1. Home
  2. Testovi
  3. Renault Talisman Grandtour Zen Energy 1.6 dCi 160 EDC – Šarmantni performer
Renault Talisman Grandtour Zen Energy 1.6 dCi 160 EDC – Šarmantni performer
2

Renault Talisman Grandtour Zen Energy 1.6 dCi 160 EDC – Šarmantni performer

8.19K
2
Podelite sa prijateljima:

Prvo pitanje koje se nameće većini ljubitelja automobila je sledeće: „Da li Talisman može da konkuriše Volkswagen Passatu?“. Laguna je definitivno bila pucanj u prazno, ali zato se čini da novi model sa novim imenom, ipak može da oduzme parče tržišnog kolača nemačkom konkurentu.

Možda je baš iz tog razloga francuska marka odabrala naziv „Talisman“ za svog pulena u D segmentu. Definitivno je vreme da im se „posreći“ u srednjoj klasi.

Prvi kontakt, vizuelnog tipa, bio je naravno na parkingu Renault-Nissan Srbija, gde nas je čekao atraktivni metalik plavi karavan. Stajling karoserije imponuje, a mojoj malenkosti je lično privlačniji od limuzine. Nakon iskustava sa Lagunom, pompezne najave 3. generacije pred premijeru u Frankfurtu 2007. i relativno razočaravajućih iskustava na testovima koji su usledili, izvesna doza skepse je čučala negde u pozadini. Fijasko Lagune je bio takav da je Renault definitivno morao da menja naziv svog predstavnika u D segmentu. Od 1,4 miliona prodatih primeraka u prvoj generaciji, završilo se na samo 350.000 prodatih jedinica u trećoj.

Ipak, čini se da Renault sa Talismanom započinje jednu novu priču. Ukoliko se povedemo za intuicijom, ona će definitivno biti uspešnija od one Lagunine.

 

Ulazak u vozilo

Fizički, prvi susret se naravno ostvaruje sa sedištem i volanom. Odlično! Inicijalni utisak je daleko pozitivniji od onog kojeg smo kolega i ja imali prilikom odlaska na Salon automobila u Ženevi 2008. godine. I dan danas se sećam ergonomije Lagune karavan koju smo vozili do Palexpoa i nazad. Klasičan pad imuniteta!

Talisman nudi kvalitetan ugođaj, kako vizuelni tako i taktilni i već na prvi pogled i osećaj je jasno da je daleko ispred bilo čega što je francuska marka napravila u ovoj automobilskoj kategoriji do sada.

Materijali upotrebljeni unutar kabinskog prostora su vrlo dobri. Ne na nivou jednog VW Passata, ali sasvim solidni. Završna obrada je takođe daleko bolja nego ona u Laguni. Doživljaj donekle jedino kvari tvrđa plastika, koja je doduše relativno van vidokruga, jer se nalazi u donjem delu armaturne table.

Sedišta su bolja nego ikada, udobna, duboka, sa vrlo dobrom lateralnom podrškom, a funkcija masaže je bonus koji je moju malenkost lično oduševio. Kada je o zadnjoj klupi reč, čak i natprosečno visoke osobe će moći bez problema udobno da se smeste.

Zatim dolazimo do detalja koji naprosto dominira, i to do te mere da je već izazvao brojne kontroverze. Nekima se sviđa a drugima baš i ne. Reč je o velikom 8,7-inčnom ekranu R-Link 2 info-zabavnog sistema u formi tableta, u portret (vertikalnom) formatu. Zaista je atraktivan, pregledan i sa odličnom grafikom. Što se operativnosti tiče, zahteva kratak period adaptacije. Ko ne želi da „pipka“ po samom displeju, za „surfovanje“ po opcijama može da koristi i rotacioni taster/birač, što je svakako elegantnija varijanta, koja u mnogo manjoj meri odvraća pažnju s puta.

Ono što je interesantno je da je zapremina prtljažnika manja nego kod limuzine – 572 naspram 608 litara, s tim što je konfiguracija kod Grandtoura naravno praktičnija.

Pa… hajde da se vozimo.

 

Mali ali pali

Ispod haube našeg Talisman Grandtoura se nalazi 1,6-litarski dCi twin-turbo agregat sa 160 ks i 380 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Naravno, „neverne Tome“ će se odmah uhvatiti VW Passata 2.0 TDI. Međutim, hajde da vidimo šta kažu podaci „na papiru“. Naš test automobil iz stanja mirovanja do 100 km/h ubrzava za 9,6 sekundi. Odgovarajući VW Passat 2.0 TDI (DSG menjač) istu radnju obavlja za 8,7 sekundi. Maksimalna brzina našeg Talismana iznosi 213 km/h, dok Passat može da pojuri do 218 km/h. Dakle, razlike su zaista neznatne, s tim što Renault ispod haube ima motor manje zapremine.

U realnosti, zaista se ima utisak kao da je reč o 2,0-litarskom agregatu. Talisman je agilan, sa sasvim solidnim ubrzanjima i međuubrzanjima, i elastičnošću koja je svojstvena motoru veće zapremine.

Agregat je uparen sa sedmostepenim EDC automatizovanim menjačem s dvostrukom spojnicom, koji funkcioniše odlično, menjajući stepene prenosa uglađeno, brzo, i uglavnom kada to vozač želi.

Ipak, bilo bi lepo kada bi Renault u ponudu za Talisman stavio i dominantniji 2,0-litarski turbo dizel.

 

4Control

Ono što u nekoj dinamičnoj vožnji može da napravi razliku je 4Control sistem upravljanja na zadnje točkove. Prva stvar koja se primeti je drastično smanjen radijus zaokreta, što je sjajna stvar prilikom polukružnih okretanja. Takođe, prestrojavanja se obavljaju osetno brže, što zna da bude veoma zabavno, jer lako zaboravite da vozite automobil dugačak gotovo 5 metara.

Sa 4Control sistemom se moja malenkost susrela još u Renault Laguni. Reč je o upravljanju na zadnje točkove, koji se okreću u smeru suprotnom od prednjih, i to do 3,5 stepeni, što u velikoj meri ubrzava skretanje. U gradskim uslovima vožnje, to se odražava na taj način što zadnji kraj prosto ne može da „pobegne“ prilikom, recimo, skretanja na raskrsnici, koliko god da se radi o oštrom manevru.

Zapravo, 4Control ima tri režima funkcionisanja. Do 40 km/h, sistem radi u takozvanoj „suprotnoj“ fazi, kada se okretanjem volana zadnji točkovi zakreću do 3,5 stepeni suprotno u odnosu na prednje točkove. Od 40 do 65 km/h sistem funkcioniše u „neutralnoj“ fazi kada su zadnji točkovi „ravni“, dok se pri brzinama iznad 65 km/h zadnji točkovi zakreću u istom smeru kao i prednji. Funkcionisanje ovog sistema se znatno više oseti pri nižim brzinama.

Da bi sve to funkcionisalo kako treba, tu je kontrolna upravljačka kutija koja prikuplja informacije o brzini vozila i uglu i brzini okreta na volanu, te na taj način upravlja radom elektromotora koji putem hidraulike zakreće zadnje točkove.

 

Vožnja

Talisman je dobio prolaznu ocenu kada je o kvalitetu vožnje reč. Zapravo, ne da je prolazna, već je i natprosečna. Ako se na autoputu u zahtevnim trenucima i oseti da se ispod haube nalazi motor male zapremine, na vijugavim putevima ovaj automobil sve zadatke obavlja „sa osmehom“. Snaga i obrtni moment su sasvim optimalni za karoseriju tešku 1.540 kilograma. U odnosu na ostale predstavnike Renaultove game, Talisman se vozi ubedljivije, dominantnije i u isto vreme komfornije. Doduše, karoserija nije do te mere kruta kao kod jedne Mazde6, što se oseti na neravnim i oštećenim voznim podlogama, ali su i na ovom planu stvari sasvim zadovoljavajuće.

Režimi vožnje u koji se mogu birati u okviru Multi-Sense sistema su „Sport“, „Comfort“, „Eco“, „Neutral“ i „Perso“. Ono što je interesantno je da se sa odabirom režima menja boja pozadine digitalnog displeja i podnožja rotacionog birača, tako da crvena boja označava „Sport“, zelena „Eko“, plava „Comfort“, bela „Neutral“…

Krutost ogibljenja i direktnost volana se definišu u skladu sa odabranim režimom, a parametri se jedino mogu menjati u „Perso“ postavci. U svakom slučaju zabavna stvar, koja se na kraju obično završi u Comfortu i funkcijom masaže leđa, bar kada je reč o nama koji smo odavno prevalili četrdesetu. Naravno, to ne znači da nismo u izvesnim momentima „zacrveneli“ stvari.

Talisman se sigurno i dobro ponaša u krivinama. Na volanu je precizan, sa (iznenađujuće dobrom) težinom ne baš svojstvenom Renaultovim modelima iz prošlosti, što je u svakom slučaju pozitivno. Kočnice su odmerene i dobro dozirane, agilne u slučaju potrebe.

Talisman je sasvim solidan štediša, jer je na našem testu koji je podrazumevao sva tri vida eksploatacije (autoput, međugradski put i gradska vožnja), trošio u proseku 6,5 litara evro dizela na 100 pređenih kilometara, s tim što ta vrednost može uz izvesnu disciplinu u vožnji realno da se spusti čak i na 6,0 litara. Proizvođač je kao nominalnu prosečnu potrošnju naveo brojku od 5,8 litara.

 

Oprema

Obrađujući prethodne segmente, već smo se dotakli nekih visokotehnoloških komponenti i sistema. Naš Talisman Grandtour je opremljen savremenim tehnologijama poput upozorenja na neželjeni izlazak iz vozne trake, upozorenja na opasnost od sudara i kočenja u slučaju krajnje nužde. Tu je i neizbežna detekcija saobraćajnih znakova  kao i automatska kontrola farova, koji su i napred i pozadi u LED tehnologiji.

Naš test automobil  poseduje i alu naplatke od 19 cola, Bose „surround“ audio sistem sa 13 zvučnika i ambijentalno osvetljenje kabinskog prostora. Realno, više nego što je prosečnom vozaču potrebno, što se posebno uviđa pri rezimiranju, kada se u obzir uzme finalna cena vozila.

 

Rezime

Renault Talisman Grandtour 1.6 dCi sa 160 ks, sedmostepnom transmisijom s dvostrukom spojnicom i 4Control sistemom je jedna poželjna vozačka mašina. Na planu kvaliteta vožnje je ovaj automobil prijatno iznenadio. Već smo mislili da su dobar odziv i precizno upravljanje nemoguća misija kod Renaulta, međutim, ovoga puta smo se (na sreću) prevarili. U francuskoj marki su definitivno shvatili šta je neophodno uraditi da bi se nosili s vladajućom najezdom krosovera, koji su direktne „ubice“ karavana u današnje vreme. Međutim, Talisman Grandtour ima svoje adute, i to kakve! Zadovoljstvo i sigurnost u vožnji koje pruža su u sferama daleko iznad „krosoverskih“.

Sem što je odlična solucija za porodični prevoz, vlasnika će zadovoljiti i nekim drugim stvarima. Ljubitelji Renaulta definitivno imaju razlog za radovanje.

Za Renault Talisman u Zen paketu opreme sa 1,6-litarskim dCi motorom od 160 konja i EDC menjačem, treba izdvojiti 30.040 evra s tim što je produžena garancija od 5 godina, odnosno 150.000 pređenih kilometara, besplatna. Model na našem testu je opremljen dodatnim paketima, za koje ide doplata – Asistent paket +400 evra (sistem za nadzor mrtvog ugla + bočni UV senzori, sistem za pomoć pri parkiranju + zadnja kamera), 4Control paket +2.000 evra (alu naplaci Alizarine od 19 cola, varijabilno vešanje, 4Control sistem), paket Bose Surround +1.200 evra (R-Link 2 sa ekranom od 8,7 inča, radio Bose Surround sistem sa 13 zvučnika, i funkcijom aktivne kontrole buke + DAB), automatsko zatvaranje/otvaranje vrata prtljažnika +500 evra, metalik boja +700 evra. To znači da je cena automobila na našem testu 34.840 evra. Nije malo, ali nije ni previše. U svakom slučaju, može da se prođe i znatno jeftinije ukoliko se „zaobiđu“ marketinške „atrakcije“.

Tekst i foto: Pavle Barta

Renault Talisman Grandtour 1.6 dCi 160 EDC

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: karavan
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.865 x 1868 x 1.465 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.809 mm
Zapremina prtljažnika: 572/1.681 l
Masa praznog vozila: 1540 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 1.598 cm³
Snaga: 118 kW/160 ks pri 4.000 o/min
Maks. obrtni moment: 380 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: A/7

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 245/40 R19

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,6 s
Maks. brzina: 213 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: (4Control) 47 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,8/6,5 l
Emisija CO2: 120 g/km

Cena (testirani model)

34.840 evra

Dobre strane:

Stajling, 4Control, potrošnja, motor

Loše strane:

Detalji od tvrde plastike, vibracije i šumovi pri prelasku preko loše vozne površine
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 9 Ukupno 9
Kabina: 9
Komfor
Napred: 9 Ukupno 8,5
Pozadi: 8
Vozne osobine
Upravljivost: 7 Ukupno 7,5
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,5
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 8 Ukupno 9
Potrošnja: 10
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 8,39

(8193)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
IMT-539

„Mali ali pali“!!! Ovo je „desetka“. Kao i celi test. Jako lepo napisano. Uostalom, testirano vozilo je genijalno. Kad bi samo neko hteo da mi ga pokloni … Progledao bih mu kroz prste što nema LED maglenke … Neverovatno da su na „to“ zaboravili. „To“ što su neki drugi u tom segmentu imali i pre par godina…
Svejedno. Genijalan karavan.
I test, naravno. Svaka čast autoru. Lepo je bilo čitati.

don

Ovakav sam vozio 2016 kada je i predstavljen, paralelo sa Optimom i djulijom. Kod Optime i talismana se osjeti duzina i tezina, s tim da ovaj 4 control nezgodno iznenadi kada podje da djeluje, ali i sa njim krug okretaja je bio veci nego u djulije. Ono sto je zanimljivo kod renoa, jeste tisina agregata i udobnost voznje autoputem. Dinamika mu, zbog velicine i slabije krutosti te nepovoljnog razmjestaja mase kao i manje snage, slabija daleko nego kod djulije, a tadasnja cijena za sve tri auta je prelazila 40k eura. I tada sam se pitao zasto bih kupio optimu ili… Pročitaj više »