1. Home
  2. Vesti
  3. Dizel modeli više nisu najpopularniji u Evropi
Dizel modeli više nisu najpopularniji u Evropi
4

Dizel modeli više nisu najpopularniji u Evropi

414
4
Podelite sa prijateljima:

Evropljani kupuju 15 odsto manje automobila pogonjenih dizel motorima.

Evropsko tržište je poznato kao „dizelaško“. Međutim, to se ubrzano menja. Naime, po novim registracijama u aprilu 2017., prodaja je generalno pala za 7,1 odsto, a što se dizela tiče čak više nego dvostruko – 15 odsto.

U aprilu 2016., jedan od dva automobila prodata u Evropi je imao ispod haube dizel motor. Prošlog meseca, postotak je pao na 46 odsto, što znači da dizel više nije dominantan tip pogonskog goriva u Evropi.

„Mada postoji nekoliko razloga za ove promene, sve ukazuje na ,dizelgejt’, koji je bio okidač za ovaj pad“, rekao je Felipe Munjoz iz Jato Dynamicsa. „Od izbijanja skandala 2015., ovaj tip goriva je izgubio na popularnosti i reputaciji jer su vlasti počele da uvode novu pravnu regulativnu koja direktno pogađa vlasnike dizel automobila. Pored toga, mediji nastavljaju da savetuju kupce da izbegavaju dizel gde god je to moguće. Kada se tome doda forsiranje električnih/hibridnih vozila, ne čudi pad prodaje dizela.“

Tu su i trendovi koji mogu da zabrinu neke proizvođače automobila. Mada se VW Golf vratio na mesto najprodavanijeg modela u Evropskoj uniji, njegova ukupna prodaja je pala za 28,1 odsto, dok je Polo ostvario 11,4 odsto slabije rezultate (treće mesto). Renault Clio je razdvojio dva Volkswagenova modela na drugom mestu sa nešto manjim padom od 7,1 odsto.

Postoje i neki svetli primeri, kao što je novi Citroen C3. On je deveti po prodaji na evropskoj listi sa poboljšanjem od čak 48,1 odsto, dok je VW Tiguan uspeo da nadmaši čak i tu brojku sa napretkom od 71,6 odsto, što ga je stavilo na četvrto mesto među prvih deset.

Najveći dobitnik u smislu celokupnog tržišta je novi Peugeot 3008, koji je odmah došao do mesta broj pet među najprodavanijim SUV modelima, nakon tranzicije iz nekadašnje monovolumenske konfiguracije. PSA i Volkswagen napreduju, bez obzira na opšti, negativni tržišni trend. Na VW grupu i PSA se odnose četiri od deset prodaja u Evropi, sa manje dizela a više benzinskih modela u opticaju.

 

(414)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
posmatrač

Iako samo dizele vozim duže od decenije, zaista je veliko pitanje šta je danas pametnije (manje glupo) kupiti kao nov automobil.
Kako god uradiš, na neki način „pogrešio si“. I „kajaćeš se“ …

Zvezdan

Posmatrac, isto razmisljamo. Pitanje je, u svetlu najavljene revolucije, koliko se isplati narednih godina kupovati automobil, uopste…

Japanautofan

Ja znam da ne mogu da kupim novi automobil,(bio dizelas ili benzinac )tako da tih problema nemam :p
Inace isplativost kupovine novog automobila je visesutruka. Em vozite nov automobil em drzavi punite kasu kroz akcize,pdv,registraciju,putarine…..
Nemojte biti sebicni i misliti samo na vas :p 😀

Davor

Koje smo mi seljačine iz EU.Kako amer prdne mi mirišemo.Sad nam dizel smeta,a ameri najveći zagađivači