uživanje u otvorenom kokpitu, a da to nije klasična automobilska priča. Svako ko je zaljubljenik u karting i sirovi vozački doživljaj, definitivno će zavoleti i ovaj trotočkaš. Polaris Slingshot ne treba porediti sa motociklima i automobilima, jer on predstavlja nešto potpuno drugačije, što bi svaki ljubitelj vožnje trebalo da iskusi.

Uvoznik za Srbiju je firma „Snow“ d.o.o. iz Novog Sada. Cena ove igračke za odrasle dečake (pa i devojčice) je oko 30.000 evra. Naravno, jasno je da se Polaris Slingshot ne kupuje ni kao prvi ni kao drugi „automobil“. On je proizvod u domenu vodenih skutera, kvadova i sličnih vozila, čiji je zadatak da nas pre svega učine srećnim.

 

Tekst i fotografije: Pavle Barta

 

Polaris Slingshot SL

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: roudster trotočkaš
Vrata/Sedišta: 0/2
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 3800 x 1980 x 1318 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2667 mm
Zapremina prtljažnika: N/A
Masa praznog vozila: 793 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/atmosferski benzinski
Zapremina: 2.384 cm³
Snaga: 175 ks pri 6.200 o/min
Maks. obrtni moment: 225 Nm pri 4.700 o/min

Pogon

Tip: na zadnji točak
Menjač: M/5

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: Dvostruka poprečna ramena/Oscilirajuće rame
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/ventilirajući disk
Pneumatici napred/nazad: 225/45R18 / 255/35 R20

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 4,6 s
Maks. brzina: 210 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: 37 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: N/A
Emisija CO2: N/A

Cena

Oko 30.000 evra

Dobre strane:

Dizajn, zabava u vožnji

Loše strane:

Mogao bi biti rafiniraniji po pitanju završne obrade i podešavanja zvuka izduva

(5799)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Japanautofan

Zadnja recenica pravo u centar 😀 🙂
Prava svrha automobila je da nas ucine srecnim.(mislim na voznju i zadovoljstvo u istoj)
Danas se to u savremenoj autoindustriji izgubilo. Gleda se samo sto jeftinije da predjete od tacke A do tacke B a pri tom da imate i „luksuz“ klima uredjaja i raznih drugih pomagala…….
Od uzivanja u voznji ni traga….
PS: Ne mislim bas na one enormno skupe modele :p