1. Home
  2. Vesti
  3. Restilizovani Peugeot 308 (galerija i video)
Restilizovani Peugeot 308 (galerija i video)
5

Restilizovani Peugeot 308 (galerija i video)

425
5
Podelite sa prijateljima:

Efikasniji motori i osmostepena automatska transmisija, najvažnije su promene.

Nakon pregleda od pre mesec dana, Peugeot je konačno objavio sve neophodne podatke vezane za restilizovani 308. Promena je više nego što se to čini na prvi pogled, jer je fokus više na onome unutra nego na spoljašnjosti, koja je praktično prenesena.

Glavnu novinu čini novorazvijeni 1,6-litarski BlueHDi 130 S&S, koji ujedno debituje sa 308-icom. Više od 200 patenata je registrovano tokom inženjerskog procesa, a ova jedinica zamenjuje prethodni BlueHDi 120 S&S. Kao što naziv motora sugeriše, raspolaže s dodatnih 10 konja, ali u isto vreme troši do šest odsto goriva manje. I ne samo to – Peugeot tvrdi da performanse mogu da se gotovo mere sa 2,0-litarskim agregatom.

Za ljubitelje benzinaca, tu je unapređeni 1,2-litarski PureTech 130 S&S BVM6, oko četir odsto štedljiviji nego ranije. U isto vreme, značajno je čistiji zahvaljujući instalaciji benzinskog filtera čađi, kao i drugih solucija za kontrolu emisije izduvnih gasova, poput novog katalizatora, optimizovane temperature izduva i materijala otpornijih na visoke temperature.

S druge strane, sportski 308 GT sa dizelom od 180 konja, dobija novi osmostepeni automatski menjač, razvijen kroz partnerstvo Peugeota i Aisina. Do sedam odsto je ekonomičniji u odnosu na postojeću šestostepenu transmisiju, a u isto vreme je 2 kilograma lakši.

Novotarije koje su uvedene sa 3008 i 5008, sada su u ponudi i u 308-ici, uključujući sistem aktivnog kočenja i upozorenja na udaljenost od vozila ispred, aktivnog upozorenja na izlazak iz vozne trake itd. Revidirani model takođe poseduje prepoznavanje saobraćajnih znakova i sugeriše brzinu, dok adaptivni tempomat ima funkciju zaustavljanja.

Perjanica, 308 GTi, dolazi sa 270 ks i do stotke stiže za šest sekundi. Leži na točkovima od 19 cola, uz obilje zanimljivih komponenti, poput Torsen diferencijala s ograničenim proklizavanjem, crvenih kočionih čeljusti, Michelin Pilot Super Sport pneumatika i masivnih kočnica (diskovi 380 milimetara napred, 268 milimetara pozadi). Uz restilizovani model debituje i dvotonska kolor šema Coupe Franche u kombinaciji sa Magnetic Blue i Perla Nera bojama.

(425)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
posmatrač

Koliki je obrtni moment za taj novi HDI 130? Ostao je isti ( 300Nm) ?
Još da su primenom i odozgo zasečenog volana sa 3008 rešili problem stealth instrumenata, rekao bih „Bravo“.

posmatrač

Poštovani,
Hvala.
Ali je naveo da je motor od „1,6“ litara? Nije „1,5“, kao trenutno kod forda?

posmatrač

Oko tog „momenta“, za fordov 1,5 TDCI je i ranije bilo reči da mu je „izduvan moment“ ( na 250Nm ), zbog eko normi.