1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW serije 8 koncept – „Ispravljena propuštena šansa“
BMW serije 8 koncept – „Ispravljena propuštena šansa“
0

BMW serije 8 koncept – „Ispravljena propuštena šansa“

296
0
Podelite sa prijateljima:

Ukoliko pitate bilo kog ljubitelja BMW-a za kojim automobilom ove kompanije najviše žale, šanse su velike da će vam reći serija 8. Možda još preciznije, žal leži u tome ne samo što je serija 8 prerano ugašena, već i u podatku da njegova M verzija nikada nije otišla dalje od prototip faze. Ali BMW je sada spreman da ispravi greške iz prošlosti i da vrati svog velikana u serijsku proizvodnju. Predstavljeni koncept je doneo odgovore na mnoga pitanja o serijskom modelu, a nemački proizvođač vozila je već odgovorio na najbitnije – da, postojaće M verzija i pojaviće se u prodaji i u isto vreme kada i standardan motor.

Slavni prethodnik

Originalna serija 8 je predstavljena pod kodnom oznakom E31, davne 1989. godine. Ovaj automobil je ušao u kategoriju u kojoj se BMW nije takmičio dugo vremena, a to je veliki grand turismo sa impresivnim performansama. Mnogi će reći da je serija 8 bila naslednik serije 6, (koja je ugašena iste godine), ali to nije istina i osim podatka da su oba bila kupei među njima nije postojala sličnost. Uparen sa V8 i V12 motorima, BMW-ov velikan je stekao kultni status onog momenta kada je predstavljen, a u vrhu ponude se našao svemogući 850CSi sa 375 ks i maksimalnom brzinom od 280 km/h.

Model koji privlači najviše pažnje je jedini proizvedeni prototip M8, za koga se dugo nije znalo da li uopšte postoji. Kasnije je potvrđeno da je ovaj prototip stajao parkiran u skladištu oko 20 godina pre nego što je restauriran i ponovo predstavljen javnosti. Odluka da ne uđe u serijsku proizvodnju je pala iz razloga što je BMW verovao da se investicija ne bi isplatila, a glavni problem je bila svetska kriza zbog rata u Kuvajtu sa kojim su cene nafte skočile u rekordnim brojkama. Serija 8 je opstala u proizvodnji sve do 1999. godine i do tada će biti proizveden 30.621 primerak.

 

Situacija u kompaniji

Prošle godine, BMW je izgubio lidersku poziciju od Mercedesa po broju prodatih vozila u premijum klasi, ali to nikako ne znači da je situacija loša. Nemački gigant je zabeležio rast prodaje, njegove akcije su porasle, a ostvaren je i rekordni profit. S druge strane, investitori su zabrinuti zbog visokih troškova vezanih za na novu tehnologiju (posebno za skupocene i3 i i8), a možda još veći razlog za nezadovoljstvo leži u podatku da mnogi vide BMW kao jeftiniji proizvod u poređenju sa velikim rivalom Mercedesom. Nova serija 8 je upravo namenjena kao konkurent popularnom Mercedesu S klase Coupe kao konkurencija koja ne donosi visoku prodaju, ali u velikoj meri poboljšava imidž.

Isti cilj

Kao što je serija 8, u neku ruku, podigla BMW posle gašenja serije 6 pre 28 godina, tako i nova serija 8 treba da popuni prazninu nakon što je serija 6 zamenila svoju poziciju (on više neće biti kupe/kabrio kao do sada već zamena za dosadašnji Gran Turismo serije 5). Čini nam se da je BMW naučio iz svojih grešaka pa će tako serija 8 biti dostupna kao kupe, zatim „kupe sa četvoro vrata“ pod Gran Turismo oznakom i na kraju kabriolet. Prvi od njih je kupe i upravo je on predstavljen u koncept formi na tradicionalnom Villa d’Este skupu na jezeru Komo u Italiji.

 

Dizajn

BMW obećava da će serijski model pružati gotovo identičan dizajn i takva vest sigurno raduje. Kao i što se očekivalo, on poseduje mnoge poznate i prepoznatljive linije (posebno u vidu maske hladnjaka), ali je evolucija uočljiva na prvi pogled. Farovi su uži u poređenju sa sadašnjim modelima kompanije dok je cela prednja maska dizajnirana i da zadovolji nove sigurnosne standarde u direktnim sudarima sa pešacima.

Zadnji deo je takođe evolucija već viđenih agresivnih linija, sa duplim auspuhom i povećim otvorima (koji se nalaze i na prednjem delu automobila). Koncept je stigao i sa 21-inčnim felnama, što nam govori da bi one mogle ući i u serijsku proizvodnju, ali verovatno samo kao opcija. Enterijer donosi futurističke linije sa digitalnim komandama i dve boje. Serija 8 će ujedno biti prvi BMW sa sledećom generacijom iDrive sistema.

Mehanika

U vreme pisanja ove priče, BMW nije otkrio nikakve zvanične detalje, ali nekoliko internet sajtova je uspelo da sazna neke nezvanične podatke. Serija 8 kupe bi trebalo da nosi G15 oznaku dok će model sa četvoro vrata biti G16. Spomenuti brojevi nagoveštavaju da će oni biti veoma slični G11/G12 sedanu serije 7 i da će, zajedno sa novom serijom 5, koristiti fleksibilnu OKL platformu. Poznati linijski šestak zapremine 3,0 litra će najverovatnije biti osnovni motor, a iznad njega će se naći V8 zapremine 4,4 litra sa 445 ks iz 750i. Evropski kupci će verovatno moći dobiti i minimalno jedan dizel (najverovatnije 3,0 litra), a u budućnosti se mogu očekivati i hibrid i električni model. Osmostepeni automatski menjač je standardan dok je xDrive pogon na sva četiri točka opcija.

M8

Većinu nas svakako najviše interesuje budući M8, a ako ste očekivali veliki V12 iz 850i kao kod prethodnika – da vam odmah kažemo da od toga nema ništa. BMW ima takav motor zapremine 6,6 litara u M760i i on bi sigurno odgovarao M8, ali nemački proizvođač je ipak odlučio da posao poveri novom turbo V8 motoru. On će se takođe naći pod haubom M5 i trebalo bi da bude zapremine 4,4 litra sa oko 600 ks. Pogon na sva četiri točka će biti standardan, a razlika u snazi bi mogla da bude veća između M5 i M8. Mediji već pričaju o potencijalu ovog automobila, tako da bi uskoro mogla da stigne i njegova olakšana GTE verzija sa kojom se BMW namerava vratiti na LeMans.

Zaključak

Čini nam se da sve šta BMW dodirne postane uspeh pa nema sumnje da će i serija 8 krenuti u tom pravcu. Međutim, ovaj put posao je teži nego ikada pre, pa je tako serija 7 ubedljivo izgubila rat protiv Mercedesa S klase. Ostaje nada da ovaj novitet neće završiti sudbinom prethodnika, ali kada se zna da je već potvrđen M8 – model iz 2018. godine je već ispred modela koga je zamenio.

 

Zoran Tomasović

(296)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments